Shortlist Awards 2016
08. nov. 2016 | 18:40

Filmskolens rektor er stolt af elever

Foto | Louise McLaughlin
Annika Bergs Sia, der følger den ældre kvinde (Sigrid Lippert), har fået fem nomineringer ved årets Ekko Shortlist Awards. Den er med sin eksperimenterende, farverige stil en af de film, som gør op med køkkenvask-realismen.

”Det skyldes et opgør med køkkenvask-realismen,” siger Vinca Wiedemann om Filmskolens mange nomineringer til Ekko Shortlist Awards 2016.

Af Nicki Bruun

Den Danske Filmskole er den helt store topscorer, hvad angår nomineringer til Ekko Shortlist Awards 2016.

Skolen har fået ikke færre end 23 nomineringer af den professionelle jury med blandt andre skuespillerne David Dencik og Tuva Nuvotny og instruktøren Rasmus Heisterberg. Og der er meget langt ned til andenpladsen, som deles mellem Super16 og The Animation Workshop. De har hver fået fem nomineringer.

Filmskolen kan også notere sig for en stor fremgang i forhold til 2015, hvor det ”kun” blev til ti nomineringer sidste år. Med andre ord mere end fordobling.

”Jeg er rigtigt glad for skulderklappet til alle de nominerede fra Filmskolen. Vi følger eleverne med begejstring, efter at de er gået ud, og derfor er det dejligt at se, at de får den her anerkendelse,” siger Vinca Wiedemann, rektor på Den Danske Filmskole.

Filmisk overskud
Sorte måne og Sia har tilsammen trukket ti nomineringer, og det ser Vinca Wiedemann ikke som en tilfældighed.

”Der er for tiden et opgør med de klassisk danske køkkenvask-dramaer i gråblå nuancer. Den nye generation vil fortælle gode historier med et filmisk overskud, og det har Ekkos honoreret.”

”Jeg ved, at der i de to film også har været et nært samarbejde med production designere (Sia er nomineret for bedste scenografi, red.) for at sikre, at de særlige universer bliver så spændende som muligt at se på. Derfor kæmper vi også for at lave en ny uddannelse, når nu den nuværende lukker til næste år. Det vil være en katastrofe, hvis der ikke eksisterer sådan en uddannelse!”

Fire års arbejdsro
At Den Danske Filmskole netop er et sted, hvor eleverne har fred og ro til at arbejde og eksperimentere, ser Vinca Wiedemann som skolens helt store force.

”Her er der tid til at arbejde meget i praksis, også med længere produktionsformater, hvor man kan lave film på både 40 og 50 minutter, som fire år med arbejdsro giver plads til.”

Hun vil dog ikke ud i at sammenligne Filmskolen med alternative filmuddannelser som Super16 og 18 Frames i Odense, hvor eleverne bruger deres fritid under et treårigt forløb. De to institutioner har fået henholdsvis fem og fire nomineringer til årets Ekko Shortlist Awards.

”Jeg synes, at foreningsinitiativerne er utroligt gode for den danske filmbranche, og på Den Danske Filmskole bakker vi op om vækstlaget i dansk film. Så der er ingen grund til sammenligninger på den front,” siger Vinca Wiedemann.

Film fra snart lukket linje
Der kan dog findes lidt malurt i bunden af bægret i et ellers fremragende år for Den Danske Filmskole.

Den innovative og rørende Min far forfra er nomineret for bedste dokumentar, men kommer fra næstsidste kuld af den flerkameralinje, som Vinca Wiedemann har besluttet sig for at nedlægge. Fra samme linje blev den intime og lige så eksperimenterende broderfilm Carl & Niels sidste år nomineret.

Det bekymrer dog ikke Vinca Wiedemann.

”Det viser jo, hvad uddannelsen har opnået, og det er bestemt ikke på grund af filmene, at den lukker. Nu glæder jeg mig utroligt meget til at se de sidste tre film derfra, men det skal jo stå fremtidige elever frit for at arbejde på den måde, som flerkamera-uddannelsen har gjort.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko