Nyhed
13. maj 2024 | 00:36 - Opdateret 15. maj 2024 | 18:48

Hotelkæde tvinger Imperial til dårlig lyd

Foto | Nordisk Film Biografer

Nordens største biograf har kunnet bryste sig af at have den flotteste lyd, men efter at Imperial Hotel har fået biografen til at sænke lydstyrken, ønsker lyddesignere ikke at afholde gallepremierer i biografen.

Christina Rosendahl flytter gallapremieren på Fuld af kærlighed fra Imperial, som i månedsvis har skjult kraftig lydforringelse for publikum.

Af Karoline Balstrøm

Billetprisen er på samme høje niveau, mens Imperial-biografen har holdt en kraftig forringelse hemmelig for deres kunder.

Siden slutningen af 2023 har Imperial-biografen gået på listeføddder, efter biografen fik støjklager fra naboen Imperial Hotel og blev bedt om at sætte lydstyrken ned. Det oplyser en branchekilde, der ønsker at være anonym, og det fremgår af debatten blandt lydfolk i en gruppe på Facebook.

Hotellet og biografen har ellers i over 60 år eksisteret i symbiose i hjertet af København.

Den modernistiske bygning er opført i 1958 og har altid huset et hotel. Det var fra starten planen at opføre et ”cinerama”, som det hed dengang. I 1961 lancerede man biografen, der ejes af Nordisk Film.

Indtil for nylig havde Hotel Imperial, der ejes af Københavns største hotelkæde Arp-Hansen Hotel Group, kontorer nærmest salen. Medarbejderne var således ikke påvirket af, at actionfilm blev braget ud gennem højtalerne i de sene aftentimer hos underboen.

Men det firestjernede hotel har i 2023 nedlagt kontorpladserne til fordel for eksklusive designersuiter, der ligger klos op ad Skandinaviens største lærred. Og hvilende gæster har følt sig generet.

Imperial skal nu holde sig under et specifikt lydniveau, som ifølge toneangivende filmfolk forringer kvaliteten så meget, at de ikke ønsker at bruge biografen til premierearrangementer. Det gælder Christina Rosendahls Fuld af kærlighed

”Imperial er en ikonisk kulturinstitution, og jeg havde glædet mig meget til at holde gallapremieren derinde,” skriver Christina Rosendahl i en mail til Ekko, da vi kontakter hende.

”Jeg er utroligt ked af, at Imperial er i så store problemer, og jeg håber, at Københavns Kommune vil hjælpe med en løsning,” siger instruktøren.

En skandale
En af landets førende lyddesignere, Peter Albrechtsen, tøver ikke med at kalde det for en skandale.

”Det er virkelig sørgeligt og frustrerende. Vi lydfolk kommer til at fremstå som inkompetente, når vores film vises i Imperial,” fortæller han til Ekko. 

”Det er et problem for instruktørerne, som har betalt kassen for at få deres film mikset med den bedst mulige lyd. Det er et problem for distributørerne, og det er ikke mindst et problem for publikum.” 

”Imperial er jo flagskibet for de danske biografer, så der skal gøres noget. Biografen er afgørende for Københavns kulturliv,” siger lyddesigneren.

Han har modtaget en Sær-Bodil samt en Robert for sit arbejde på Christina Rosendahls Idealisten. Han har arbejdet på Fuld af kærlighed i godt og vel tre år.

Festlighederne den 21. maj er nu flyttet 300 meter ned ad gaden, nemlig til Palads-biografen, fortæller producer Jonas Frederiksen.

”Det er superærgerligt, at Imperial står i en svær situation. Biografen er et fyrtårn i Danmark, og både Idealisten og Vores Mand i Amerika havde gallapremiere i Imperial. Så det er virkelig trist, at det ikke lykkes med Fuld af kærlighed,” skriver han i en mail.

Lyden fra en ghettoblaster
Christina Rosendahl er kendt for at gå meget op i lyden i sine film. Så da Peter Albrechtsen blandt kolleger hørte rygter om, at der var noget galt med lyden i Imperial, bad han distributøren af Fuld af kærlighed om at kontakte Nordisk Films tekniske afdeling.

Efter henvendelsen indkaldte Nordisk Film i forrige uge en række prominente danske tonemestre til et orienteringsmøde, hvor Imperials udfordringer blev fremlagt.

Her fremgik det, at man i biografens lydudstyr har monteret en såkaldt limiter (begrænser). Den dæmper mørke frekvenser og skærer den dybeste bas fra, som man normalt kan mærke fysisk i kroppen under er godt actionbrag.

På mødet fik lydfolkene også at vide, at biografen i nogle scener er tvunget til at dæmpe lyden med 30 decibel. Peter Albrechtsen forklarer, at justeringen svarer til forskellen mellem at være til rockkoncert og stå hjemme i køkkenet og føre en samtale. 

”Når man dæmper al bund i lydbilledet, står de lyse lyde ret isoleret tilbage. De fremstår enormt skingre og overstyrede, nærmest som om de bliver afspillet på en ghettoblaster,” forklarer Peter Albrechtsen.

THX-trailer er fjernet
På Nordisk Film Biografers hjemmeside, nfbio.dk, kan man læse, at Imperial er verdens største Dolby Atmos-biograf. Salen har plads til 967 gæster.

I 2013 gennemgik biografen en total renovation. Den fik et nyt lærred på 142 m2 og det sofistikerede Dolby Atmos-lydsystem.

To år senere vandt Imperial en fornem pris uddelt af International Cinema Technology Association. Og i 2021 blevet Imperial opgraderet til THX Ultimate Cinema-status.

THX-systemet er stiftet af George Lucas (Star Wars) og giver ifølge nfbio.dk ”immersive audio (Dolby Atmos-lyd)”, så publikum kan få ”Nordens største biografoplevelse i Imperial!”

Der er meget strenge krav til lyd og billede, hvis man vil have de eftertragtede THX og Dolby Atmos-certifikater.

Inden filmstart plejede Imperial da også at bryste sig af det flotte system med en THX-trailer. Den har man dog fjernet nu, fordi lyden ironisk nok er for dårlig. Alligevel markedsfører biografen sig fortsat med at have THX og Dolby Atmos.

Gå til andre biografer!
Ifølge en anonym lyddesigner har biografen lavet en tilfredshedsundersøgelse, som viser, at ændringerne ikke er blevet bemærket af biografgængerne.

Men som kilden forklarer, kan det være svært at afgøre, om lyden er helt forkert, hvis det er første gang, man oplever en film.

”Som tilskuer kan man tro, at det er med vilje, at lydbilledet er skingert. Man kan tænke, at det nok er et kunstnerisk valg,” forklarer designeren.

I foråret blev Nordisk Film Biografer dog kontaktet af en utilfreds publikummer. I et skriftligt svar, som Ekko har set, erkender Nordisk Films kunde-tilfredshedsafdeling, at man har udfordringer ”som vi arbejder på, men endnu ikke har løst”.

Herefter opfordrer Nordisk Films såkaldte Experience Excellence Manager biografgængeren til ”at kigge i retning af en af vores andre biografer for at opnå den lyd, som du foretrækker.”

En varedeklaration, andre publikummer mangler at få. På intet tidspunkt har biografen meldt ud om ændringerne. Heller ikke til de distributører, som betaler i omegnen af 100.000 kroner for at lancere deres film med flotte gallapremierer.

Verserende sag
Dorte Krak er direktør for Arp-Hansen Hotel Group, der ejer Imperial Hotel. Hun takker for henvendelsen, men ønsker ikke at kommentere på ”den verserende sag”.

Ekko har også bedt den administrerende direktør i Nordisk Film, Casper Bonavent, om en kommentar.

Er biografen stadig Dolby Atmos- og THX-certificeret? Hvorfor har man ikke informeret publikum om forringelsen? Vil billetprisen og prisen for afholdelse af gallapremiere blive nedjusteret? Hvad er fremtiden for biografen, hvis den ikke kan komme tilbage til den gamle lydkvalitet?

I et skriftligt svar lyder det fra Casper Bonavent, at man i øjeblikket er i dialog med Københavns Kommune og udlejeren Nordea Ejendomme. Derfor har han på nuværende tidspunkt ingen kommentarer.

Ekko har kontaktet Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltningen, som imidlertid ikke er vendt tilbage før deadline

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko