Nekrolog
25. maj 2023 | 11:51

Eksperimentalfilmens frontkæmper er død

Foto | Floria Sigismondi

Kenneth Anger skabte gennem et langt liv kompromisløs kunst, der vil blive husket længe efter hans død.

En af amerikansk films vildeste skikkelser, instruktøren og forfatteren Kenneth Anger, er gået bort i en alder af 96 år.

Af Nicki Bruun

Kenneth Anger er en helt særlig skikkelse i filmens verden.

Han blev født i 1927 og voksede op i filmbyen Los Angeles. Men han gik langt uden om Hollywoods mainstream-univers og blev i stedet en af filmundergrundens førende personer.

Den 11. maj døde Anger på et plejehjem i Californien, mens nyheden om bortgangen først kom frem i går den 24. maj, skriver amerikanske medier.

En nekrolog over Kenneth Anger kan på ingen måde indfange den vildskab, som multikunstneren personificerede. I alle sine 96 leveår var han en ener, der ofte og modigt gik forrest ud på stier, som andre ikke havde betrådt før ham.

Han udfordrede ikke mindst tabuer i forhold til religion og seksualitet.

Anger er kendt som en af USA’s første erklæret homoseksuelle filmskabere. Han lavede i 1947 den homo-erotiske Fireworks – optaget i barndomshjemmet, mens forældrene var væk i weekenden. Den regnes for at være den første amerikansk producerede homofilm og resulterede i en retssag for Anger.

Filmen blev dog også starten på et livslangt venskab mellem Kenneth Anger og den berømte sexolog Alfred Kinsey. Og selv om Anger lavede eksperimentalfilm og aldrig blev kendt i bredere kredse, var han venner med stjerner som Mick Jagger og Keith Richards fra Rolling Stones.

Kenneth Anger har med sin kompromisløse, ofte ikke-lineære stil og drømmeagtige symbolik inspireret instruktører som Martin Scorsese og David Lynch. Men mest af alt var han et ikon for modkulturen, der ikke vil lade sig presse ned i nogen kasser.

Slibrige stjernehistorier
Han kom fra en ret almindelig middelklassefamilie. Her passede han dog ikke så godt ind, oghan lavede sin første kortfilm bare ti år gammel.

Filmproduktionen fortsatte med pauser hist og her gennem hele livet, mens han også spillede skuespil og skrev bøger.

Først og fremmest skrev Kenneth Anger Hollywood Babylon, som Damien Chazelles bombastiske storfilm Babylon bygger på.

I bogen skriver Anger slibrige historier om folk som Marilyn Monroe og Charlie Chaplin. Og selv om der er blevet sat spørgsmålstegn ved ægtheden af fortællingerne, har bogen været med til at sætte fokus på de mere dystre sider af Hollywood-myten.

Anger skrev i 1984 en opfølger, og i 2010 sagde han til den britiske avis The Guardian, at han faktisk lå inde med bog nummer tre. Den normalt frygtløse filmskaber og forfatter turde dog ikke udgive bogen, da den angiveligt handler meget om Tom Cruise og Scientology, som Anger ikke havde lyst til at lægge sig ud med.

Siden barndommen havde Kenneth Anger været optaget af det okkulte, og som voksen var han selverklæret satanist. Kunstneren færdedes også meget i kredse, som eksperimenterede med psykedeliske stoffer. Han var gudfar for datteren til Anton LaVey, der grundlagte den satanistiske kirke i USA.

LaVey medvirker i instruktørens Invocation of My Demon Brother (1969), som Mick Jagger leverede elektronisk underlægningsmusik til.

Lucifer på brystet
Efter at have boet en periode i Frankrig som ung vendte Kenneth Anger i 1950’erne tilbage til USA. Her fortsatte han med at lave kortfilm som Inauguration of the Pleasure Dome fra 1954.

I 1961 lavede han den 29 minutter lange bikerfilm Scorpio Rising, der med nazi-symboler, nøgenhed og indklippede scener fra en familiefilm om Jesus skabte kontrovers.

I Ekko #82 skrev vi historien om, hvordan Kenneth Anger brugte tretten år på at tage stoffer og feste med rockstjerner, inden han med en håndsrækning fra en Manson-morder kunne færdiggøre opfølgeren Lucifer Rising.

Filmen blev optaget i 60’erne og egentlig færdiggjort i 1972, men først distribueret i 1980, fordi den var omgærdet af skandale.

På rollelisten er blandt andre Bobby Beausoleil, der som en af Charles Mansons tilhængere i 1969 myrdede en mand og senere blev idømt fængsel på livstid.

Kenneth Anger fik i forarbejdet med filmen tatoveret navnet Lucifer i store bogstaver hen over brystkassen. På mange måder er han en mand, der ikke vil blive glemt lige med det første.

Kortfilm: Lucifer Rising

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko