Cannes 2018
16. maj 2018 | 14:24

”Fuck jer hvide anmeldermænd!”

Foto | Maneki Films
”Du bliver helten i min historie,” siger den enøjede franske journalist (Emmanuelle Bercot), men soldaten Bahar (Golshifteh Farahani) svarer beskedent: ”Vi er alle helte.”

Krigsdramaet Les filles du soleil har fået grumme smæk af anmelderne i Cannes. Men filmens kvindelige instruktør mener, at de sure mænd meget snart vil være fortid.

Af Nicki Bruun

Efter Weinstein-afsløringer og #MeToo-bølgen har debatten om ligestilling mellem kvinder og mænd fyldt en del på årets Cannes-festival, hvor 82 kvinder gik i fælles front for bedre vilkår i filmbranchen.

Den begivenhed foregik under gallapremieren på det franske krigsdrama Les filles du soleil, som handler om en kvindelig bataljon af kurdiske soldater, der kæmper mod den ultimative ondskab: Islamisk Stat.

Det lignede et sikkert hit på festivalen, ja, måske ligefrem en Guldpalmevinder, men anmelderne har været nådesløse. De mener, at filmen er en patetisk propagandafilm, som ikke hører hjemme i hovedkonkurrencen.

”Isis er en forbrydelse mod menneskeheden, og Les filles du soleil er en forbrydelse mod filmkunsten,” skriver Ekkos chefredaktør Claus Christensen.

En lortedag
I Ekkos stjernebarometer har den placeret sig på jumbopladsen med et gennemsnit på blot 1,6 ud af 4 mulige.

Filmens franske instruktør Eva Husson erkender, at det var en ”en lortedag”, da vi møder hende i Cannes. Men anmeldelserne har ikke slået hende ud, og der går ikke mange sekunder, før hun skyder tilbage på kritikerne.

”Fuck dem! Tingene kommer ikke til at ændre sig lige med det samme, men de gamle, hvide anmeldermænd er sure, fordi de ikke er vant til at høre fra kvinder og er trætte af det,” siger Eva Husson.

”Reaktionen handler ikke så meget om filmen, men om hele debatten. Og om seks måneder vil tiden allerede være en anden, og alt vil være anderledes.”

Tårer i øjnene
Eva Husson har med egne ord måttet kæmpe for at få en plads i filmbranchen.

Den 41-årige instruktør spillefilmdebuterede i 2015 med det seksuelt heftige ungdomsdrama Bang Gang, hvor en gruppe unge mennesker øjensynligt af kedsomhed i forstaden begynder at holde swingerfester.

Det var svært for Eva Husson at skaffe midler til en politisk krigsfilm, der er ”noget mændene tager sig af”, som hun ironisk siger.

Hun fortæller, at hun ville have fået flere penge til at lave Les filles du soleil, hvis hun havde været en mand. Men det lykkedes hende at lave filmen, som hun mener, er en nødvendig historie at fortælle.

”Publikum har taget fantastisk imod filmen. Folk har stoppet mig på gaden med tårer i øjnene for at fortælle, hvor rørt de blev af den. Så fuck alt det andet,” siger Eva Husson.

Læs et større interview med instruktøren, når Les filles du soleil får dansk biografpremiere. På lørdag afsløres det, om Cate Blanchetts jury går imod anmelderne og finder en pris til filmen.

Scene: Les filles du soleil

Kommentarer

Nicki Bruun

Ekkos udsendte journalist i Cannes dækker dagligt festivalen.

Laver primært interviews og opstøver store og små nyheder.

Cannes-festivalen blev holdt første gang i 1946 og regnes for verdens mest prestigefyldte festival.

Årets festival er nummer 71 og løber fra 8. til 19. maj 2018.

© Filmmagasinet Ekko