Nyhed
08. feb. 2011 | 09:59

Ekko udgiver Defamation på dvd

Den kritiske film om fænomenetantisemitisme, som DR2 har tøvet med at vise i snart to år, følger gratis med det nye nummer af Ekko.

Af Claus Christensen

Er ”antisemitisme” en reel trussel i dag? Eller er det snarere et skræmmeværktøj for israelske høge?

De provokerende spørgsmål tager den israelske instruktør Yoav Shamir rundt i verden for at finde svar på i Defamation (”ærekrænkelse”). Han møder den jødisk-amerikanske lobbyorganisation Anti-Defamation League, men også Norman Finkelstein, der har skrevet bøger om den såkaldte holocaust-industri.

”For jøder er antisemitisme den ultimative hellige ko, og jeg har gerne villet, ikke slagte koen, men ruske den,” siger Yoav Shamir.

Mistanken melder sig
Filmen er co-produceret af SF Film Production ved Karoline Leth og har flere danskere på produktionsholdet. Det Danske Filminstitut og DR2 har bidraget med tilsammen 600.000 kr.

Alligevel har DR2 i snart to år tøvet med at vise den. Mistanken melder sig, at det er filmens sarkastiske tilgang til antisemitisme, som har fået DR2 til at henlægge filmen.

DR2's chef Arne Notkin, der er tidligere formand for Dansk Zionistforbund og medlem af Det Mosaiske Troessamfund, har gennem de sidste to år givet plads til 45 timers dokumentarudsendelser med positivt fokus på Israel og jødisk historie.

Da Ekko for nylig stillede spørgsmål til henlæggelsen, udtalte Arne Notkin, at Ekko ”skriver sig ind i en antisemitisk myte om, at der sidder sådan en mediejøde og bestemmer, hvad folk må se og ikke se”.

Bekvemt antisemitisme-kort
Ekko ser det som et spørgsmål om ytringsfrihed. I ytringsfrihedens navn kan man kritisere alle tænkelige holdninger, men hvis man kritiserer jødiske/israelske forhold, trækkes det bekvemme antisemitisme-kort. Hvilket ironisk nok netop er en af pointerne i Defamation.

Med det nye nummer præsenterer Ekko filmen på dvd i samarbejde med SF Film Production. Vi udgiver filmen i director's cut - altså præcis som instruktøren har lavet den, uden advarende introskilt eller andre af de foranstaltninger, DR2 nu stiller som betingelse for at vise filmen. Vi vil gerne give vores læsere mulighed for selv at tage stilling.

Defamation er blevet vist på 34 festivaler og er købt af ti tv-stationer. Den amerikanske instruktør Michael Moore har kaldt den for ”en utrolig stærk og modig film”.

Det nye nummer af Ekko er på gaden i morgen onsdag den 9. februar og forhandles i kiosker og biografer over hele landet.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko