Nyhed
07. nov. 2014 | 12:40

Premiere: Ekko klækker nye Super16-æg

Foto | Lis Dyre
I Flyvere i natten må Søren Malling træde i karakter for at beholde sin søn og bedste ven, da Ulla fra kommunen kommer på besøg.

Ekko præsenterer de nye Super16-afgangsfilm fra den roste årgang 7. Fra i dag og en måned frem kan du se afgangsfilmene og tage temperaturen på fremtidens filmskabere.

Af Morten Scriver Andersen

Den alternative filmuddannelse Super16’s talentfulde årgang 7 viste i onsdags deres svendestykker på Dagmar Teatret i København.

Nu er det blevet tid til at få afgangsfilmene ud til glæde for et bredere publikum.

Filmmagasinet Ekkos læsere har fra i dag muligheden for selv at bedømme det nye kuld, som er en af de mest fremtrædende og roste årgange i mange år.

Afgangsfilmene vises eksklusivt på Ekkos hjemmeside frem til 7. december med undtagelse af Marie Grahtø Sørensens Teenland, der også er lavet som en webserie og derfor får sin egen lancering i januar 2015.

Som den første Super16-årgang består nummer 7, ud over instruktører og producere, også af fire manuskriptforfattere. Så måske vi kan se frem til mere helstøbte film?

Shortlist-darlings
Blandt de afgående Super16-elever er instruktør Emil Falke, der har markeret sig stærkt på Ekko Shortlist med ungdomsdramaet Happy New Years, men også med Nu skal vi more os.

Med sin afgangsfilm Natasja Jensen bevæger Falke sig på kendt territorium. Den handler om en dagdrømmende ung pige, som har svært ved at finde sig til rette i voksenlivet og alle dets problemer.

I spøgelseshistorien Skyld tages publikum hele vejen til 1960’ernes Færøerne, hvor en sygeplejerske passer den døende Durita i hendes tilsyneladende øde beliggende hus.

Skyld er instrueret af Heiðrik á Heygum, mens manuskriptet er skrevet af Sissel Dalsgaard Thomsen, der med den populære swingerfortælling Venus er nomineret for bedste manuskript til Ekko Shortlist Awards.

Spøgelser og nytårsforelskelse
Bonne Année er instrueret af Charlotte Madsen og skrevet af Laura Madsen. Fra en togkupé omgærdet af nytårets bulder og brag fortælles en hjertevarm kærlighedshistorie, hvor en gnaven ældre mand langsomt overgiver sig til sit kvindelige modstykke: en sprudlende fransk madame.

Som den eneste blandt afgangsfilmene, er Under broer ikke ren fiktion, men derimod en dokumentar af eksperimenterende karakter. Filmen er instrueret af Emil Næsby Hansen, der er nomineret til Ekko Shortlist Awards med Thy som tilstand.

I Under broer hører vi på lydsiden en ung mand, der jager følelsen af rodløshed. Hans stemme akkompagneres af optagelser med de skæve eksistenser, han møder på sin vej.

Tobias Gundoff Boesen bevæger sig i en helt anden retning med sin Flyvere i natten. Filmen, der blander realisme og magi, handler om en far (Søren Malling), der må træde i karakter for at beholde sin søn og bedste ven, da Ulla fra kommunen kommer på besøg.

Se afgangsfilmene.

Kommentarer

Super16

Uafhængig filmskole grundlagt i 1999.

Hvert andet år optages seks instruktører, seks producere og (siden 2011) fire manuskriptforfattere.

Uddannelsens koncept er at undgå ”topstyring og kreative restriktioner for at skabe et modigt og selvstændigt kreativt miljø”. Derfor er den drevet af eleverne.

Ekko udgav i 2007 dvd’en Super16 – Best Of, som er blevet en af magasinets mest populære udgivelser.

Se afgangsfilmene 2014 frem til 7. december.

© Filmmagasinet Ekko