Nyhed
04. dec. 2020 | 11:22

Kæmpetitler kommer direkte på HBO Max

Foto | Chiabella James
Zendaya spiller en figur ved navn Chani i Denis Villeneuves i spænding ventede filmatisering af Dune, der i USA vil få premiere på HBO Max.

”Warner Bros. ofrer vores indtjening,” siger direktøren for amerikansk biografkæde om, at selskabet i USA vil give film som Dune og Wonder Woman 1984 onlinepremiere samtidig med biografpremieren.

Af Thea Torp

Wonder Woman 1984 får i USA premiere direkte på streaming på HBO Max den 25. december, og det samme gør Dune med premiere den 1. oktober 2021. 

Men det stopper ikke her. 

Warner Bros. har lanceret en helt ny strategi fra mediegiganten, der er skabt for at imødekomme forventningen om, at de amerikanske biografer i store dele af 2021 fortsat vil køre på reduceret kapacitet.

Det skriver Warner Brothers i en pressemeddelelse. 

Blandt de øvrige storfilm, som amerikanerne kan se frem til at streame direkte hjemme på skærmen, er Matrix 4, Godzilla vs. Kong, opfølgeren til Suicide Squad og en Sopranos-forløber kaldet The Many Saints of Newark. 

Derudover også Clint Eastwoods næste film, Cry Macho, samt musicalen In the Heights.

Filmene vil samtidig få premiere i de biografer, der har åbent afhængig af coronakrisen.

Øjeblikkelig tilfredsstillelse
Men nogle ting fortsætter, som de altid har gjort.

En måned efter premieren vil filmene blive fjernet fra streamingtjenesten og indgå i de normale, såkaldte distribueringsvinduer for til sidst igen at havne hos HBO Max.

Beslutningen er taget til trods for, at en vaccine udrulles i USA i løbet af de kommende måneder. Men Jason Kilar, chef for WarnerMedia, afviser over New York Times at ændre på planen, hvis coronapandemien aftager hen over sommeren.

Det får flere større, amerikanske medier til at spekulere i, om den nye lanceringsstrategi er kommet for at blive.

Konkurrencen om forbrugerne er rykket over på streamingplatforme såsom Netflix og Disney+ for de store produktionsselskaber. Og der kan næppe herske tvivl om, at det er et tiltag for at få flere abonnenter til HBO Max.

”Det vil være nærmest umuligt at gå tilbage, og det kan presse filmselskaber til at forlade den gamle distributionsmodel. Fans, der er trænet til at forvente øjeblikkelig tilfredsstillelse, vil ikke være lige så ivrige efter at gå tilbage til de gamle dage, hvor biografer havde en eksklusiv tidsramme at vise film i,” skriver New York Times.

Biografer vil kæmpe imod
Det amerikanske biografmarked har været mere end presset under coronapandemien. Smittekurven har nogle steder – særligt i de store byer på øst- og vestkysten – været næsten umulig at bryde.

Det har betydet først nedlukninger og siden konkurser for flere store, amerikanske biografkæder såsom CMX Cinemas.

Det nye tiltag af Warner Bros. gør det endnu sværere for biografer, der har oplevet store indtjeningstab siden pandemiens udbrud og derfor er afhængige af eksklusive premierer på film som Dune og Wonder Woman 1984.

Adam Aron, chef for den amerikanske biografkæde AMC, siger til branchemediet Deadline, at Warner Bros. ofrer en stor del af sin egen og sine partneres indtjening for at skaffe abonnementer til HBO Max.

”AMC vil gøre alt i sin magt for at sikre sig, at Warner ikke gør det her på bekostning af AMC. Vi vil på aggressiv vis kæmpe for de økonomiske betingelser, der skal sikre vores forretning,” siger Adam Aron til Deadline.

Kun i Amerika
Men måske er skaden allerede sket.

I går torsdag faldt AMC’s aktie med seksten procent på Wall Street. Aktien hos Cinemark, en anden stor kæde, faldt med hele 22 procent.

I forbindelse med den samtidige lancering i biografer og på HBO Max har Warner Bros. også bebudet, at HBO Nordic herhjemme vil transformeres til HBO Max i anden halvdel af 2021.

Men danske biografer kan allerede ånde lettet op. Der er ifølge New York Times ingen planer om at lave simultanlanceringer uden for USA.

Video: HBO lancerer onlinepremiere på storfilm

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko