Nyhed
21. maj 2012 | 15:55

Danske og udenlandske kritikere i splid

Foto | Cannes Film Festival
Michael Hanekes Amour

Over halvdelen af konkurrencefilmene er vist i Cannes – og mens Jagten er de danske anmelderes favorit, hælder de internationale til Haneke og Mungiu.

Af Jacob Ludvigsen

Med et karaktergennemsnit på 3,9 ud af fire mulige er Thomas Vinterbergs Jagten suverænt de udsendte danske kritikeres yndlingsfilm i hovedkonkurrencen på Cannes-festivalen.

Tolv af de 22 film er vist, og et par klare favoritter skiller sig ud i stjernebarometeret, hvor syv danske anmeldere hver dag drysser stjerner. Ud over Jagten har de danske anmeldere især ladet sig begejstre af Michael Hanekes Amour, der lander på et gennemsnit på 3,1 stjerner. Wes Andersons Moonrise Kingdom følger lige i hælene med 2,9.

Ekkos Claus Christensen har som den eneste danske anmelder kun tildelt tre stjerner til Jagten. Til gengæld har han – ligesom Politikens Kim Skotte – givet topkarakter til Amour, og som den første i panelet har Christensen placeret Guldpalmen (et tegn på anmelderens favorit til at løbe med den samlede sejr) hos Hanekes film.

Jagten på fjerdepladsen
Ekkos udsendte står ligeledes alene med sine tre stjerner til rumænske Cristian Mungius nye film, klosterfortællingen Beyond the Hills, som de øvrige danske anmeldere ellers giver en hård medfart med en til to stjerner.

Der er dog opbakning at hente hos de internationale kritikere, der er samlet i Screen Internationals daglige festivalavis. Her er netop Mungiu og Haneke de store favoritter.

Begge film opnår et snit på 3,3 stjerner ud af fire mulige i panelet, der består af anmeldere fra medier som engelske Sight & Sound, franske Positif, tyske Der Tagesspiegel – og danske Weekendavisen, repræsenteret af Bo Green Jensen.

Her indtager Jacques Audiards kærlighedsdrama Rust and Bone outsider-positionen med et gennemsnit på 2,9, mens Thomas Vinterberg må tage til takke med fjerdepladsen og et snit på 2,8. Bo Green Jensen og The Times’ Kate Muir uddeler fire stjerner til det danske bidrag, mens fire anmeldere giver tre stjerner, og ligeledes fire anmeldere nøjes med to styk til Jagten.

Seidl deler vandene
De foreløbige bundskrabere i Screen Internationals kritikerpanel er egyptiske Yousry Nasrallahs After the Battle og østrigske Ulrich Seidls Paradise: Love, der blot får 1,5 stjerner oven i hatten.

De danske anmeldere kunne ikke være mere enige i, at After the Battle hører til festivalens skæverter, men den kontroversielle Seidl får en lidt pænere modtagelse for sin film om en 50-årig fransk dame, der rejser til Afrika som sexturist.

Jyllands-Postens Nanna Frank Rasmussen kaster topkarakteren fire stjerner efter Paradise: Love, mens Kim Skotte, Claus Christensen og Berlingskes Kristian Lindberg uddeler tre stjerner.

De danske anmeldere er også gladere end deres internationale kollegaer for Matteo Garrones Reality om en mand, der bilder sig selv ind, at han er med i den italienske udgave af Big Brother.

Favoritværdigheden kan dog hurtigt ændre sig de kommende dage, hvor film af instruktører som Ken Loach, Walter Salles, Carlos Reygadas og David Cronenberg bliver vist. Guldpalmen uddeles på søndag.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko