Nyhed
01. apr. 2019 | 15:23

Dronningen trækker folk i biografen

Foto | Rolf Konow
Det skaber store problemer i parforholdet for Peter (Magnus Krepper) og Anne (Trine Dyrholm), da hans teenagesøn flytter ind hos dem.

Efter historisk gode anmeldelser for en dansk film har May el-Toukhys drama med Trine Dyrholm også gjort et flot indtog i biograferne med stærke billettal.

Af Nicki Bruun

De danske anmeldere er faldet i kollektiv svime over Dronningen, hvor Trine Dyrholm spiller en moden kvinde, der forfører og indleder et forhold til sin syttenårige stedsøn med grumme konsekvenser for hele familien.

”Jeg kommer næppe til at se en bedre dansk film i år – eller for den sags skyld i dette årti,” skriver Ekkos anmelder og giver maksimale seks stjerner i det nye nummer. Det byder også på et stort interview med Trine Dyrholm og May el-Toukhy, der fortsætter samarbejdet efter debuten Lang historie kort fra 2015.

Mange danske medier er fulgt trop med topkarakteren til Dronningen, og nu har filmen, der er del af programmet i Biografklub Danmark, fået en god start i de danske biografer.

51.586 billetter har det mørke drama solgt i åbningsweekenden, der går fra premieren i torsdags og indtil søndag, inklusive snigpremierer, som den Ekko holdt i en udsolgt sal i Dagmar.

”Det er kun May el-Toukhys anden spillefilm, men med denne helt ekstraordinære modtagelse manifesterer hun sig allerede nu som én af landets ypperste instruktører,” udtaler Frederik Honeré, direktør i Nordisk Film Distribution, der distribuerer filmen.

”Hvor langt den kan gå, må vi vente med at se, men det er særdeles opløftende at se, at publikumsinteressen efter seriøse dramaer i biografen er usvækket, og at Dronningen ser ud til at falde i deres smag.”

Mere succes i horisonten
Med den gode start har Dronningen fået den bedste premiereweekend for et dansk drama siden Bille Augusts Lykke-Per fra sidste år.

Den endte med at sælge næsten 395.000 billetter, mens Nordisk Film fik en historisk succes med Anders Matthesens animationskomedie Ternet Ninja, der i skrivende stund har solgt lige knap 938.000 billetter.

Til sammenligning nåede Lang historie kort op på næsten 133.000 solgte billetter, så det tal kan May el-Toukhy i hvert fald godt regne med at slå.

Roserne til Dronningen startede efter verdenspremieren på den amerikanske Sundance-festival, hvor Ekkos udsendte og internationale anmeldere hyldede Trine Dyrholms præstation som den bedste i skuespillerens store karriere.

Filmen vandt publikumsprisen, og siden blev det også til tre priser på festivalen i Göteborg. Det skulle derfor undre meget, hvis det ikke også bliver til danske priser for filmen, når Bodil- og Robert-statuetterne for filmåret 2019 uddeles til næste år.

Trailer: Dronningen

Kommentarer

Ekko #81

Trine Dyrholm pryder forsiden af det nye nummer.

Magasinet byder på et stort interview med hende og instruktør May el-Toukhy om Dronningen.

Køb magasinet i kiosker eller bestil her.

Abonnenter har også adgang til magasinet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko