Nyhed
19. feb. 2007 | 14:51

Det store freakshow fortsætter

EKKOs debat om den kritiske dokumentarfilm tages op af Weekendavisen, mens DR's lovede undersøgelse lader vente på sig.
Af Claus Christensen

Det er knapt et år siden, at journalisten og Cavling-vinderen Erik Valeur erklærede den dybdeborende dokumentarfilm for død. "Katastrofer, sex, vold og sygdom har overtaget den klassiske tv-dokumentar. DR og TV 2 har i al stilhed omlagt en hel genre," skrev Erik Valeur i artiklen "Det store freakshow", EKKO #33.

Artiklen vakte opmærksomhed, og blandt andre Mogens Rubinstein i DR's bestyrelse bakkede Valeurs kritik op. I september 2007 besluttede Anders Riis-Hansen, dokumentarchef i DR, derfor at iværksætte en undersøgelse.

"For ikke at forfalde til samme letbenede konklusioner (som Erik Valeur, red.) har vi på DR1 sat en undersøgelse i gang for at kortlægge udviklingen for den dansk-producerede tv-dokumentar gennem de sidste år," skrev Anders Riis-Hansen i EKKO #34.

Laveste fællesnævner
Siden da har EKKO ved flere lejligheder rykket for undersøgelsen, men uden held. Og i denne uge tager Weekendavisen så debatten om dokumentaren op i en stor, velresearchet artikel.

"Det er simpelt hen ikke længere en genre, tv-cheferne bruger ressourcer på. Det får konsekvenser for de programmer, som bliver produceret," siger Morten Hartkorn, tidl. DR's Dokumentargruppe og konsulent på Det Danske Filminstitut. "Selv dygtige dokumentarister producerer helt forudsigelige, unuancerede dokumentarer, fordi det er den slags, de kan afsætte til tv-stationernes indkøbere."

"Man prøver at trække en laveste fællesnævner ned over publikum, og de udsendelser er næsten ikke værd at åbne for," fortsætter Morten Hartkorn. "Jeg ser dem ikke længere. I virkeligheden efterlader man genren lidt forhutlet, fordi man ikke tager den alvorligt. Se på tv-dramatikken, hvor DR satser offensivt — der sker virkelig noget, både kvantitativt og kvalitativt."

"Vi skal finde nye veje"
Anders Riis-Hansen tilbageviser endnu engang kritikken. "Udviklingen er faktisk, at folk i mindre grad vil se fascinationsprægede programmer om nogen, der skifter køn. De vil hellere se undersøgende udsendelser, men det er især folk over 50. Vi vil derfor have fat i de unge. Selv om vi stadig skal sende den solide vagthunds-dokumentar, skal vi også finde nye veje," siger Anders Riis-Hansen til Weekendavisen.

Imens fortsætter det store freakshow. I aften viser DR1 den britiske dokumentar Kæmpersvulster om en rumænsk kvinde, der skal have fjernet en 70 kilo tung svulst på ryggen! Og på onsdag stiller DR1 skarpt på udviklingshæmmede mordere, pædofili og pyromaner i Danmark, der er For farlig til frihed.

Helt død er den seriøse, samfundsdebatterende dokumentarfilm dog ikke. Det har instruktør Christopher Guldbrandsen og producer Jakob Høgel bevist med deres privatproducerede Irak-dokumentar Den hemmelige krig. I det kommende EKKO (25. april) gør de status over deres erfaringer med filmen, der har ført til en åben strid mellem statsminister Anders Fogh Rasmussen og DR, som valgte at sende filmen trods dens kontroversielle indhold.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko