Nyhed
14. feb. 2011 | 13:21

Er MaxiVision filmens fremtid?

Mens 3D øjensynlig er ved at miste dampen, kommer der et nyt bud på et filmformat, som skal redde biograffilmen.
Af Mattias Blicher

Vi har tidligere omtalt Walter Murchs brev på filmkritikeren Roger Eberts blog, hvor Murch svinger øksen over 3D-teknologien, da den ikke passer til menneskets måde at fokusere på ting på.

Nu stiller Roger Ebert igen sin blog til rådighed for et brev om filmteknologi.

Afsenderen er denne gang filmklipperen og -teknikeren Dean Goodhill, og emnet er Godhills opfindelse, MaxiVision48 (MV48) fra 1999.

MV48 er et analogt filmsystem, der kan levere en meget bedre filmkvalitet end det digitale format, som biograferne gik over til ved begyndelsen af årtusindskiftet.

500 % bedre
Dean Goodhill regner med, at MV48 kan forbedre billedkvaliteten med op til 500 % i forhold til den nuværende kvalitet.

Forbedringen skyldes flere forhold.

For det første fylder det enkelte billede med MV48-systemet mere på filmrullen. Det kan lade sig gøre, da man sjældent i dag optager et lydspor på filmrullen, og det er denne ekstraplads, som MV48 udnytter.

For det andet vises der med MV48 48 billeder i sekundet i stedet for 24 billeder i sekundet, som anses for at være den normale hastighed for biograffilm.

MV48 giver altså såvel større som flere billeder i sekundet, og det er lig med en bedre billedkvalitet.

Konservativ branche
Roger Ebert er selv begejstret for MV48, og selveste Martin Scorcese har kaldt MV48 for den vigtigste opfindelse inden for film i det sidste halve århundrede.

Men ellers er det sparsomt med begejstringen.

Goodhill mener, at problemet er filmselskabernes generelle skepsis over for teknologiske fremskridt, hvor den seneste satsning på 3D er undtagelsen, der bekræfter reglen.

”De frygter det (det teknologiske fremskridt, red.) for det meste, med mindre det ikke generer tidligere beslutninger. For at holde videokassetterne nede sagsøgte de Sony. De var ikke interesserede i laserdiscs. Og interessen for dvd, da teknologien kom frem, var minimal,” forklarer Goodhill på Eberts blog.

En godfather ønskes

Selvom Goodhill er enig i Murchs kritik af 3D-teknologien, ser Goodhill alligevel noget positivt i 3D-boomet.

Det har nemlig ifølge Goodhill vist, at det kan betale sig for filmselskaberne at satse på at gøre biografoplevelsen mere attraktiv. Publikum er nemlig villig til at betale mere for en anderledes filmoplevelse i biografen.

Det eneste, som MV48-projektet mangler, er ifølge Goodhill ”En godfather til at åbne døre.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko