oscar 2021
26. feb. 2021 | 18:51

Spådom: Druk og kvinder til Oscar-fest

Foto | Sturla Brandth Grøvlen
Mads Mikkelsen, Lars Ranthe, Magnus Millang og Thomas Bo Larsen begynder at drikke som gymnasielærere i Druk. Men hvis filmen blive Oscar-nomineret, har de næppe brug for kunstige stimulanser for at mærke euforien.

Thomas Vinterberg og Ekkos coverstjerne Frances McDormand kan godt finde festtøjet frem i et år, hvor kvinderne og Netflix vil nappe mange nomineringer.

Af Casper Hindse

Der er forsinkelse på linjen over Atlanten i år. Oscar-akademiet uddeler først statuetter 25. april.

Det er ikke, fordi akademimedlemmerne er trætte af, at det californiske vejr har det med at være en anelse gråt, når verdens største filmstjerner melder deres ankomst på den røde løber ved Dolby Theatre i Hollywood.

Det skyldes, at USA – ligesom resten af verden – stadig slås med at få bugt med corona-pandemien.

Faktisk er filmgudernes eget land særligt slemt ramt på den front, men en form for fest bliver der alligevel.

Kig i krystalkuglen
Ingen ved endnu, hvordan Oscar-uddelingen skal forløbe.

Men arrangørerne skeler nok en hel del til, hvordan Tina Fey og Amy Poehler vil gøre det virtuelt på søndag, når Golden Globes løber over alverdens fladskærme og officielt skyder den store prissæson i gang.

Det er den 93. Oscar-uddeling, der som traditionen byder runder den glamourøse periode af. Her to måneder inden showet kigger vi i krystalkuglen og gætter på, hvem der bliver nomineret til statuetterne 15. marts, og som derfor kan glæde sig endnu mere end alle andre til 25. april, hvor den røde løber rulles ud.

Et lille hint: Thomas Vinterberg kan godt finde smokingen frem!

Det samme kan Netflix. Forlydenderne fra Hollywood går nemlig på, at streamingtjenesten har fået en fordel i det nedlukkede USA.

Bedste film
I de senere år har vi talt om, hvornår det konservative akademi vil tildele Netflix den største af alle priser.

Det glippede i 2019 med forhåndsfavoritten Roma og i 2020 med The Irishman og Marriage Story, men i år kunne det godt blive.

Streamingtjenesten har nemlig lavet en film til tiden med Aaron Sorkins The Trial of The Chicago 7. Den bliver formentlig Oscar-nomineret sammen med to andre Netflix-film: David Finchers Mank og George C. Wolfes Ma Rainey’s Black Bottom.

Netflix har i år formået at give en bedre filmoplevelse end de traditionelle produktionsselskaber, som normalt sender dvd’er ud. Med Netflix’ mulighed for at lade akademimedlemmerne streame direkte på storskærmen kunne noget tyde på, at tjenesten har fået en fordel.

Det er ganske enkelt det tætteste, man kommer på biografoplevelsen i denne tid.

Men der er selvfølgelig også andet end streaming-film i spil.

Chloé Zhaos Nomadland bliver formentlig nomineret, og det ser det også ud til, at Emerald Fennells Promising Young Woman og Lee Isaac Chungs Minari bliver.

Spørgsmålet er, hvordan stemmerne i det sindrige system vil falde. Det er nemlig afgørende for, hvor mange flere nomineringer, der skal med ved topprisen. Vi tror, at Akademiet er filmglade efter at have levet i sofaen i et års tid.

Derfor kan instruktørdebutant Regina King booke billet med One Night in Miami, mens veteranen Paul Greengrass formentlig også skal støve jakkesættet af og tage sin western News of the World med under armen.

Det er ti år siden, der har været ti nominerede i hovedkategorien, så sandsynligheden taler for ni af slagsen. Den sidste plads står mellem Florian Zellers The Father, Spike Lees Da 5 Bloods og Darius Marders Sound of Metal.

Lige nu lader The Father til at have mest vind i sejlene, men der er et tæt løb frem mod 15. marts.

Bedste instruktør
Normalt ligner denne kategori en åben slagsudveksling frem mod nomineringerne – en udveksling mellem mandlige instruktører vel at mærke.

Sådan bliver det ikke i år, for der er en reel chance for, at Oscar-uddeling nummer 93 vil være den første nogensinde, hvor der er flere kvindelige end mandlige instruktører nomineret.

Storfavorit til at nappe statuetten er Chloé Zhao for Nomadland, mens Regina King også ser ud til at blive nomineret for One Night in Miami.

Det store spørgsmål lige nu er, om Emerald Fennell kan liste sig med for Promising Young Woman. I skrivende stund ligger hun bag både David Fincher for Mank og Aaron Sorkin for The Trial of the Chicago 7.

Dermed er stillingen 2-2 mellem mænd og kvinder. Lee Isaac Chung roses virkelig for Minari, men som det ser ud lige nu, holder Emerald Fennell hjem, og dermed har vi en 3-2 i kvindeligt favør.

Bedste mandlige skuespiller
Mange anser det her for at være Chadwick Bosemans statuette. Den populære skuespiller døde 43 år gammel i 2020, og hans præstation som jazzmusiker i Ma Rainey’s Black Bottom udløser i hvert fald en nominering.

Det samme gør Riz Ahmeds spil som døv trommeslager i Sound of Metal, mens Anthony Hopkins er rykket frem i feltet i den senere tid for sin præstation i The Father.

Det efterlader to pladser. Rygterne i Hollywood går i øjeblikket på, at danske Mads Mikkelsen kan komme i betragtning for Druk, men mere sandsynligt er det nu, at Akademiet går efter én sikker og én ny.

Gary Oldman bliver nomineret for Mank, mens Steven Yeun napper femtepladsen for Minari, gætter vi på.

Bedste kvindelige skuespiller
Ekkos coverstjerne Frances McDormand (Nomadland), Carey Mulligan (Promising Young Woman) og Viola Davis (Ma Rainey’s Black Bottom) bliver nomineret her.

Det samme lader Vanessa Kirby til at blive for Pieces of a Woman (endnu en Netflix-film).

Den sidste nominering ligner et kapløb mellem Andra Day for The United States vs. Billie Holiday, Yeri Han for Minari, selveste Michelle Pfeiffer for French Exit og Sidney Flanigan for Never Rarely Sometimes Always.

Akademiet har det med at tildele nye ansigter den sidste plads i feltet, og derfor kunne Flanigan godt komme med. Men mere sandsynligt er det nu, at Andra Day napper pladsen, fordi hun spiller et amerikansk ikon.

Bedste mandlige birolle
Det ville være noget af en overraskelse, hvis ikke Sacha Baron Cohen – der er kolossalt populær i Hollywood på grund af sit politiske engagement – bliver nomineret for The Trial of the Chicago 7.

Manden bag Borat får selskab af Leslie Odom Jr. for One Night in Miami og Daniel Kaluuya for Judas and the Black Messiah.

I øjeblikket går rygterne i filmbyen på, at Chadwick Bosemans spil i Da 5 Bloods også godt kunne blive nomineret. Dermed vil han være med i begge mandlige skuespilkategorier.

Et særsyn.

David Strathairn (Nomadland), Stanley Tucci (Supernova) og Paul Raci (Sound of Metal) rykker alle hurtigt i disse uger. Men umiddelbart er det kun Raci, der kan indhente Boseman i nomineringsræset.

Bedste kvindelige birolle
Glenn Close (Hillbilly Elegy) og Olivia Colman (The Father) lader til at kunne få en Oscar-fejde som den, de to udkæmpede med smil og overbærenhed forrige år – hvor Colman modtog statuetten for The Favourite.

Men måske bliver de begge snydt af Youn Yuh-jung (Minari) eller Amanda Seyfried (Mank), der begge oplever en del medvind for tiden.

Også to – for et amerikansk publikum – fuldstændigt ukendte skuespilnavne er i spil.

Tyske Helena Zengel (Systembryder) er blot tolv år, men et af verdens største skuespiltalenter. Hendes præstation i News of the World kunne snildt sende hende op ad den røde løber.

Lige nu ligner favoritten til femtepladsen dog bulgarske Maria Bakalova, som i Borat Subsequent Movie skabte store overskrifter i efteråret 2020, da Donald Trumps advokat tilsyneladende smed bukserne foran hende på et hotelværelse.

Bedste originale manuskript
Her er mange forskellige historiefortællere i spil, men The Trial of the Chicago 7 ligner et godt bud.

Det samme gør Mank, Minari og Disneys Sjæl, men Disney-film er altid svære at forudsige i denne kategori.

Derfor er det formentlig mere sandsynligt, at Promising Young Woman og Sound of Metal bliver nomineret.

Bedste manus baseret på andet forlæg
Nomadland
ligner favoritten, mens One Night in Miami og The Father også står stærkt.

Ma Rainey’s Black Bottom kunne også komme med, og eftersom der normalt altid er en ”smallere”, som haler en nominering hjem, kunne være Kelly Reichardts First Cow eller Charlie Kaufmans I’m Thinking of Ending Things.

Her tror vi, at Reichardt trækker det længste strå.

Bedste animationsfilm
Den her vinder Sjæl.

Med til Oscar-uddelingen kommer også Wolfwalkers og Netflix-filmen Til månen og tilbage, men det er Sjæl, alle vil tale om.

Pixars Fremad kommer også med, mens femtepladsen formentlig står mellem F for får – Fårmageddon og den kinesiske instruktør Yonfans No. 7 Cherry Lane.

Bedste fotografering
Mank og Nomadland bliver formentlig nomineret, og det forventer de fleste også, at Christopher Nolans Tenet gør.

I den senere tid er der blevet talt en del i krogene om First Cow, og hvis den bliver nomineret i manuskriptkategorien, kunne den også snildt snige sig med her.

Formentlig sammen med News of the World – der er jo gode billeder i westerns – men man må heller ikke afskrive Minari.

Bedste dokumentar
Her ser det ud til, at Garrett Bradleys Time, om en kvindes forsøg på at vriste sin mand fri af det amerikanske fængselssystem, fører feltet.

Rumænske Alexander Nanaus Collective, som Søren Brostrøm anmelder i det nye Ekko #87, følger lige efter.

Kirsten Johnsons Dick Johnson is Dead – behøver vi nævne, at det er en Netflix-film? – kommer formentlig også med. Det samme gælder David Frances Welcome to Chechnya,om homoseksuelles kamp for overlevelse i Tjetjenien.

Den sidste nominering lander formentlig i favnen på stærke Crip Camp eller underholdende The Truffle Hunters.

Vi tror på førstnævnte, når man ser på de få indikationer, der indtil videre har været på nomineringsfronten.

Bedste internationale film
Her er danske Druk lige nu favorit. Filmen er så godt som sikker på en nominering.

Og i øjeblikket er der et stykke ned til nummer to på listen. Quo Vadis, Aida? fra Bosnien-Hercegovina kommer formentlig med, mens La Llorona fra Guatemala også ligner en sikker nominering.

Fransk Deux burde også komme med. Akademiet har altid elsket franske film. Hele 40 nomineringer er i tidens løb blevet sendt til Frankrig, mens landet har hjemtaget statuetten tolv gange.

Femte nominering ligner en kamp mellem Taiwans A Sun og russiske Dear Comrades! Vi tror, der går symbolværdi i den, og at Taiwan napper nomineringen.

Kommentarer

Oscar 2021

Oscar-priserne uddeles for 93. gang.

Der dystes i 24 kategorier.

Showet har ikke nogen vært. I de senere år har det været værtsløst, og det forventer mange fortsætter.

Prisuddelingen finder sted i Dolby Theatre i Los Angeles 25. april

© Filmmagasinet Ekko