Nyhed
05. dec. 2020 | 17:01

Danske biografer presset af Warner-chok

Foto | Chiabella James
Timothée Chalamet og Rebecca Ferguson skuer ud over sandørkenen i Dune, der i USA får verdenspremiere 1. oktober 2021 på HBO Max med et stort tab for biograferne til følge. Det samme kan gøre sig gældende herhjemme.

Direktøren for Danske Biografer erkender, at biografernes fire måneders eksklusivitet på film står for forfald efter beslutning om at give storfilm premiere på streamingtjeneste.

Af Claus Christensen og Nicki Bruun

Det sendte chokbølger gennem hele filmverdenen, da filmstudiet Warner Bros. meddelte, at man næste år i USA vil give storfilm som Wonder Woman 1984 og Dune premiere på streamingtjenesten HBO Max, samtidig med den amerikanske biografpremiere. 

Adam Aron, chef for verdens største biografkæde AMC, har udtalt, at Warner Bros. ofrer en stor del af sin egen og sine partneres indtjening for at skaffe abonnementer til HBO Max. 

”AMC vil gøre alt i sin magt for at sikre sig, at Warner ikke gør det her på bekostning af AMC. Vi vil på aggressiv vis kæmpe for de økonomiske betingelser, der skal sikre vores forretning,” siger Adam Aron uforsonligt. 

Radikalt andre toner lyder der fra Lars Werge, direktør for brancheforeningen Danske Biografer. 

Danske biografer har film eksklusivt i fire måneder, før de kan komme på en streamingtjeneste – den såkaldte holdback-periode – men direktøren vurderer, at det snart vil være en saga blot efter Warners udmelding. 

”Det her peger på, at nogle gerne vil spise sig ind på holdback-vinduet med den eksklusivitet, som biograferne har i Danmark,” siger han og fortsætter: 

”For at være helt ærlig må vi nok erkende, at der vil være en vis sammenhæng mellem eksklusiviteten i andre lande, og hvordan det bliver i Danmark. Internationale distributører og producenter vil formentlig ikke kunne forstå, hvis Danmark har helt særlige forhold sammenlignet med andre lande.” 

Åben for forhandling
– Hvad kommer det her til at betyde for danske biografer?

”I første omgang kommer det ikke til at betyde noget. I Danmark er der nogle aftaler og ordnede forhold, og vi så her i efteråret, hvordan danske distributører og producenter har indgået i et forbilledligt samarbejde om at få styr på en filmkalender, der var blevet bombet i stykker, fordi de amerikanske selskaber udskød deres film på grund af coronavirus,” siger Lars Werge.

”Men på længere sigt skal vi i den danske film- og biografbranche finde ud af, om vi skal fastholde det, vi har nu. Det vil mange af mine medlemmer gerne. Men giver det mening at se det på en anden måde?”

”I den aktuelle Filmaftalen, der løber frem til 2023, er der en sentens om, at filmbranchen skal kigge på en modernisering af distributionen af danske film. Distributionen hænger selvfølgelig nøje sammen med de udenlandske film, og derfor skal vi fra biografside kigge på, hvad der kan være fordele og ulemper.”

– Din forgænger i jobbet kæmpede med næb og klør for de fire måneders holdback. Du virker mere åben for, at biograffilm kan komme hurtigere på streamingtjenester?

”Jeg har jo ikke selv haft en biograf, og mange af mine medlemmer synes som sagt, at vi skal holde fast. Men jeg må bare sige som gammel forhandler gennem mange år: ’I det øjeblik, man sætter sig ved bordet, vil dem på den anden side som regel gerne have noget.’ Det synes jeg godt, vi kan tage en dialog omkring. Men indtil der er en anden aftale, har vi en periode på fire måneder i Danmark, og det er vi rigtigt glade for.”

– HBO Max kommer til Danmark i efteråret. Nu har de sagt, at ordningen med premiere samtidig kun gælder for USA, men man kan vel godt forestille sig, at når HBO Max kommer til Danmark, vil det have en kæmpe betydning?

”Vi havde også diskussionen, da Disney+ blev lanceret. Biograferne havde reklameret hårdt for Mulan, men pludselig kom den ikke i biograferne, men direkte på streaming. Vi har snakket med de forskellige selskaber, og hvis det kommer til at være sådan i forhold til HBO Max, regner jeg med, at vi får et varsel, så vi kan tage nogle forhandlinger.”

Tandpastaen i tuben
– Hvordan ser det ud for biograferne i fremtiden? Det er vel svært at få tandpastaen tilbage i tuben?

”Det tror jeg også. Der er den store udfordring, at man prøver at lave om på strukturelle ting på et tidspunkt, hvor hele huset er ved at blæse omkuld. Der er coronakrise med nedlukninger og alt muligt. Efter min smag skulle man vente med at tage de forhandlinger til der var ro på. Jeg forstår ikke helt, hvad der sker. Det virker, som om man tænker meget kortsigtet.”

”Men det er jo nemt at sige i Danmark, hvor vi knap kan finansiere deres sukkerknald til kaffen. Men hvis de kommer bagefter og gerne vil have tandpastaen tilbage i tuben, er der også et andet udgangspunkt fra biografernes side. Så skal vi have en anden sikkerhed eller afregning.”

– Hvilken konsekvens vil det få for danske biografer, hvis man kan se film samtidig på streaming. Kan biograferne overleve det?

”Det tror og håber jeg. Warner Bros. er et stort selskab med mange film, men det er kun et selskab. Jeg forestiller mig, at biograferne så ikke ville satse så hårdt på de film og mere på nogle andre. Den seneste tid har jo vist os, at hvis der er gode danske film, vil publikum gerne se dem. Druk er næsten oppe på 800.000. solgte billetter.”

– Det er enormt flot, men det kan vel ikke kompensere for tabet på de amerikanske film i år?

”Nej, det kan det ikke. Men hvis vi forestiller os en normal sæson med store, udenlandske film, kan man måske bruge færre kræfter på film fra Warner Bros.”

Svigermor ringer ikke i biffen
– Men det er jo ikke kun Warner Bros. Universal har lavet en særlig aftale i USA om maksimum en måneds holdback, mens Disney nu åbner for, at film ikke nødvendigvis skal i biografen. Er streamingtjenesterne ikke på vej til at udkonkurrere biograferne?

”Efter vores opfattelse er der lige nu mere tale om, at streamingtjenesterne er i konkurrence med hinanden. Det er en kamp om markedet. Den ene efter den anden satser hårdt. På et bestyrelsesmøde i forgårs i Danske Biografer snakkede vi om, hvad status er. Vi har en fornemmelse af, at der er en hård kamp i gang, hvor der måske vil være en form for udskilning.”

”På et tidspunkt vil nogle måske vinde og så hæve prisen. Jeg har allerede bemærket, at Disney ikke har deres introduktionstilbud længere. Så er det måske stadig attraktivt at gå i biografen engang imellem. Det er noget andet at gå i biografen. Du risikerer ikke, at svigermor pludselig ringer eller banker på.”

– Hvis en familie kan se en film som Dune gratis via abonnement på en streamingtjeneste, mens familien skal betale 500 kroner for at se samme film i biografen, går biograferne vel en svær fremtid i møde?

”Ja, Warner har haft mange store film gennem årene, men det ville være værre, hvis alle selskaber gjorde som Warner. Jeg tænker, at biograferne må satse på at vise nogle andre film i biograferne.”

– Har du danske film i tankerne?

”De kan i hvert fald afbøde nogle af de fatale konsekvenser. Forestil dig, at dansk film havde haft et dårligt 2020, og Druk, Retfærdighedens ryttere og Vores mand i Amerika kun havde solgt 50-100.000 billetter hver. Så havde biografer måske lukket eller i hvert fald været i endnu større krise.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko