Nyhed
05. mar. 2024 | 10:46

Danskerne må vente længe på Bonanza-erstatning

Foto | DR

Een gang strømer med Jens Okking og Jens Arentzen er en af de klassiske serier, der kan risikere at blive utilgængelige i lang tid, hvis DR's nye arkivtilbud Gensyn ikke vælger at prioritere den. 

Bonanza lukker den 15. marts, og der kommer til at gå mange måneder, før det fulde DR-arkiv igen bliver tilgængeligt hos Det Kgl. Bibliotek.

Af Frederik Hoff

I 2008 gav DR danskerne fri adgang til en stor del af public service-stationens tv-arkiv gennem Bonanza, men fra den 15. marts er det slut, skriver Mediawatch.

Bonanza lukker efter femten år, fordi den nye medieaftale bestemmer, at de nuværende midler til finansieringen af arkivtjenesten overgår til finansieringen af formidling af indholdet på DR’s platforme.

Mere specifikt drejer det sig om det nye tilbud Gensyn, der starter den 15. marts – samme dag som Bonanza lukker.

Den nye tjeneste kører gennem DRTV og indeholder blandt andet en nyrestaureret udgave af serien Huset på Christianshavn. Derudover består den af udvalgt indhold delt op i femten temaer, og der vil løbende blive tilføjet mere indhold.

Dog kommer Gensyn ikke til at indeholde hele det store arkiv, der før var tilgængeligt på Bonanza.

Adgangen til DR’s totale arkiv overgår derimod til Det Kgl. Bibliotek, men ifølge bibliotekets direktør, Svend Larsen, må danskerne vente et godt stykke tid, før de kan tilgå Bonanza-indholdet igen.

”Det er en lang proces, men aftalen med Kulturministeriet er, at DR’s arkiv bliver tilgængeligt i slutningen af året,” siger han til Ekko.

Der kan altså nemt gå et halvt år, før danskerne igen kan se alt det tv, som ikke bliver tilgængeligt på Gensyn.

Når ikke mål i år
Til gengæld minder Svend Larsen om, at Det Kgl. Bibliotek har som mål at gøre hele DR’s arkiv tilgængeligt, hvor Bonanza kun havde tv-programmer og serier.

”DR har eksempelvis masser af radioudsendelser i deres arkiv, som ikke har været på Bonanza.”

– Men hos det Kgl. Bibliotek kommer alt til at være med?

”Det er målet, som vi nok ikke når i år, men det er målet.”

Det mest sandsynlige er, at Biblioteket i slutningen af året vil have deres DR-løsning klar med dele af arkivet tilgængeligt, men at der vil gå endnu længere tid, før danskerne har fuld adgang til alt fra DR’s gemmer.

Til gengæld lover kulturminister Jakob Engel-Schmidt på det sociale medie X, at det vil blive nemt at tilgå indholdet hos Det Kgl Bibliotek.

”De har lovet medieforligskredsen, at det bliver lige så let, som det er i dag,” skriver han.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko