Cannes 2014
Cannekdote
21. maj 2014 | 09:26

Cannekdote: En tur i poolen med Ålen

Foto | Robby Müller
Zentropa-direktør Peter Aalbæk Jensen gøjlede rundt med pressen, da Lars von Triers Dancer in the Dark var i hovedkonkurrencen på Cannes-festivalen.

Journalisters opgave er at finde gode historier i Cannes. Det er ikke altid nemt, og i 2000 tog de danske kritikere sagen i egen hånd og blev selv forsidestof.

Af Claus Christensen

Zentropa-bossen Peter Aalbæk Jensen – med kælenavnet Ålen – har altid været god for en kvik bemærkning eller en munter/morbid gimmick. Den bedste af slagsen lavede han på Cannes-festivalen i 2000, hvor selskabet havde Triers Dancer in the Dark i hovedkonkurrencen.

Hvert år inviterer Zentropa de danske journalister og kritikere til en fest i Zentropas luksusvilla i Cannes. Da selskabet var kommet i stemning, samlede Ålen dette år pressefolkene foran swimmingpoolen for at fortælle, at der var nogle billetter tilbage til den storstilede fest efter gallapremieren på Lars von Triers film.

”Vi har besluttet at give invitationerne tilde friske, som springer splitternøgne i poolen og svømmer to baner. Jeg åbner selv ballet,” gnæggede Ålen ifølge Ekstra Bladet.

Han skal derefter have lagt cigaren, taget sit festtøj af og blottet ”en temmelig lyserød krop, som muntert plaskende gled ned i pølen”, som Ekstra Bladets Jonna Gade malerisk skriver.

Der gik ikke længe, før nogle journalister gjorde ham selskab.

”Inden for de næste par timer sank indholdet i flaskerne betydeligt, mens det fnysende journalistiske mod til at vise bar røv tilsvarende steg hos de tolv andre. Til slut steg vandstanden også en smule, da Informations unge Christian Monggaard ikke ville stå tilbage for DR’s lange, tynde Bogart-medarbejder Søren Høy, som fandt det magtpåliggende at repræsentere DR over for den jublende og sprøjtende Ole Kolster fra TV 2.”

Ak ja, det var tider.

I år skulle der også have været fest på Zentropa, men dagen før kom der en mail fra Peter Aalbæk Jensens assistent. ”Peter har ændret sine planer og flyver allerede hjem i morgen tirsdag, vi aflyser derfor middagen i morgen.”

Dancer in the Dark vandt i øvrigt Guldpalmen. Om efterfesten var lige så vild som førfesten, fortæller Cannekdoten ikke noget om.

Vandgangen førte efterfølgende til en debat om forholdet mellem journalister og filmbranchen. Og Berlingerens Henrik List påpegede, at Ekstra Bladet i sin veloplagte, men også småforargede reportage glemte at fortælle, at en af avisens journalister selv var blandt de glade nøgenbadere. Moral er godt, dobbeltmoral dobbelt så godt.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko