Viborg Animation Festival 2023
21. sep. 2023 | 13:51

Fem ting du bare skal opleve i Viborg

Foto | Film i Väst

Årets kunstner på Viborg Animation Festival er svenske Niki Lindroth von Bahr, som står bag den dystopiske animations-musical The Burden. 

Vi udpeger de bedste oplevelser under Viborg Animation Festival, som byder på et virtuelt museum, fremtidskonference og 00’ernes ”største kunstner”.

Af Frederik Hoff

Fra 25. september til 1. oktober løber Danmarks største animationsfestival for tolvte gang af stablen.

I en hel uge viser Viborg sig frem som en international animationshovedstad med et udsøgt program af de bedste animationsfilm, verden har at tilbyde.

Men som sædvanlig er det ikke kun filmene, der funkler.

Animation er et medie i konstant udvikling, og med udstillinger og særlige events er Viborg Animation Festival – forkortet VAF – en perfekt chance for at finde ud af, hvad animation kan være anno 2023.

Ekkos faste udsendte gennem fem år udvælger her fem lovende oplevelser, som alle festivalgæster absolut må få med, inden de forlader Viborg.

 

The Fury

Iransk-amerikanske Shirin Neshat blev i 2010 kaldt ”årtiets største kunstner” af den respekterede kunstkritiker G. Roger Denson.

I adskillige år har hun imponeret kunstverdenen med sine oprørske videoværker, og i 2009 vandt hun sølvløven for bedste instruktør ved filmfestivalen i Venedig med sin første spillefilm Women Without Women.

Nu har hun europæisk premiere på sit første VR-kunstværk samt to nye videoinstallationer – og det foregår i Viborg!

I The Fury møder tilskueren en iransk kvinde, der danser manisk og erotisk til persisk musik i en lagerbygning og i New Yorks gader.

En slags demonstrativ frihedshandling og en langefinger til situationen i Iran, hvor Neshat er persona non grata.

Udstillingen har åbent hver dag kl. 10-17 i Viborg Kunsthal.

 

ANIDOX:VR Exhibition

Den årlige udstilling med virtual reality-dokumentarer er altid et højdepunkt på Viborg Animation Festival.

De prisbelønnede VR-kunstnere Uri- og Michelle Kranot, som til daglig underviser på The Animation Workshop i Viborg, sammensætter gang på gang en udstilling med det bedste fra den lille, men blomstrende genre.

Virkeligheden opleves bare bedst i 3D, og i år stiller udstillingen skarpt på alt fra en spøgelsesby efter en katastrofe over jagten på en acid house-fest til Martin Luther Kings mest berømte tale.

Vi er stadig langt fra en virkelighed, hvor alle dokumentarfilmene i DR2’s temalørdage skal ses med VR-briller på, men på Galleri NB kan man få en smagsprøve på fremtidens dokumentarfilm.

ANIDOX:VR Exhibition har åbent i forskellige tidsrum fra 29. september til 1. oktober på Galleri NB.

 

Phenomenal Virtual Museum

Det kan virkelig ødelægge en tur på museum, hvis der er for mange mennesker.

På Louvre går tusindvis årligt forgæves. Mona Lisa er et ret lille billede, og hvis der står ti gæster foran dig, er det svært at beundre hendes gådefulde smil.

Nu præsenterer kulturcentret Phenomenal Viborg endelig deres eget virtuelle museum, og med VR-briller kan ingen blokere dit udsyn.

Den mest progressive VR-teknologi tillader gæster sammen at udforske et museum i flere etager. Det er fyldt med magiske udstillinger, der bryder rammerne for, hvad et normalt kunstmuseum kan tilbyde.

Sidste år tog Phenomenal skridt med en virtuel skulpturhave, der bød på imponerende, atypiske skulpturer i et drømmeagtigt haveunivers.

Nu er der skruet op for ambitionerne, og det kan kun betyde en museumsoplevelse ud over det sædvanlige.

Phenomenal Virtual Museum har åbent kl. 14-20 på Værkstedsscenen.

 

Creative Media Industry Forum

Viborg Animation Festival er ikke kun en fejring af animationsmediet. Det er også en unik mulighed for, at den voksende animationsbranche i Danmark kan mødes og udveksle erfaringer.

Ved konferencen Creative Media Industry Forum dukker nogle af verdens førende branchefolk op til en række talks om nutiden og fremtiden i den evigt foranderlige animationsverden.

Blandt andre kommer Dylan Sisson, Marketing Manager hos det verdenskendte animationsselskab Pixar, og diskuterer grænserne for kunstig intelligens og VR i samarbejde med animation.

Dagen slutter med en konkurrence, hvor seks danske filmskabere pitcher et voksenanimationsprojekt. Den bedste pitch vinder 25.000 kroner.

Er man brancheperson eller bare nysgerrig på animationsverdenens tilstand må man ikke snyde sig selv for denne unikke mulighed.

Creative Media Industry Forum finder sted 28. september fra kl. 9-18:30 i Paletten.

 

VAF Artist: Niki Lindroth von Bahr

Hvert år hylder Viborg en vigtig stemme i animationsverdenen, og i år bliver det den svenske instruktør Niki Lindroth von Bahr, der ud over den fine titel får lov til at sætte sit præg på Viborg i løbet af ugen.

Von Bahr er med sine eksperimenterende stop motion-kortfilm blevet en af nordisk animations mest lovende navne – Variety har decideret kaldt hende en af ti animatorer, man bør holde øje med!

Hendes apokalyptiske musical The Burden vandt prisen for bedste kortfilm ved verdens største animationsfestival Annecy, og von Bahr har også været udtaget til prestigiøse festivaler som Toronto, Berlinalen og Sundance.

Under Viborg Animation Festival byder hun på en talk, en særudstilling med figurerne fra hendes film og en skattejagt, hvor de sære dyremenneskefigurer kan findes rundt omkring i Viborg.

Hun runder festivalen af ved at vise sin egen – og tilfældigvis også Ekkos udsendtes – yndlingsfilm. Nemlig Charlie Kaufmans eksistentielt gruopvækkende stop motion-komedie Anomalisa.

Trailer: The Burden

Kommentarer

Viborg Animation Festival

Startede i 2012 med at vise animationsfilm for børn og voksne.

Danmarks største animationsfestival.

Arrangeret af uddannelsen The Animation Workshop.

Finder sted 25. september – 1. oktober.

Frederik Hoff dækker for femte gang festivalen for Ekko.

Læs mere.

© Filmmagasinet Ekko