Nyhed
17. mar. 2020 | 12:54

Coronavirus ændrer filmbranchens økosystem

Foto | Darran Tiernan
Crystal (Betty Gilpin) griber til våben i den satiriske gyser The Hunt, der selv om den er en af tidens mest omdiskuterede film ikke får premiere i biografen.

Biograffilmen The Hunt bliver sendt ud direkte på streaming i både USA og Danmark, hvor distributøren UIP har måttet ændre voldsomt på premiereplanen.

Af Nicki Bruun

Verden over er biografer i disse dage lukkede eller kører på begrænset kapacitet som følge af pandemien coronavirus.

Herhjemme holder biograferne i første omgang lukket frem til den 27. marts. Men med regeringens vidtrækkende indsats for at stoppe smitten, kan en åbning af biograferne nok have længere udsigter.

I USA begynder de store filmselskaber at forholde sig til krisen ved at gå nye veje. Og det er et radikalt opbrud med filmbranchens økosystem, som kan få stor betydning i både Danmark og resten af verden.

Universal sender således de kommende film The Hunt og Trolls World Tour ud direkte på streaming i USA, skriver amerikanske medier. De skulle have haft biografpremiere i den nærmeste fremtid, men det er altså droppet.

The Hunt taget af plakaten
Filmene fra Universal bliver i Danmark distribueret af Universal International Pictures (UIP), der også lancerer titler fra det amerikanske filmselskab Paramount og enkelte danske film.

Den danske afdeling har ikke klarhed over streaming-planerne, men oplyser til Ekko, at Trolls World Tour nu har planlagt biografpremiere den 1. oktober.

Til gengæld kommer den satiriske gyser The Hunt – der tidligere blev aflyst efter kritik fra præsident Donald Trump – heller ikke i danske biografer.

”Vi ved ikke mere i øjeblikket end, at The Hunt ikke kommer op i biografen. Jeg vil tro, at vi følger modellen i USA, men det ved vi ikke på nuværende tidspunkt,” siger pr-repræsentant Jakob Legaard fra UIP, der ligesom sine kolleger arbejder hjemmefra i disse dage.

Dermed bliver filmen mulig at se på en dansk tjeneste, men hvornår og hvordan vides ikke.

Udskudt gyserhit
Hos UIP afventer de nu nærmere besked fra den internationale afdeling, der bestemmer, hvornår de forskellige film får premiere.

Det er allerede blevet besluttet, at den næste film i den populære bil-franchise Fast and Furious bliver rykket helt til næste år.

Og opfølgeren til gyserhittet A Quiet Place, der havde planlagt premiere herhjemme i denne uge, står ifølge filmens danske distributør nu til at få premiere i september. Imens er animationsfilmen Bølle, der skulle have været i biograferne den 2. april, rykket til en premieredato den 9. juli.

Inden coronavirussen for alvor fik tag i det danske samfund og biograferne i sidste uge blev lukket, nåede UIP at holde premiere på gyseren The Invisible Man og periodedramaet Emma.

Om de også ender på streaming eller får et nyt liv i biografen, når de åbner igen, vides endnu ikke.

Trailer: The Hunt

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko