Nyhed
02. okt. 2019 | 13:52 - Opdateret 02. okt. 2019 | 14:51

Ekkos læsere sørger over Filmselskabets død

Foto | Sune Knudsen
Per Juul Carlsen og Maria Månson er populære værter for DRK-programmet Filmselskabet, som mange af Ekkos læsere vil savne, når det lukker og slukker den ved årets udgang.

Lukningen af DR’s eneste filmprogram udløser triste og vrede reaktioner. DR’s kulturprogramchef står dog fast og betragter Troldspejlet og nyt kulturprogram som erstatning.

Af Frederik Hoff

”Tåbelige, åndsforladte kanaljer, der står bag den beslutning – ja, undskyld, men luk da for helvede bare ned for alt det gode og kulturrelaterede. What’s next/left?!”

Sådan skriver en læser ved navn Mikael Møller Sønnichsen på Ekkos Facebook-side, efter vores artikel om lukningen af DR’s eneste filmbaserede tv-program, Filmselskabet, blev offentliggjort i går.

Læseren står langt fra alene. Artiklen har indtil videre udløst hele 280 reaktioner og 88 kommentarer, og næsten alle læsere er kede af det, frustrerede eller slet og ret rasende.

”Det er skammeligt, at Filmselskabet lukkes ned, for det har været alletiders oplysende program for os filmelskere. Tak til Per Juul Carlsen og Maria Månson for jeres seriøse og humoristiske program. Jeg håber, at beslutningen om lukningen kan omgøres, men kulturen har ringe vilkår efterhånden,” skriver Susanne Molls Rasmussen.

Har lyttet til brugeranalyser
På radiokanalen P1 har DR dog stadig programmet Filmland, hvor Per Juul Carlsen dækker filmstof.

Men for mange af de kommenterende læsere er lukningen et tegn på en ensidig nedprioritering af kulturstof på DR.

Lisbeth Langwadt, som er programchef for aktualitet, kultur og dokumentar, mener, at filmstoffet kan leve videre i to kulturprogrammer på DR2.

”For det første har vi jo Troldspejlet, som fra december får et rigtigt godt sendetidspunkt kl. 22 på DR2. Desuden har vi startet et helt nyt kulturprogram på DR2, som bliver sendt hver uge.”

Det drejer sig om K2, men her er filmen kun en af mange kunstformer, der tages op af værten Ane Cortzen og tre kulturpersonligheder hver uge.

Påvirker det dig ikke, at der er så mange, som reagerer negativt på lukningen?

”Selvfølgelig gør det ondt at lukke et program. Det vil det jo altid gøre, men når vi grundet spareplanen har færre penge, er vi jo nødt til at spare nogle steder. Hvis vi havde lukket et andet program, var der nogle andre, der var blevet kede af det over det.”

Men har Filmselskabet ikke ret gode seertal?

”Det har fine seertal, men det er ikke altid det, det handler om. Vi har sat os ned og forsøgt at løse en udfordring, hvor vi har én kanal, der ikke kan løse to kanalers arbejde. Derfor har vi benyttet brugeranalyser, medieforskning og lignende, og vi er nået frem til, at det her er den bedste måde at give de kulturinteresserede seere det, de ønsker og mangler i dag.”

Der er da også en enkelt af Ekkos læsere – Thomas Rousing – som er fortrøstningsfuld. For som han skriver: ”Der kommer altid et filmprogram og en smagsdommer til.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko