Nyhed
11. okt. 2016 | 00:34

DR3 har købt norske Skam

Foto | NRK
I den nye sæson af Skam følger vi Isak, som gerne kysser med piger, men inderst inde tænder han på drenge.

Danske seere kan glæde sig til det norske ungdomshit, der i disse dage folder sin tredje sæson ud med en daglig sekvens.

Af Jens Steinicke Kjær

2. oktober startede den tredje sæson af den norske net-serie Skam med et klip, der viste udskejelserne til en fest hos hovedpersonen i seriens første sæson, Eva.

Serien følger en vennegruppe på gymnasiet Hartvig Nissens i Oslo og skifter hovedperson for hver sæson. Først fulgte vi Eva og hendes jalousifulde forhold med den dengang lidt mystiske Jonas.

I anden sæson var det Evas veninde, den smukke Noora, som udgjorde centrum for løjerne i seriens indtil videre mest dramatiske sæson, hvor Noora var i tvivl om, hvorvidt hun var blevet voldtaget til en fest.

Skam har fået enorm kritikerros, og danskerne har taget den til sig, som var den et norsk adoptivbarn. DR har på kløgtig vis købt rettighederne til serien, hvis første og anden sæson bliver vist på DR3 med danske undertekster fra december.

Bong i et badekar
Skam
skiller sig ud fra andre ungdomsserier, fordi den lever på internettet. Hver dag udkommer en ny sekvens på Facebook, og om søndagen bliver sekvenserne sat sammen til et helt afsnit på den norske tv-kanal NRK3’s hjemmeside.

Den første sekvens i den nye sæson udkom ved midnatstid natten mellem lørdag og søndag. På den måde kommer sekvenserne altid i, hvad der skal forestille at være samtidighed.

Åbningssekvensen viser en fest, som på typisk Skam-vis bliver præsenteret med billeder i slowmotion af gymnasiepigerne, der danser til festlig musik hos Eva.

Historien starter dog ude på badeværelset, hvor seriens nye hovedperson Isak sidder sammen med sine venner i badekaret og ryger bong. De snakker om piger, hvilket er svært for Isak. Vi ved fra de forrige sæsoner, at han er homoseksuel, men det ved hans drengevenner ikke.

Isak er tydeligvis ikke klar til at springe ud af skabet og sørger for at kysse med en køn pige til festen, så alle drengene kan se det. Politiet dukker pludselig op, og i panik gemmer Isak drengenes pose med fjolletobak i en vase i Evas stue.

Sådan kickstarter sæson 3, der ud over Isaks seksualitet lader til at lede os gennem pengeproblemer og trekantsdramaer.

Alle hopper med på vognen
Selv om anden sæson var yderst dramatisk, og der tydeligvis lader til at udvikle sig nogle intense historier i den nye sæson, ligger seriens styrke i detaljerede og realistiske skildringer af hverdagen som gymnasieelev.

Serien kan ses på mobilen, og de fleste af karaktererne har fiktive profiler på sociale medier. Det er underholdende at se en video af Isak og Jonas, som cykler væk fra politiet om natten på Jonas’ Instagram-profil. Det føles som ægte venner.

Seriens skaber Julie Andem har interviewet masser af teenagere for at høre, hvad de tænker på, og hvad der interesserer dem. Det mærkes tydeligt, at hun gør sig umage for at få karaktererne i Skam til at ligne autentiske, unge mennesker.

Målgruppen er norske unge, men Skams succes viser, at når man med hjerte og sjæl går op i at lave et realistisk miljø med solide og troværdige karakterer, hopper mange med på vognen. Vi er alle interesserede i at følge troværdige historier om, hvordan det er at være menneske.

Ekko står selvfølgelig klar til at anmelde, når vi får lidt mere indsigt i Isaks vej gennem tredje sæson.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko