Konflikt på Filmskolen
17. jan. 2019 | 13:42

Filmskolen skærer i instruktørerne

Foto | Suste Bonnén
Filmklipper Vinca Wiedemann har siden 2014 været rektor på Den Danske Filmskole, der er igang med at foretage voldsomme forandringer.

Der skal i fremtiden optages en tredjedel færre instruktører på Den Danske Filmskole. Kulturministeriet vil hellere indfri skolens ønske om en production design-linje.

Af Nicki Bruun

For et år siden afslørede Filmmagasinet Ekko, at store ændringer var på vej til Den Danske Filmskole.

Vinca Wiedemann fortalte, at skolens fireårige uddannelse skulle ændres til en femårig kandidatuddannelse med optag hvert år.

Ved den lejlighed luftede hun idéen om at skære ned på antallet af instruktørelever, fordi der er en høj arbejdsløshed hos den faggruppe.

Nu har Kulturministeriet meddelt Den Danske Filmskole, at uddannelsen skal reducere antallet af instruktørpladser, fortæller Wiedemann til Information. Det betyder i praksis, at der i fremtiden vil blive uddannet seks instruktører hvert år mod atten hvert andet år nu – altså en beskæring på en tredjedel.

”Det er noget, som ikke kan undgå at få konsekvenser, både for hvordan vi indretter vores uddannelser og for filmmiljøet som helhed,” siger rektoren i avisen. ”Det er helt afgørende, at filminstruktører også fremover bliver en central kunstnerisk kraft, som kan være med til at sætte en dagsorden.”

Absurd at skære
Også forkvinde for Danske Filminstruktører, Christina Rosendahl, ser på udviklingen med bekymrede øjne.

”Det virker, som om man er i gang med at skære den kunstneriske åre i dansk film væk, når man dimensionerer uddannelsespladserne ned,” siger hun til Information og fortsætter:

”Når mediebilledet eksploderer, og streamingtjenesterne propper milliarder af dollar ind i alle mulige ting, virker det absurd at skære ned på dem, som er kernen i den proces.”

Den Danske Filmskole har lige haft ansøgningsfrist til næste årgangs elever, der stadig bliver optaget i hold på seks instruktører på henholdsvis fiktion-, dokumentar- og animationslinjen.

Men når dimensioneringskravet træder i kraft – tidligst i 2020 – vil der altså være færre pladser til fremtidens håbefulde instruktører.

Hellere production design
Både Filmskolen og Danske Filminstruktører har forgæves forsøgt at tale instruktørernes sag for kulturminister Mette Bock.

Hun vil hellere imødekomme Vinca Wiedemanns ønske om at oprette en uddannelse for production design på Filmskolen – en plan, som altså kommer til at koste tre instruktører pladsen om året.

Den tidligere uddannelse for production design på Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler lukkede i 2017.

Kommentarer

Den Danske Filmskole

Filmskolen vil overgå til en femårig bachelor/kandidatuddannelse som led i at blive akkrediteret.

På grund af dimensionering vil man mindske optag af instruktørelever og lægge instruktørlinjerne sammen.

Der er ved at ske en udfasning af funktionen som uddannelsesleder, så der i fremtiden skal være faglærere.

Rektor Vinca Wiedemann står i spidsen for ændringerne, men møder modstand fra nuværende og tidligere elever samt dele af filmbranchen.

© Filmmagasinet Ekko