Nyhed
12. jan. 2024 | 16:45

Huset på Christianshavn får et ansigtsløft

Foto | Rolf Konow

Fejden om trappekuglen mellem Meyer (Arthur Jensen) og Olsen (Poul Reichhardt) kan snart ses i knivskarpe farver med nyrestaureringen af Huset på Christianshavn. 

DR pudser sølvtøjet med lanceringen af nyt arkivtilbud, hvor 70’er-serien Huset på Christianshavn fremover vil kunne ses i en restaureret udgave.

Af Alexander Barfred Bajer

Til foråret får vi flere farver. Ikke kun i form af spirende blomsterskud, men også på folkekære ansigter som Meyer, Olsen, Emma og Clausen.

Det sker i forbindelse med DR’s lancering af Gensyn – et nyt initiativ på DRTV, der samler tv-klassikere som Huset på Christianshavn, Nana og Ka’ De li’ Østers under ét arkiv.

Beslutningen kommer, efter et politisk flertal sidste år vedtog at få stillet dele af DR’s omfattende arkiv til rådighed for danskerne på en indbydende og tilgængelig måde.

”Vi vil gerne sikre, at der sammen med alle nyproduktionerne og dækning af samtiden på DRTV bliver en rigtigt god mulighed for at gå på opdagelse i arkivet,” udtaler DR’s generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, til DR om det nye initiativ.

”Jeg tror, at Gensyn kan bidrage til netop det ved at tale til vores nostalgi og gøre os nysgerrige efter at vide mere om vores fælles kulturarv.” 

Filmteknisk ansigtsløft
Ifølge DR har Gensyn til hensigt at være et kurateret tilbud med fokus på dansk kulturarv. 

Erik Ballings folkeserie Huset på Christianshavn, som varede i 84 afsnit fra 1970 til 1977, må siges at falde i den kategori. 

DR har fået restaureringseksperter fra Nordisk Film Shortcut til pudse det fine gamle sølvtøj, således at billederne nu er tilpasset moderne tv-skærme med fornyet skarphed og klarhed i farverne.

”Vi har valgt at give Huset på Christianshavn et filmteknisk ansigtsløft, som vi gjorde det med Matador i 2017,” siger Maria Rørbye Rønn til DR.

”Det gør vi, fordi vi mener, at den er en væsentlig del af vores fælles kulturarv, og fordi den næst efter Matador er den af vores ældste serier, som danskerne er allergladest for fortsat at se rigtigt meget.”

Tematiske gensyn
Når vi til foråret kan gå på opdagelse i Gensyns nostalgiske arkiver, er det i første omgang med udgangspunkt i femten udvalgte temaer, der løbende vil blive udvidet og erstattet med nye.

”Aktuelle begivenheder – som nu tronskiftet, årstidsbestemte temaer eller nye DR-programmer – kan også give anledning til at lancere nye temaer,” forklarer generaldirektøren til DR. 

De enkelte temaer vil byde på alt fra dramaserier over satire til børneprogrammer, der som minimum har tyve år på bagen, skriver DR.

Derudover vil den nye medieaftales vedtagelse om en sammenslutning af DR’s og Det Kongelige Biblioteks arkiver efter sigende føre til, at man via en søgefunktion kan gå opdagelse i millionvis af radio- og tv-udsendelser. 

”På sigt er ambitionen at stille alle DR’s arkivudsendelser til rådighed. Vi kommer ikke til at tilbyde en streamingtjeneste med udvalgt indhold, men vi giver borgerne mulighed for selv at gå på opdagelse i det, som interesserer dem,” udtalte Det Kongelige Biblioteks vicedirektør, Tonny Skovgård Jensen, i sommer i en pressemeddelelse fra bibliotekets hjemmeside.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko