Interview
16. nov. 2018 | 17:47

Det mexicanske narkomareridt

Foto | Netflix
Michael Peña (tv.) og Diego Luna spiller henholdsvis helt og skurk i Narcos: Mexico, men privat har de et anderledes godt forhold.

Det er stadig højst relevant at tale om den mexicanske narkohandel i 80’erne, mener Michael Peña og Diego Luna, der spiller hovedrollerne i ny sæson af Netflix-hittet Narcos.

Af Patricia Smollerup

”Jeg tænker ikke over, at vi skal løfte arven fra historien om Pablo Escobar,” understeger den mexicanske skuespiller Diego Luna. 

Han er charmerende og aldeles veloplagt, da vi over telefonen taler med ham og skuespilkollegaen Michael Peña i forbindelse med Netflix-serien Narcos’ nye sæson. 

Narcos tryllebandt både publikum og anmeldere verden over, da serien med begavet fortællerstemme og koldblodig brutalitet i sine første sæsoner fortalte historien om legenden Pablo Escobar. Vi fulgte opbygningen af hans narkoimperium i Colombia og senere de nye skurke, som kom til magten efter hans fald. 

Men efter tre sæsoner har Narcos nu forladt det sydamerikanske kontinent og er i stedet rykket til Mexico for at udforske et andet kapitel i historien om kokainens rejse. 

”Vi har lavet en stærk sæson med et godt hold, og jeg ser det her som et nyt projekt,” siger Diego Luna om fjerde sæson, der kan ses fra 16. november på Netflix. 

Narkobaronen og agenten
Landet er nyt. Det samme er skuespillerne og handlingen, men grundidéen er den samme. 

Vi følger stadig kokainens magt og vej til USA, og hvordan det samfundsnedbrydende rusmiddel fører vold, råddenskab og korruption med sig i alle lag af samfundet. 

I den nye sæson, Narcos: Mexico, som er inspireret af sande begivenheder,spiller Diego Luna den berømte narkobaron Félix Gallardo, der i starten af 80’erne opbygger et imperium. Han starter samarbejdet med colombianske karteller om smugling af kokain gennem Mexico til USA. 

”Félix er en interessant karakter,” fortæller Diego Luna. 

”Han virker til altid at være et skridt foran alle andre. Han er ikke den stereotype narkohandler, men er i højere grad en forretningsmand. Og så forstår han værdien i at være diskret i en verden, hvor mange andre bliver overvældet af den rigdom, de opnår.” 

På den anden side af loven har vi Michael Peñas karakter Kiki Camarena – en dedikeret DEA-agent (Drug Enforcement Administration). Kiki gjorde det sit livs mission at få Félix Gallardo ned med nakken, og da Michael Peña fik tilbudt rollen, var han fra første øjeblik interesseret. 

”Jeg talte en del med Kikis kone Mika Camarena og chefen Jaime Kuykendall,” siger Michael Peña. ”De fortalte, at han var en dybt engageret mand, hvilket nogle gange kunne få ham til at fremstå kompliceret. Han kunne mærke faren og fornemme, hvad der ville ske, men ingen lyttede til ham.” 

Problem for hele verden
Den mexicanske narkokrig har i dag placeret Mexico som et af de blodigste lande i verden. Tusindevis af mexicanere mister hvert år livet, og de voldsomme tal er stadig stigende. Kampene foregår mellem en række narkokarteller, som indbyrdes rivaliserer om kontrollen over narkohandlen og eksportruterne mellem Colombia og USA, samtidig med at de også slås mod politi og militær. 

Det er også en af årsagerne til, at både Diego Luna og Michael Peña mener, at historien om begivenhederne i Mexicos narkomiljø i begyndelsen af 80’erne stadig er relevant her lidt over 35 år senere. 

”For at forstå vores nutid bliver vi nødt til at kende til vores fortid,” siger Diego Luna. 

”Félix Gallardo var den person, som gjorde Mexico til en meget central spiller for narkosmugling. Han og folkene omkring ham skabte et system, som fungerede i et langt stykke tid, indtil det faldt fra hinanden. Og det er netop det, som har ført til det kaos, vi lever i nu.” 

Diego Luna mener også, at Narcos understreger en interessant pointe ved at flytte serien fra Colombia til Mexico. 

”Det viser, at historien kan blive fortalt fra mange vinkler. Narkoen er et problem, som vedrører hele verden – ikke et specifikt område eller folk. Det er en forretning, som involverer hele planeten, fordi der er et marked derude.” 

Michael Peña er enig. 

”Historien er vigtigt, fordi handlen stadig foregår. Så længe der er folk, som er villige til at købe stoffer, vil der være folk, som er villige til at sælge. Det er udbud og efterspørgsel.”

Mord på filmarbejder
Det var sørgelige omstændigheder, da den prominente locationscouter Carlos Munoz Portal blev skudt og dræbt sidste år, mens han var ude for at kigge efter lokationer til den mexicanske sæson. 

Man kan kun tænke, at det må havde rystet holdet bag Narcos

”Det var meget tragisk, og man ønsker aldrig, at nogen skal gå igennem sådan noget. Det skete, før jeg blev en del af serien, og den information, som jeg har fået, er, at Carlos var ude for at lede alene i et meget farligt område af Mexico,” siger Michael Peña. 

Diego Luna istemmer. 

”Når du bor i Mexico og åbner avisen, så læser du nyheder som disse i lange rækker. Det her er bare den historie, verden kender til, fordi den har forbindelse til Narcos,” siger han og fortsætter: 

”Det er netop derfor, at det er vigtigt for mig at fortælle den her slags historier. Vi bliver nødt til at tænke på, hvorfor Mexico er blevet et så voldeligt samfund.” 

Mexicansk uanset hvad
Michael Peña er efterhånden et velkendt ansigt i Hollywood. Gennem sin karriere har vi både set ham i Oscar-vindende dramaer som Crash og Million Dollar Baby og i mere komiske roller, for eksempel Ant-Man. Mens Diego Luna har medvirket i den Oscar-vindende Frida og for nylig i Star Wars spin-off’en Rouge One: A Star Wars Story

Både Michael Peña og Diego Luna har mexicanske rødder, og det har haft indflydelse på begge deres respektere karriere. 

”Jeg bor i Mexico. Uanset hvad jeg gør, vil det være mexicansk,” fastslår Diego Luna. 

”Jeg tror, at vi i langt tid har haft en forkert tilgang til det her. Jeg er blevet spurgt, om jeg kunne slippe af med min accent, eller jeg er blevet bedt om at spille en karakter, der ikke kommer fra samme sted, som jeg selv før. I dag er der blevet mere plads til os alle. Folk vil føle sig repræsenteret i film. Og det, jeg kan tilbyde et projekt, er der inden andre, som kan. Det er det, som gør mig speciel,” siger Diego Luna. 

Michael Peña har også lagt mærke til udviklingen. 

”Særligt i begyndelsen af min karriere havde det en stor betydning,” siger han. 

”Det var svært at få andre roller end gangstertyper. Men det er rart og cool at være en del af en generation, som er ved at ændre på det. Det var ikke nemt for tyve år siden, men tingene er begyndt at blive bedre. Det kan også ses på det faktum, at vi nu har en spansksproget serie som Narcos.

Trailer: Narcos: Mexico

Kommentarer

Diego Luna

Født 1979 i Mexico City.

Skuespiller, instruktør og manuskriptforfatter.

Var som barn i den mexicanske soap opera El abuelo y yo (1992).

Har roller i Dirty Dancing: Havana Nights (2004), Milk (2008) og Rouge One: A Star Wars Story (2016)

Debuterede som spillefilminstruktør med det mexicanske komediedrama Abel (2010).

Har to børn og bor i Mexico City.

Michael Peña

Skuespiller.

Kendt fra Oscar-nominerede film som Crash (2004), American Hustle (2013), The Martian (2015) og Million Dollar Baby (2004).

Hans forældre immigrerede fra Mexico til USA.

Fik i 2008 en søn sammen med konen Brie Shaffer.

© Filmmagasinet Ekko