Nyhed
15. sep. 2013 | 18:17

Per Fly får ros for film om svensk jazz-juvel

Foto | Jonath Mathew
De svenske anmeldere er begejstrede for filmdebutanten Edda Magnasons præstation som Monica Zetterlund i Per Flys film.

Den danske instruktørs film om Monica Zetterlund havde fredag premiere i Sverige og får flotte ord med på vejen. En anmelder begyndte sågar at græde.

Af Ida Rud

Fredag den 13. september kunne det svenske publikum endelig sætte sig i de røde plyssæder og se en spillefilm om en af landets store, svenske sangerinder.

Monica Z handler om den blonde skønhed Monica Zetterlunds tidlige karriere og gennembrud – ikke mindst om hendes usikkerhed og mændene i hendes liv, i særdeleshed hendes barske far.

Og så er filmen instrueret af en erfaren dansker: Per Fly.

Trykker på ømme punkter
Monica Zetterlund er svensk kulturarv, og det er derfor en opgave med stort forventningspres, som den 53-årige instruktør har påtaget sig.

Men skal man tro de svenske anmeldelser, er opgaven bestået. Her er nemlig ros til både instruktør og manuskriptforfatter.

”Her er vældigt meget talent samlet i en og samme film. Per Fly er en af Danmarks bedste instruktører. Peter Birro er en af Sveriges bedste manuskriptforfattere,” skriver Göteborgs-Posten, der giver fire ud af fem fyrtårn til filmen..

Per Fly har endda formået at fremkalde tårer hos Svenska Dagbladets anmelder.

”Per Fly (Bænken, Arven) trykker på de ømmeste punkter. Normalt græder jeg sjældent i biografen, men det her er en undtagelse,” tilstår Karoline Eriksson, der kvitterer med fire terningeprikker.

Magnason overbeviser
Anmeldelserne kredser dog især om kvinden i spotlyset, hele Sveriges Monica.

Den 29-årige Edda Magnason har fået til opgave af give Zetterlunds sange og klang nyt liv, selvom hun aldrig tidligere har medvirket i film. Magnason har en baggrund i popmusik, og hun synger således selv Monica Zetterlunds jazzede popperler i filmen.

Det er en rolle, der længe har været fokus på i de svenske medier, og Göteborgs-Posten skriver:

”Forhåndsomtalen, som har været massiv, har handlet om, hvorvidt Magnason er portrætlig og har en sangstemme ’snydt ud af næsen’-identisk med Zetterlunds. Nødvendigt for at filmen skal fungere, men Magnason må også overbevise som skuespillerinde. Det gør hun.”

Appetit på mænd
Monica Zetterlund kom fra en lille by i Värmland og arbejdede som telefonomstiller, inden hun brød igennem i Stockholm og siden New York (og resten af verden).

Det er med andre ord en biopic om en spændende karriere, der dog også er krydret med en barsk, personlig historie. Skånskan giver fire løver til filmen og roser den for at begrænse handlingen til årene 1959-1974, om end anmelderen gerne havde set mere om sangerindens filmkarriere i Jan Troells Udvandrerne og Nybyggerne.

Og Aftonbladet – der tildeler filmen fire plusser – bemærker om Zetterlunds fascinationskraft:

”(Edda Magnason, red.) giver med intensivt nærvær kød og blod til en mangefacetteret person, der havde et kompliceret liv med konstant dårlig samvittighed over at være en dårlig mor, med en appetit for mænd – alt for ofte dårlige mænd – og ganske snart et alkoholmisbrug, som blev hendes undergang. Men med godt humør spredte Monica Z også en enorm glæde omkring sig.”

Sen dansk premiere
Allerede på fredag, den 20. september, får nordmændene også mulighed for at se filmen om Monica Zetterlund.

Her i Danmark skal vi til gengæld vente helt til næste år. Monica Z har først premiere 20. marts.

Imens arbejder Per Fly på to andre ambitiøse projekter: Den amerikanske Backstabbing for Beginners og Andersen Nexø-filmatiseringen Pelle Erobreren 2.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko