Nyhed
22. sep. 2022 | 12:49

Krise i den danske filmbranche

Foto | Aske Alexander Foss
For nylig fik den danske tv-serie Drømmeren – Karen Blixen bliver til premiere på Viaplay, men den nordiske streamingtjeneste har ligesom mange andre sat produktionen i Danmark på pause.

”Uansvarlig omgang med den danske filmbranche,” skriver direktørerne for landets førende produktionsselskaber i et åbent brev, hvor de opfordrer til et kompromis, der kan skabe en aftale.

Af Nicki Bruun

Mens vi endnu venter på, at statsminister Mette Frederiksen officielt annoncerer det forestående valg, er en lang række aktører i gang med at positionere sig politisk.

Det gælder også landets produktionsselskaber, der i et åbent brev nu blæser til alarm omkring situationen i den danske film- og seriebranche.

Her har der længe været problemer med den rettighedsaftale, som skal sikre danske filmfolk betaling for deres arbejde. Deres organisation Create Denmark er nemlig kommet med krav, der har fået streamingtjenester som Netflix, HBO Max, TV 2 og Viaplay til at stoppe produktionen af dansk indhold.

”2022 har været et katastrofalt år for den danske film- og tv-seriebranche. Det værste nogensinde. Og 2023 kan blive endnu værre. Fra at være et af de mest produktive og førende lande inden for udvikling og produktion af kvalitetsserier og film til både streamingtjenester og tv-stationer, er vi nu ramt af et fuldt stop,” står der i det åbne brev.

”Siden januar har streamingtjenesterne ikke givet grønt lys for udvikling og produktion af nye danske tv-serier og film, og det ser ikke ud til, at dette vil ændre sig i de kommende måneder.”

Brevet er underskrevet af direktørerne i landets førende produktionsselskaber: Peter Bose fra Miso Film, Meta Louise Foldager Sørensen fra SAM Productions, Lars Hermann fra Apple Tree Productions, Katrine Vogelsang fra Nordisk Film Production, Lars Bjørn Hansen fra SF Studios og Christian Potalivo fra Tall & Small.

”At vi nu på niende måned står uden løsning, er ikke bare en økonomisk katastrofe, men også uansvarlig omgang med den danske filmbranche. Det positive moment, som branchen havde inden konflikten, er med andre ord sat over styr,” skriver direktørerne.

Milliardtab
Tabet for den danske filmbranche estimeres af producenterne til allerede at være minimum 1-1,5 milliarder kroner.

Men ifølge dem kan det blive endnu værre, hvis ikke der gøres en indsats for at få en aftale på plads med streamingtjenesterne.

Producenterne mener, at Create Denmark bør skrue ned for kravene, som er uden fortilfælde i resten af verden, lyder det i brevet.

”De langsigtede konsekvenser, hvis situationen fortsætter, kan være alvorligere, end nogen ønsker at se. En halvering af branchen er ikke urealistisk. I en tid, hvor vi vækstede mere end nogensinde. Skaden er sket. Konsekvenserne er allerede slemme nok, og vi har ikke engang set dem fuldt ud endnu,” skriver direktørerne for produktionsselskaberne i brevet.

”Vi vil derfor gerne opfordre alle parter om forhandlingsbordet til at vise vilje til kompromis, så der kan indgås aftaler. Og det haster. Det er nu, det skal ske, for at mindske skaderne, så vi igen kan producere dansk kvalitetsindhold.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko