Nyhed
06. juni 2023 | 16:40

Det kommende års største biografoplevelser

Foto | Andreas Bastiansen

Pilou Asbæk spiller hovedrollen i Når befrielsen kommer, hvor en dansk familie får til opgave at huse og tage sig af 500 tyske flygtninge i tiden efter Anden Verdenskrig.

Biografklub Danmark har afsløret et program, der tæller flere film om Anden Verdenskrig, Mikael Persbrandt som Dag Hammarskjöld og kritikerrost Oscar-favorit.

Af Nicki Bruun

Danske filmelskere sidder hvert år spændt i starten af sommeren og venter på at se, hvilke film der bliver udtaget til programmet for Biografklub Danmark.

Det er netop blevet afsløret, så de 250.000 medlemmer kan se, hvad de kan opleve i biografen det kommende års tid.

Den ærefulde hæder som åbningsfilm tilfalder Anders Walters storfilm Når befrielsen kommer, der skildrer et overset kapitel under Anden Verdenskrig: håndteringen af de hundredetusinde af tyske flygtninge, der kom til Danmark lige før og efter befrielsen af Danmark i foråret 1945.

Krigsfilmen sparker programmet i gang den 24. august, mens sæsonen byder også på andre spændende film.

Christina Rosendahl har længe arbejdet på en film med arbejdstitlen Maskerade. Selv om den endnu ikke har fået en endelig titel, er filmen udvalgt til Biografklub Danmark og får premiere 23. maj til næste år.

Der er ikke meget fremme om filmen endnu, men ifølge pressemeddelelsen er det et stærkt familiedrama med Lars Ranthe og Stine Stengade på rollelisten.

Den 22. februar næste år er der premiere på Niclas Bendixens romantiske feelgood-drama Rom, hvor Bodil Jørgensen og Kristian Halken spiller hovedrollerne.

Per Fly er tilbage
Fem danske og fem udenlandske film udgør det samlede program for Biografklub Danmark.

Foruden de allerede nævnte er de danske bidrag i programmet islandsk-danske Dagur Káris Hygge! og den ubeskrevne instruktør Christian Andersens Synkefri.

Og så er Per Fly tilbage med en svensk film, der med titlen Hammarskjöld handler om diplomaten Dag Hammarskjöld.

Hans dramatiske død undersøger Mads Brügger i dokumentaren Cold Case Hammarskjöld, men Flys film handler mere om den svenske diplomats liv, som også var begivenhedsrigt.

Dag Hammarskjöld spilles af Mikael Persbrandt og filmen får premiere 18. april.

Kandidat til Oscar
De udenlandske film i næste sæson af Biografklub Danmark tæller det amerikanske indie-drama Past Lives, som Ekkos udsendte på årets Sundance-festival begejstret gav fem stjerner.

Filmen om en amerikansk-koreansk kvindes svære kærlighedsliv bliver allerede nævnt som en kandidat til næste års Oscar-uddeling. Den fanger publikum med sin rørende og universelle historie.

Past Lives kan siges at være programmets pendant til det belgiske mesterværk Close, der sidste år glædeligt overraskede ved at komme med i dette års program hos Biografklub Danmark.

Her er det normalt mainstream-film, der tager de fleste af pladserne, og de er da også kommet med i år.

For eksempel får en musical-genindspilning af Spielbergs Farven lilla premiere den 18. januar. Det britiske periodedrama One Life – hvor Anthony Hopkins spiller en mand, der reddede jøder under Anden Verdenskrig – er den sidste film i programmet med premiere 20. juni.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko