Nyhed
05. juni 2024 | 17:48

Producent: Slut med Far til fire

Foto | Andreas Bastiansen

Den seneste film i den populære serie er Far til fire og vikingerne, hvor Elton Rokahaim Møller spiller rollen som Lille Per. 

Efter afslag fra Filminstituttet opgiver Henrik Møller-Sørensen at fortsætte den både populære og kritiserede familiefilmserie, som han nåede at producere elleve film til. 

Af Frederik Hoff

Siden 1953 har produktionsselskabet ASA Film stået for at producere de populære Far til fire-film, men nu er det slut, siger direktøren Henrik Møller-Sørensen til Filmmagasinet Ekko.

I alt er der lavet 21 film baseret på Kaj Enholms tegneserie om Lille Per og de andre. Den seneste var Far til fire og vikingerne fra 2020.

I 2021 sagde Møller-Sørensen i Ekko, at ASA Film planlagde et stort reboot af filmserien med nye skuespillere og Claus Bjerre som instruktør, men ifølge producenten har Filminstituttet ikke villet støtte flere Far til fire-film.

”Vi søgte støtte fra Filminstituttets markedsordning og havde investeret i manuskriptudviklingen for egen regning, men vi blev ikke engang inviteret til samtale. Det er en barsk afvisning,” siger producenten.

Rettighederne til at lave Far til fire-film har de sidste år været ejet af Nordisk Film, som ASA har producerede de seneste film for, men der er ikke flere på vej

”Når Filminstituttet ikke vil støtte, kan vi ikke lave filmene, så Far til fire er lagt på is. Nordisk Film har rettighederne, og på ASA er vi gang med andre spillefilmprojekter. En historisk film og en romantisk komedie, som vi er ved at udvikle.”

– Men ASA Films rolle som Far til fire-producent er slut?

”Det er den nu, ja, og det er helt forfriskende at komme ud at lave noget andet. Men jeg er målløs over, at Filminstituttet ikke engang har villet kalde os til samtale. I dag brokker de sig over, at børnefilm aldrig sælger mere end 100.000 billetter, men vi solgte altid langt over 200.000. Filminstituttet ligger, som de har redt.”

Tilbage efter 34 år
Henrik Møller-Sørensen fylder 70 år den 11. juni og har længe været en afgørende figur i dansk film.

I 1990 overtog han ASA Film, hvor han året efter med succes producerede Den store badedag med Erik Clausen. Og i 2005 bragte han Far til fire-serien tilbage efter 43 års pause – 34, hvis man medregner Panorama Films Far til fire i højt humør fra 1971.

Først instruerede Carl Bjerre fem film med Niels Olsen som den titulære alenefar. Så tog Giacomo Campeotto over med to film anført af Jesper Asholt, og senest instruerede Martin Miehe-Renard tre film med Martin Brygmann i hovedrollen.

Den første, Far til fire gir aldrig op, solgte hele 506.770 billetter i biografen, og de følgende holdt et højt niveau.

Ren spekulation
Men i 2014 stødte filmserien ind i problemer, da skuespilleren Bodil Jørgensen kom meget alvorligt til skade under produktionen af Far til fires vilde ferie.

ASA Film blev sigtet for overtrædelse af Arbejdsmiljøloven og måtte betale en bøde på 70.000 kroner.

I 2021 kritiserede Bodil Jørgensen filmserien i Ekko.

”Jeg begriber slet ikke, hvordan staten kan blive ved med støtte den her form for spekulation, som giver publikum det samme år efter år,” sagde hun.

Filminstituttet endte altså med at være enig med den populære skuespiller. Henrik Møller-Sørensen mener dog ikke, at Bodil Jørgensens udtalelser har spillet den store rolle.

”Det handler nok snarere om, at vi har lavet elleve Far til fire-film, og nu skal pengene bruges på noget andet. Men det er jo trist, at de film, som Filminstituttet i stedet bruger penge på, sælger så få billetter.”

Ekko har kontaktet Nordisk Film, som ikke er vendt tilbage inden deadline.

Trailer: Far til fire og vikingerne

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko