Nyhed
15. maj 2024 | 09:29

Det ser svært ud for Imperial-biografen

Foto | Dennis Jarvis

Imperial Biograf ligger lige op ad Imperial Hotel, som plejede at have kontorpladser i rummene nærmest filmvisningerne, men nu har designersuiter. 

Selv om Imperial Hotel burde have forudset støjgener fra Nordens største biograf, har hotellet retten på sin side.

Af Karoline Balstrøm

Det er næsten for dumt til at være lovligt.

Men rent juridisk har Hotel Imperial ikke gjort noget forkert, da de for nylig konverterede kontorpladser til designersuiter lige oven over Nordens største lærred.

Som Ekko har afsløret, er underboen, den elskede Imperial-biograf, blevet pålagt strenge påbud om at sænke lydniveauet grundet ombygningerne.

Det har forringet filmoplevelsen markant, fortæller eksperter. Samtidig er ændringerne blevet holdt skjult for biografens kunder.

Hotellet har dog ikke anmodet Københavns Kommune om, hvorvidt de måtte omdannet kontorpladserne til suiter. For ifølge Københavns Teknik- og Miljøforvaltning er hotellet i sin gode ret til at gøre det uden kommunens indblanding.

Der er nemlig ingen lovkrav om høringer, før man kan ændre kvadratmeter, man ejer.

Forvaltningen har heller ikke lovhjemmel til at vurdere, hvilke naboer ændringerne kan påvirke. De kan kun se på og registrere ændringerne – fra for eksempel kontor til suite – i deres register.

Ydermere er Nordisk Film blot lejer i bygningen, som ejes af Nordea Ejendomme.

Kommunen optog lyd
Hotellet har stået fast på sin ret til at forme sine egne omgivelser, og det har medført støjklager.

Gæster i suiterne har klaget over larm, og som følge heraf har Teknik- og Miljøforvaltningen undersøgt sagen ved at tage forbi suiterne og optage lyden fra underboen.

Konklusionen er klar.

Biografens lyd er et problem for gæsterne. Derfor er biografen blevet pålagt at begrænse sin støj til fordel for hotellets gæster.

Det kan virke paradoksalt, når nu biografen var der først så at sige, men ifølge Teknik- og Miljøforvaltningen vejer hensynet til beboere ofte tungest i den her type støjklagesager.

Det sker hele tiden
Sådanne situationer opstår ofte i de større danske byer.

For kun en måned siden var Museo Club i Lille Kongensgade i fare for at blive lukket, da klubbens naboer overvejede at omdanne deres lokaler til Airbnb-hotellejligheder.

Det kunne resultere i krav om betydelig støjreduktion til klubben, som ejes af musikproduceren Remee. Og det ville gøre det vanskeligt at opretholde feststemningen i klubben.

Der har ligget klub på adressen i godt 50 år, og heldigvis droppede naboerne projektet i sidste øjeblik, så Museo Club blev reddet.

Hvad kan der gøres?
Konflikten mellem hotellet og biografen understreger den evige kamp i Københavns dynamiske centrum, hvor virksomheder, institutioner og folkekære frirum kæmper om pladsen.

Mens debatten om lydforurening og byudvikling fortsætter, forsøger Nordisk Film ifølge Ekkos kilder at finde praktiske løsninger.

Udfordringen ligger i at finde på noget, der ikke kun imødekommer hotellets behov, men også bevarer biografens kvalitet. For tiden overvejer man angivelig at opføre en lydvæg for at reducere støjen.

Problemet er, at man ikke ved, om det vil virke. Og imens kører de amputerede filmoplevelser videre.

Spørgsmålet er, om biografen med lydreduktionen stadigvæk har den THX- og Dolby Atmos-certificering, som den markedsfører sig med. 

Det svarer chef for Nordisk Film Biografer, Casper Bonavent, ikke umiddelbart på.

”Som I skriver i artiklen, har vi været nødsaget til automatisk at dæmpe lyden i scener med eksplosioner, høj musik og lignende effekter. Ud over dette er der ikke ændret på lydniveauet eller på projekteringen,” skriver Bonavent i en mail og tilføjer:

”Vi arbejder fortsat på at finde en løsning med udlejer og har derfor ingen yderligere kommentarer til sagen.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko