Nyhed
28. jan. 2014 | 16:33

Effektfolk går på gaden under Oscar

Foto | Uoplyst
400 utilfredse VFX-designere demonstrerede under Oscar-uddelingen i 2013.

Mens resten af Hollywood drikker champagne, vil visuelle effekt-designere demonstrere mod udenlandske skatteregler, som knuser branchen.

Af Freya Bjørnlund

Den 2. marts fejrer Hollywoods fremmeste filmskabere sig selv og hinanden, når Oscar-statuetterne fordeles for 86. gang. 

Men nogle medarbejdere i filmbyen mener bestemt ikke, at der er noget at fejre. 

Amerikanske visuelle effekt-designere planlægger en demonstration på selve Oscar-aftenen, skriver The Wrap. 

VFX-designerne protesterer over, at skattefradragsordninger i udlandet ødelægger deres industri. Jobbene og lønningerne fosser ud af Los Angeles, siger en af hovedarrangørerne, Daniel Lay, som skriver den indflydelsesrige blog, VFXSoldier. 

”Vi vil sætte fokus på den destruktive effekt af skattefradrags-kapløbet,” udtaler Daniel Lay til The Wrap

”Vi vil gerne udvide protesten og inkludere musikere og grips og andre, som rammes af skattereglerne. Det er fedt, at der er en Oscar-fest i gang, men mange af os bliver skadet af disse fradrag.” 

Vind en Oscar og gå konkurs!
Protesten går under navnet ”March in March” og holdes i anledning af Oscar-uddelingen. Planlægningen er stadig i fuld gang, men demonstranterne vil formentlig mødes på Hollywood Boulevard øst for den røde løber ved Dolby Theatre. 

Det er ikke første gang, at VFX-designerne råber op. Ved sidste års Oscar-fest mødte 400 mennesker op til en lignende græsrodsprotest. 

Dengang rasede de især over et eksempel på skævvridningen i branchen. På Oscar-aftenen vandt VFX-selskabet Rhythm & Hues en Oscar for deres arbejde på Ang Lees billedskønne Life of Pi. Men kort før statuetten blev overrakt, måtte firmaet erklære sig konkurs. 

Stemningen blev ikke bedre af, at Ang Lee glemte sit VFX-hold i takketalen, da han modtog prisen som årets bedste instruktør. 

Juridisk kamp
Rhythm & Hues er kun et i rækken af fallerede VFX-selskaber, der inkluderer Digital Domain, Asylum Visual Effects og CafeFX. 

De californiske VFX-jobs flyttes til Vancouver, London og andre byer, der lokker med lavere skatter. Derfor har også lukrative blockbuster-projekter som Guardians of the Galaxy and Star Wars Episode VII rykket al postproduktion til udlandet. 

En flok VFX-designere har taget sagen i egen hånd og organiseret sig i gruppen ADAPT (Association of Digital Artists, Professionals and Technicians), som fremover går i juridisk kamp for at begrænse konsekvenserne af udlandets skatteregler. 

Oscar-nattens protest-event er et led i planen. 

Respektfuld demonstration
Sidste år sørgede arrangørerne for at visualisere deres budskab så tydeligt som muligt: 

De hyrede et fly til at flyve over Los Angeles med et banner med påskriften ”Box Office + Bankrupt = Visual Effects vfxunion.com”. 

VFX-designer Dave Rand har endnu ikke besluttet, om stuntet skal gentages i år. 

”I år bliver det en mindre vred demonstration,” siger han til The Wrap. 

”Vi ønsker ikke at forstyrre eller være respektløse over for Oscar-uddelingen. Denne gang skal det være mere fokuseret. I virkeligheden er alle vores job i Los Angeles forsvundet, så med mindre vi kan flytte industrien tilbage, er debatten død.” 

Frygt for at protestere
Men demonstrationen har også et andet formål. 

På trods af fyringer, mangel på jobs og konkurser vil mange VFX-designere alligevel ikke råbe op. Visuel effekt-supervisor Scott Squires håber, at March in March-arrangementet kan lokke kollegaerne ud af busken. 

”Nogle af de arbejdsløse er åbne for at tale om det,” siger Scott Squires til The Wrap. 

”Men nogle mennesker, der er uden arbejde, føler, at det er endnu vigtigere at holde mund for ikke at fornærme en potentiel arbejdsgiver. Der er stadig en frygt-faktor.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko