Ekko #67

Intro

Leder
Ytringsfriheden bliver sat på prøve af nordkoreanske hackere og islamistiske Charlie Hebdo-terrorister. Chefredaktøren slår et slag for, at ordet – og billedet – stadig er stærkere end sværdet!

Quiz
Hvem er den største filmnørd? Trettende omgang af Ekkos filmquiz falder inden for dette nummers tema: Filmbørn.

Top 10
Ti film, som lystfuldt dyrker bånd på mund og hånd og stimulerer både fantasi og brækreflekser, så alle Fifty Shades of Grey-fans må rødme.
Af Freya Bjørnlund

Filmplakaten
Vi stiller skarpt på Bruce Derns øde hovedbund, hvorfra livet rinder ud på plakaten til Nebraska.
Af Freya Bjørnlund

Q&A
Hun hader selvforherligende film og bliver flov, når hun anbefaler komedier til folk, der ikke finder dem sjove. Mød skue­spilleren Bodil Jørgensen, som er aktuel i Mænd & høns og Mennesker bliver spist.
Af Claus Christensen

Kuriosa
John Waynes famøse The Green Berets skabte gadekampe ved Danmarks­premieren i 1969. Gjaldt ytringsfriheden også dumme, fascistoide krigsfilm?
Af Peter Schepelern 

Filmminder
Efter i en menneskealder at være blevet instrueret af andre tog Søren Pilmark sagen i egen hånd – og endte på den røde løber til Oscar­showet i Los Angeles med Helmer & Søn.
Af Kirsten Jacobsen

On location
Thomas Vinterberg kommenterer et billede fra optagelserne til Kollektivet – en scene, hvor en ung pige er til optagelsessamtale.

Tv-serier
Vi lancerer en ny, fast klumme om tv-serier og lægger ud med temaet spin-offs og årets mest imødesete af slagsen: Better Call Saul.
Af Brian Petersen

Nyt talent
Falleret musiker og forfatter, men pludselig hovedrolleindehaver i stor dansk film. Impulsive Joachim Fjelstrup debuterer i år som hippie-­ikon i Steppeulven.
Af Casper Hindse

Box office
Vi sætter tal på Zentropas op- og nedture i selskabets 23-årige historie. Tre instruktører står for tre fjerdedele af billetsalget.
Af Kim Pedersen

Spil med Stegelmann
Ralph Baer blev videospillets fader, da han i 1972 skabte den første spillekonsol på markedet. Uden Baers opfindsomhed havde computerspillet næppe været det samme i dag.
Af Jakob Stegelmann


Feature

Anders Thomas Jensen
Han udforsker tvivlsomme forhold mellem mænd, høns og læbe-ganespalter. Portrætinterview med Anders Thomas Jensen, der kom ind med firetoget fra Frederiksværk og forandrede dansk film. 
Af Peter Rewers

Steve Carell
Han plejer at få os til at grine, men giv ham en lang næse og en Oscar-værdig rolle i Foxcatcher, og han vil få dig til at gyse!
Af Michael Bo

Manden bag Birdman
Mexicanske Alejandro González Iñárritu laver film om død, sorg og trafikuheld. Men hans seneste værk vender et ironisk spejl mod hans egen karriere.
Af Leslie Felperin

Whiplash
Er talent medfødt, eller kan det piskes ind med trommestikker? Vi spørger J.K. Simmons og instruktøren bag den hårdtslående jazz-film. 
Af Patricia Danaher

Ekko Shortlist Awards
Reportage fra Danmarks filmundergrund, hvor Ekko for første gang uddelte priser til de største talenter. 
Af Peter Rewers

Nærkontakt af femte grad
Hvad skal vi sige, når vi skaber kontakt til det ydre rum? Michael Madsen om sin nye film: The Visit. 
Af Mads Brügger

Genier på film
Vi ser op til deres geni, men har ondt af dem som mennesker, når videnskabsmænd hyldes i film som The Imitation Game og Teorien om alting.
Af Søren Birkvad

Xavier Dolan
Han er bare 25 år, men har allerede lavet fem originale spillefilm. Vi har mødt den canadiske himmelstormer, der er aktuel med Mommy.
Af Rasmus Brendstrup

Ind i scenen
Production designer Dan Weil fortæller om at indrette Jason Bournes hjem. 
Af Nikolaj Feifer

Roy Andersson
Den svenske mesterinstruktør giver en guided tour i sit hvidsminkede, galgenhumoristiske univers.
Fortalt til Lars Movin

Det tossede paradis
En teaterinstruktør fortæller om at være ny i filmbranchen, forelske sig i Zentropa og savne Peter Aalbæks klap i måsen.
Af Katrine Wiedemann

 

Tema: Filmbørn

Danmarks Harry Potter
Danmarks næste filmstjerne har brunt hår, grønne øjne og er tretten år gammel. Læs, hvordan Rebecca Emilie Sattrup blev Skammerens datter
Af Jesper Olsen

Dengang og nu
Fire barnestjerner – Pelle Erobreren, Dennis P., hele tv-danmarks Nana og Bo fra Klovn – husker op- og nedture fra livet i spotlight.
Af Morten Scriver Andersen

Børn skal ses
Film med børn er nogle af filmkunstens storværker, hvor selve det menneskelige træder frem. Essay om de største børneroller i filmhistorien.
Af Peter Schepelern

De rørende, de sjove og de onde
Fra Chaplins The Kid til Little Miss Sunshine – vi har samlet nogle af de største børnepræstationer.
Af Peter Schepelern

Eksorcisten
Eksorcisten er en af verdens uhyggeligste film.
Vi spørger William Friedkin, hvordan man instruerer et barn i at skrige ”Knep mig, knep mig!” 
Af Henrik Østergaard

Børnepsykologi
For meget opmærksomhed og for lidt søvn. Filmsettet er et voksent univers, som det kræver omtanke at placere børn i, siger børnepsykolog. 
Af Martin Finnedal

 

Biografanmeldelser

Inherent Vice
Big Eyes
Birdman
Det store museum
En due sad på en gren og funderede over tilværelsen
Foxcatcher
Gett
Idealisten
Jeg er stadig Alice
Korsvejen
Mennesker bliver spist
Mod naturen
Mommy
Mænd & høns
Steppeulven
Teorien om alting
The Imitation Game
Whiplash
Wild

 

Dvd-anmeldelser

Nymphomaniac: Director’s Cut
An Episode in the Life of an Iron Picker
Blue Ruin
Blue Velvet
Goodbye to Language
Macbeth
Norte, The End of History
Starred Up
The Kidnapping of Michel Houellebecq
The Rover
The Two Faces of January
When I Saw You
Y tu mamá también

 

Streaming #1

Boyhood

Instr. Richard Linklater
USA
2014
165 min.

Ekko har kåret Oscar-favoritten Boyhood til årets film 2014. Richard Linklaters portræt af drengen Masons opvækst transcenderer tid og sted og skriver sig direkte ind i filmhistoriebøgerne som det første værk, der er optaget over tolv år. Mason vokser op i en typisk patchworkfamilie. Han dribler gennem barndommen mellem bonus-forældre, venner og kærester, mens han prøver at finde vej til voksenlivet. Og vi ser hans lemmer og drengesind vokse for øjnene af os.

”Det er svært at forestille sig, at denne magiske tolvårs-bedrift bliver gentaget med samme dygtighed, følelse og charme.”
– Leslie Felperin, Ekko

Med dette nummer af Ekko følger et kort med din personlige kode til at streame Boyhood på Ekkos side hos Blockbuster: www.blockbuster.dk/ekko. Filmen kan ses fra 19. februar til 31. december 2015. Når koden er aktiveret, gælder den i 48 timer.

© Filmmagasinet Ekko