Nyhed
26. apr. 2022 | 10:52

Elon Musks opkøb af Twitter vækker bekymring

Foto | Monty Brinton
Elon Musk har ved siden af sine forretningseventyr medvirket i en række film og tv-serier som Young Sheldon, hvor han spiller en udgave af sig selv.

Den astronomisk rige ejer af elbil-firmaet Tesla har erhvervet sig det sociale medie, hvilket politiker kalder farligt for demokratiet.

Af Nicki Bruun

Rigmanden Elon Musk, der især har skabt sin formue gennem elbil-firmaet Tesla, har erhvervet sig Twitter for den nette sum af 44 milliarder dollars – svarende til svimlende 306 milliarder danske kroner.

Det meddelte det sociale medie selv i går aftes dansk tid. Dermed har Elon Musk – som ifølge erhvervsmagasinet Forbes er god for intet mindre end 2043 milliarder kroner – gjort sig til ejer af en platform, der efter eget udsagn har 330 millioner aktive brugere om måneden.

Elon Musk har grebet til lommerne og betalt, hvad der svarer til 54,20 dollar per aktie. Det er en høj pris, for da handel med aktien inden salget blev sat på pause mandag, lå den på 51,64 dollar efter en stigning på over fem procent i løbet af dagen.

Hvordan Twitter fremover kommer til at se ud og fungere, ved ikke engang de i spidsen for mediet.

”Før aftalen er lukket, ved vi ikke, i hvilken retning platformen vil bevæge sig,” sagde Twitters administrerende direktør, Parag Agrawal, ifølge amerikanske medier til sine ansatte på et medarbejdermøde mandag.

Men der er god grund til at tro, at det i forvejen ret åbensindede sociale medie – der ikke censurerer eksempelvis sprog og nøgenhed i samme grad som Facebook – vil tillade endnu mere fremover.

Elon Musk har beskrevet sig selv som en ytringsfriheds-fundamentalist, der ser den frie og uhæmmede samtale som helt og aldeles uundværlig.

”Ytringsfrihed er grundstenen i et fungerende demokrati, og Twitter er det digitale bytorv, hvor vigtige spørgsmål om menneskehedens fremtid diskuteres,” har han skrevet i en meddelelse.

Tættere på Kina?
Salget af Twitter har mødt forskellige reaktioner fra politisk hold i USA, hvor det sociale medie har hovedsæde.

Flere medlemmer af det republikanske parti er kommet med begejstrede udmeldinger, mens demokraten Elizabeth Warren ironisk nok skriver på Twitter, at salget er farligt for demokratiet.

”Milliardærer som Elon Musk spiller efter et andet sæt regler end alle andre. De akkumulerer magt til deres egen fordel,” lyder det fra hende.

Amazon-stifteren Jeff Bezos er også kritisk over for opkøbet. Han fremhæver, at Musks Tesla har tætte bånd til Kina, hvor halvdelen af elbilerne er produceret.

”Har de kinesiske myndigheder lige nu fået en smule mere indflydelse på bytorvet?” spørger Jezz Bezos med reference til, at Musk selv har kaldt Twitter for internettets digitale bytorv.

Trump bliver væk
Et af de store spørgsmål er, om Elon Musk vil tillade den forhenværende amerikanske præsident Donald Trump at vende tilbage på Twitter.

Trump fik lukket sin profil på platformen efter det såkaldte stormløb på Kongressen den 6. januar 2021, hvor hans tilhængeres protester resulterede i flere dødsfald.

Inden salget gik igennem, og det blot svirrede med rygter, udtalte Donald Trump dog, at han slet ikke er interesseret i at vende tilbage til Twitter.

Han vil i stedet give sine meninger til kende på sit eget sociale medie Truth Social, der startede i USA og Canada i februar. I marts havde platformen 1,9 millioner brugere om ugen.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko