Nyhed
29. jan. 2024 | 12:25

Dårlige arbejdsforhold for børn i julekalendere

Foto | TV 2

Tiårige Selma Kjær Kuscu spiller hovedpersonens lillesøster Rita i TV 2-julekalenderen Valdes jul, men det var åbenbart ikke en udelt sjov oplevelse for den unge skuespiller.

Cosmo Film er blevet meldt til politiet, og kulturministeren har med det nye filmforlig nedsat en arbejdsgruppe for at ændre ”horrible forhold” for børneskuespillere.

Af Frederik Hoff

TV 2’s julekalender Valdes jul fra 2023 fik masser af ros for sin familievarme nissehistorie til de små. Men det viser sig, at det ikke var ren julehygge for de børn, der medvirker i serien.

Tilbage i 2015 satte Ekko fokus på forholdene for børn på filmproduktioner i temaet ”Filmbørn” fra Ekko #67. Og nu kan DR afsløre, at produktionsselskabet bag Valdes jul, Cosmo Film, er blevet meldt til politiet på grund af selskabets behandling af en børneskuespiller.

Tiårige Selma Kjær Kuscu spiller Rita, som er lillesøster til hovedpersonen Valde. Det er hendes forældre, som står bag politianmeldelsen. De mener, at Cosmo Film har fået datteren til at arbejde meget længere dage, end de har haft tilladelse til.

Børn under tretten må egentlig slet ikke arbejde, men i underholdningsbranchen kan man få en særlig polititilladelse.

Ifølge polititilladelsen måtte Selma arbejde fire timer om dagen og enkelte dage seks timer, men ifølge forældrene og DR, som er i besiddelse af barnets dagsprogrammer, arbejdede hun ofte op mod otte timer dagligt.

Advokaten Marc Malmbak Stounberg vurderer over for DR, at halvdelen af optagedagene har været ulovlige, og ifølge forældrene har det påvirket datteren.

Politianmeldelsen er kommet, efter Selma har fået at vide, at hun ikke skal medvirke i opfølgeren til Valdes jul, som snart går i produktion. Til DR siger forældrene, at det sker, fordi de har ”sat foden ned for mange gange”, og de afviser, at politianmeldelsen skulle være en reaktion på, at datteren er blevet fravalgt.

Alvorlig sag
Over for DR svarer Cosmo Film skriftligt på kritikken og politianmeldelsen.

”Vi har aldrig haft en intention om at planlægge for lange arbejdsdage, men at sende børn hjem hurtigst muligt. Vi tager til efterretning, at det er oplevelsen, og vi vil fremadrettet tilrettelægge anderledes.”

Cosmo Film blev stiftet i 1992 af producerne Rasmus Thorsen og Tomas Hostrup-Larsen, og siden har de produceret alt fra Christoffer Guldbrandsens dokumentar Den hemmelige krig til dramaserien Anna Pihl.

Dog er de mest kendt for børnejulekalendere, og derfor er det bemærkelsesværdigt, at der flere gange har været problemer med behandlingen af filmproduktions yngste.

Ifølge DR skrev en række filmarbejdere på julekalenderen Tinka og sjælens spejl i 2021 til TV 2 for at advare dem om, at børn under optagelserne blev sat til at arbejde ti-tolv timer om dagen.

TV 2’s fiktionschef Mette Nelund siger til DR, at TV 2 siden 2021 har arbejdet på at forbedre rammerne for julekalenderproduktioner. Hun kalder sagen om Selma for alvorlig og tilføjer, at TV 2 ikke kan samarbejde med producenter, der bryder stationens indskærpede retningslinjer.

Tv-stationernes ansvar
415 danske filmfolk skrev i 2021 under på et protestbrev, offentliggjort på Ekkos hjemmeside, som kritiserede filmbranchens arbejdsforhold og kultur.

Og i november kom en rapport fra Film- og tv-arbejderforeningen, som viser, at 83 procent af de deltagende medlemmer oplever dårlige arbejdsforhold.

Ifølge DR fortæller en lang række filmarbejdere, børneskuespillere og forældre til børneskuespillere, at filmbørnenes arbejdsforhold er værre end de voksnes.

Uden at nævne navne beretter DR om børneskuespillere med arbejdsdage på op til ti timer og optagelser midt om natten.

I den nye filmaftale indgår der en særlig formulering om, at arbejdsforholdene for børn i underholdningsbranchen skal forbedres. Samt at TV 2 og DR har ansvar for at sikre kvaliteten af arbejdsforhold på deres produktioner.

”Jeg er gået meget hårdt ind i rettighederne for børn under tretten år, for jeg er blevet fortalt forskellige historier om horrible forhold,” sagde kulturminister Jakob Engel-Schmidt til Ekko, da filmaftalen kom i november sidste år.

”Som du kan se i aftalen, så gør vi DR og TV 2 direkte ansvarlige for, at deres producenter overholder børns rettigheder. Samtidig igangsætter jeg et relativt offensivt arbejde for at sikre, at det ikke længere er en kombination af politiet of arbejdstilsynet, der skal sikre det her. I en arbejdsgruppe samler jeg de eksperter, der er her i ministeriet med repræsentanter fra beskæftigelsesministeriet, og så laver vi en mere moderne model.”

Kommentarer

Tema om filmbørn

Ekko satte fokus på barnestjerner – også bagsiden af berømmelsen – i Ekko #67 med temaet ”Filmbørn”.

Nummeret kan bestilles her.

I artiklen Efter premieren kom ensomheden fra #47 fortæller instruktøren Linda Wendel om ungdomsstjernen Stine Bierlich og hendes triste skæbne.

Wendel lavede i 2015 dokumentaren Født til filmen om Stine Bierlich.

© Filmmagasinet Ekko