Nyhed
12. okt. 2022 | 09:46

Filmfolk kræver rettighedsaftale

Foto | Petra Kleis
Paprika Steen er på forsiden af det nye Ekko #92, og nu melder skuespilleren og instruktøren sig ind i koret af danske filmfolk, der kræver en aftale med streamingtjenesterne.

Kendte skuespillere som Paprika Steen er blandt de næsten 2000 danske filmfolk, der kræver en øjeblikkelig aftale mellem interesseorganisation og streamingtjenester.

Af Nicki Bruun

Krisen kradser i den danske filmbranche.

En manglende rettighedsaftale mellem filmarbejdernes foreninger og streamingtjenester betyder et produktionsstop. I foreløbigt ni måneder er der ikke blevet sat nye produktioner i gang.

Nu har næsten 2000 danske filmfolk meldt sig ind i en underskriftindsamling, der bønfalder interesseorganisationen Create Denmark – som varetager forhandlingerne på vegne af fagforeningerne Dansk Skuespillerforbund, Danske Filminstruktører og Danske Dramatikere – om at indgå en aftale med streamingtjenesterne.

”Vi har brug for, at I agerer i den virkelighed, som de fleste af os arbejder i. Vi har brug for, at I sætter turbo på forhandlingerne med streamingtjenesterne nu,” står der i brevet, som opfordrer til øjeblikkelig handling.

”Faktum er, at de internationale streamingselskaber kan klare sig uden Danmark. Faktum er også, at den danske filmbranche ikke kan klare sig uden streamingtjenesterne,” fortsætter brevet og konkluderer:

”Kære Create, situationen er alvorlig. Vi er truet på vores eksistensgrundlag, og ansvaret ligger hos jer.”

Er kravlet ned fra træet
Ekkos forsidestjerne i det aktuelle magasin, Paprika Steen, er sammen med skuespillerkollegerne Birgitte Hjort Sørensen og Søren Malling nogle af de mere navnkundige folk på listen.

Formanden for Dansk Skuespillerforbund, Benjamin Boe Rasmussen, har ellers som talsperson for Create Denmark været en af de førende forkæmpere i kampen om rettighedsbetaling fra streamingtjenesterne.

Men også han håber på en snarlig aftale på sine medlemmers vegne.

”Jeg kunne også have skrevet under. Jeg vil også gerne have ophævet produktionsstoppet så hurtigt som muligt. Vi er kravlet ned fra træet, hvis nogen skulle være nervøse for det,” udtaler Benjamin Boe Rasmussen til Politiken.

Formanden tilføjer, at han i denne uge har møder med repræsentanter for både TV 2 og Netflix.

Der kommer løbende nye underskrifter til indsamlingen, som løber indtil torsdag den 13. oktober.

I dag onsdag kl. 17 holder Filmgear Rental – der står for udlejning af filmudstyr – stormøde for folk i branchen. Her vil man åbne for en debat om Create Denmark og streamingkonfliktens konsekvenser.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko