Nyhed
31. mar. 2020 | 12:43

Filmbranchen anmoder om akut hjælp

Foto | uoplyst
Danske filmproduktioner både herhjemme og i udlandet er blevet stoppet på grund af coronakrisen, og det kommer til at medføre store problemer for selskaberne, hvis de ikke får økonomisk hjælp.

Filmbranchens organisationer ønsker en ekstrabevilling på 25 millioner kroner til Det Danske Filminstitut til dækning af uforudsete omkostninger på grund af coronakrisen.

Af Nicki Bruun

”Coronakrisen rammer overalt – og rammer også filmbranchen meget hårdt. Det er stort set ikke muligt at gennemføre filmoptagelser af sundhedsmæssige grunde i Danmark og udlandet.”

Sådan lyder det i en fælles henvendelse, som de førende organisationer i den danske filmbranche sammen har skrevet til den stormombruste kulturminister Joy Mogensen og de andre partiers kulturordførere.

Danske Filminstruktører, Danske Dramatikere, Dansk Skuespillerforbund, Producentforeningen og Film- og tv-arbejderforeningen (FAF) anmoder politikerne om en ekstrabevilling på 25 millioner kroner til Det Danske Filminstitut til dækning af uforudsete omkostninger på grund af coronakrisen.

”I Danmark er optagelserne sat på pause og de ansatte opsagt eller sendt midlertidigt hjem med meget store omkostninger for producenterne og de ansatte. En række filmproduktioner på optagelse i udlandet er pakket sammen og rejst hjem, før optagelserne var afsluttet – igen med store omkostninger,” står der i den samlede henvendelse.

”En af årets helt store historiske film – Margrete den første – nåede ti dages optagelser i Tjekkiet, før holdet måtte rejse hjem på grund af coronakrisen. Konsekvensen er 23 spildte optagedage og et tab alene på denne filmproduktion på syv-otte millioner kroner, som nu skal genfinansieres for at filmen kan få færdiggjort sine optagelser.”

Kassen løber tør
Udsættelserne af danske produktioner giver ifølge brancheorganisationerne uforudsete ekstraudgifter, som det er nødvendigt med hjælp fra Filminstituttet for at klare.

”Producenterne har ikke haft andet valg end at stoppe optagelserne – alt andet ville være helt uforsvarligt – men konsekvenserne er, at ingen forsikringer dækker tabene,” lyder det i henvendelsen.

”Det vil kræve store supplerende bevillinger, hvis filmene skal kunne færdiggøres. Alternativet er konkurser, tabte arbejdspladser og investeringer. Problemet er, at Det Danske Filminstitut med de nødvendige supplerende bevillinger vil tømme ’kassen’ for de planlagte filmstøtter i efteråret.”

Som statsejet organisation har Filminstituttet naturligt nok ikke selv været med til at rette henvendelse, men ifølge brancheorganisationerne står dansk film meget dårligt, hvis der ikke kommer en ekstrabevilling på 25 millioner kroner.

”Resultatet vil være, at Det Danske Filminstitut så har en akut mangel på støttemidler til at hjælpe filmbranchen i gang igen. Der er ikke penge til nye dokumentar- og spillefilm, og det vil ikke bare forlænge den økonomiske krise for branchen, men også medføre, at en række selskaber må dreje nøglen om.”

”I lyset af de meget store investeringer Folketinget i disse dage vedtager for at afbøde coronakrisens virkninger på samfundet, er beløbet ikke stort – men for den danske filmbranche er det helt afgørende.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko