Nyhed
28. jan. 2019 | 12:21

Dronningen begejstrer verdens anmeldere

Foto | Rolf Konow
Karrierekvinden Anne (Trine Dyrholm) bliver forgabt i sin syttenårige stedsøn Gustav (Gustav Lindh), som hun dyrker sex med, når ægtemanden er væk.

May el-Toukhys drama om en kontroversiel affære har fået en positiv modtagelse på Sundance, hvor især Danmarks skuespildronning Trine Dyrholm bliver storrost.

Af Nicki Bruun

”Trine Dyrholm leverer sit livs største præstation, og det siger ikke så lidt. Det er et hårrejsende portræt af menneskelig liderlighed, fejhed og utilgivelig fejlbarlighed.”

Sådan skriver Ekkos udsendte på den amerikanske festival Sundance om det danske drama Dronningen, der har fået verdenspremiere under titlen Queen of Hearts.

Også de førende internationale kritikere er positive over for filmen – og i særdeleshed Trine Dyrholm.

”Det er Dyrholms show, og hun giver den hele armen følelsesmæssigt og fysisk som en kvinde, der gør, hvad hun vil, fordi hun tror, at hun kan slippe af sted med det,” skriver The Hollywood Reporters Todd McCarthy om filmen, hvor Trine Dyrholms midaldrende karrierekvinde indleder en affære med sin syttenårige stedsøn.

Det er især historien om en kvinde, der trods sine forkerte valg føler sig god og retfærdig, som får anmelderne til at følge begejstret med i filmen.

”Det er et spændende og klogt drama, hvor vi lærer at være på vagt over for dem, som mener sig moralsk overlegne,” skriver Allan Hunter for det britiske branchemedie Screen.

Et kvindeligt rovdyr
Sundance-festivalen har i år haft øget fokus på diversitet, også i kritikerstanden. Derfor er det bemærkelsesværdigt, at kun mænd har anmeldt filmen i både store og mindre medier.

”Der kunne laves en grimmere og mere bidende film ud af den dybt ubehagelige historie, men i #MeToo-æraen kommer denne mere elegante, distanceret gennemførte film, som el-Toukhy har skabt, nok stadig til at vække debat med skildringen af et kvindeligt rovdyr,” skriver Varietys kritiker Guy Lodge.

Lodge bemærker ligesom sin kollega fra Screen, at Dronningen smager af et tragisk drama a la Douglas Sirk, der er kendt for film som All that Heaven Allows, hvor en ældre kvinde også indleder sig med en yngre mand.

Anmelderne skriver også, at der både er ekko af Hitchcock, film noir og erotiske thrillere som Farligt begær i filmen, som vi heldigvis snart kan opleve herhjemme.

Dronningen får premiere i danske biografer 28. marts, men ti dage før kan du opleve Trine Dyrholm i hendes øjensynligt største præstation ved Ekkos snigpremiere.

Trailer: Dronningen

Kommentarer

Ekko-snigpremiere

Ekko inviterer til snigpremiere på May el-Toukhys Dronningen med Trine Dyrholm i hovedrollen.

Afholdes 18. marts kl. 18.30 i Dagmar Teatret i København.

Køb billet.

© Filmmagasinet Ekko