Nyhed
18. juni 2013 | 09:22

Filmskolen vil forlænge manuskriptuddannelsen

Foto | Arte Booking
”Mit lille håb er, at vi kan forlænge manuskriptuddannelsen om to år,” siger filmskolerektor Poul Nesgaard.

Filmskolens rektor Poul Nesgaard vil gerne udvide manuskriptuddannelsen fra to til fire år. Men pengene mangler.

Af Freya Bjørnlund

Længden på Den Danske Filmskoles manuskriptuddannelse bliver debatteret i medierne med jævne mellemrum. Alle skolens andre uddannelser varer fire år, men da man oprettede et undervisningsforløb til manuskriptforfattere i 1988, blev der kun tid og råd til to år. 

Seneste indspark i diskussionen kommer fra producer Vinca Wiedemann i et blogindlæg på Ekkos hjemmeside. Hun opfordrer til at synkronisere uddannelsen med skolens andre linjer for at skabe tættere samarbejder mellem manuskriptforfattere og instruktører. 

Manuskriptuddannelsens afgangselever fra i år understreger også, hvor vigtigt det er at have tid til at skabe kreative samarbejder i skoleårene. 

Samarbejde er sårbart
Filmskolens rektor, Poul Nesgaard, kunne faktisk ikke være mere enig. 

”Der er ikke nogen tvivl om, at vi gerne vil forlænge. Alle er enige, og der er ikke noget nyt i det, Vinca Wiedemann siger. Men pengene er små, og ministeriet vender hver en krone.” 

”Ved at lave en fireårig uddannelse, hvor strukturen passer sammen med de andre linjer, er der større mulighed for, at de kan lære hinanden dybere at kende. Det er et enormt sårbart samarbejde mellem en instruktør og en manuskriptforfatter, når de skal finde et fælles sprog og tema,” siger rektoren. 

Han kender selv fornemmelsen. 

”Det er næsten ligesom at få indopereret et nyt hjerte – det må ikke blive frastødt, men det kan samtidig give en fornyet kraft,” forklarer han. 

Næste årgang bliver toårig
Netop fordi den kreative symbiose er en sensitiv størrelse, er Poul Nesgaard varsom med at tvinge for meget samarbejde igennem. 

”Det er klart, at afgangsfilmene må være på frivillig basis. Du kan ikke have et samarbejde, der overhovedet ikke fungerer. Det svarer til at sige: ’Du skal gå i seng med ham dér,’” griner han. 

”Det vigtigste er at opbygge en kultur, hvor man professionaliserer samarbejdet mellem instruktør og manuskriptforfatter. Forhåbentlig kan der udspringe nogle par, som kan arbejde sammen videre gennem livet.” 

Men selv forlængelsen af uddannelsen er en politisk beslutning, som må vente lidt endnu. 

”Dem, der starter til efteråret, får også en toårig uddannelse. Ved udgangen af 2014 begynder forhandlingerne til den nye rammeaftale. Så mit lille håb er, at vi kan forlænge uddannelsen om to år. Om det så bliver tre eller fire år, må vise sig,” siger han.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko