Nyhed
11. mar. 2017 | 22:28 - Opdateret 12. mar. 2017 | 14:47

Forfatterformand fortryder irettesættelse

Foto | Smagsdommerne, DR
Det er ikke hver dag, at en fagforeningsformand offentligt fortryder noget, men Danske Dramatikeres Nikolaj Scherfig sagde i Radio24syv fredag, at det var en fejl af ham at bede et medlem om at holde lav profil.

Danske Dramatikeres formand Nikolaj Scherfig beklager, at han har bedt et medlem om at stikke piben ind: ”Selvfølgelig skal vi have den form for debatter.”

Af Claus Christensen

Der var fredag lagt op til den helt store showdown mellem de to dramatikere, Nikolaj Scherfig og Søren Grinderslev Hansen, i Radio24syv-programmet René Linjer.

Er Grinderslev en narcissistisk forstyrret internettrold, eller har Scherfig forsøgt at gøre ham tavs, fordi Grinderslev forsvarer Donald Trump?

Debatten tog udgangspunkt i en Ekko-artikel, hvor Nikolaj Scherfig i sin egenskab af formand for Danske Dramatikere forsvarede, at han på foreningens lukkede Facebook-side havde bedt et af sine medlemmer, Søren Grinderslev Hansen, om at ”stikke piben ind” og ”holde lav profil”.

Det skete, efter at Grinderslev havde postet en video, hvor en højrøstet, engelsk-canadisk debattør tager Donald Trump i forsvar efter Meryl Streeps Golden Globe-tale.

Radioværten René Fredensborg, der også huserer i Ekkos spalter, spurgte Scherfig, om man overhovedet kan arbejde med at begrænse ytringsfriheden mellem dramatikere.

”Der er slet ikke tale om at begrænse ytringsfriheden. Tråden står der, og der ikke er noget, som er blevet slettet. Der har været en debat, og den har været lidt ophedet,” svarede Nikolaj Scherfig i første omgang afværgende.

Men det svar stillede Fredensborg sig ikke tilfreds med.

Talte fra hjertet
Radioværten fremhævede provokunstnere som Lars von Trier og Dan Park og spurgte om, det ikke var bedre, at man i dramatikerforbundet tog debatten og råbte ad hinanden end at forsøge at lægge låg på.

”Jo, det vil jeg også sige. Retrospektiv når man ser på det, så må jeg sige: Det var en fejl,” lød det ærligt fra Nikolaj Scherfig.

Han forklarede, at han havde ændret holdning, efter at han havde læst Ekkos artikel og fået tænkt sig om. I artiklen antyder han, at Grinderslev er ”narcissistisk forstyrret”.

”Jeg har en hat på, hvor jeg er Nikolaj Scherfig og kan sige what ever. Og så har jeg en hat, hvor jeg er formand for Danske Dramatikere,” sagde han og fortsatte:

”Jeg kom til at sige tingene ud fra hjertet, og i denne sammenhæng skal jeg tænke på, at jeg i virkeligheden er fagforeningsformand. Og der vil jeg sige: Det var faktisk forkert af mig!” 

”For selvfølgelig skal der være den form for diskussioner. Der skal også være en sprogtone, som ikke er injurierende, men de efterfølgende debatter, som Grinderslev har haft hos os, har været ret fine. Det er fedt, at der er den slags på vores Facebook-side.”

For lavt niveau
”Fair nok, godkendt,” sagde Søren Grinderslev Hansen tydeligt overrasket over sin formands indrømmelse.

Dermed var luften også gået ud af ballonen for, hvad der skulle have været den store debatduel om ytringsfrihed og politisk ensretning i filmbranchen.

Forfatteren Trisse Gejl, der også var i studiet sammen med kunstneren Elmer, havde dog ikke i sinde at lade Grinderslev slippe så nemt.

”Jeg synes godt nok, at ’ytringsfrihed’ er et stort ord at bruge i sådan en sag. ’Min ytringsfrihed er truet!’ Gu’ er den ej truet. Det er den, hvis du får hugget hovedet af for det, du skriver,” sagde Trisse Gejl.

”Og jeg er nok så gammeldags, at der godt må være noget anstændighed, en ordentlig tone. Søren, jeg ville for eksempel ikke gide debattere med et menneske, der kaldte mig en sur kælling. Det er for lavt et verbalt niveau,” fortsatte forfatteren med en reference til en af Grinderslevs kommentarer i kønsdebatten.

Nu lukker du lige røven!
Søren Grinderslev Hansen var dog ikke helt enig.

”Nu banker du mig oven i hovedet med det menneske, jeg er – med min sociale arv og så videre. Det har altså ikke den samme pondus i min verden at kalde folk for kælling, som det måske har i din verden,” sagde han og fortsatte:

”Derfor generer det politisk korrekte tanke- og talepoliti mig. For hvem bestemmer, hvad der er rigtigt? Det kommer jo ikke ud af det blå, når jeg kalder nogen for en sur kælling. Jeg kan da godt bruge en pæn omskrivning. Jeg kan godt kalde dig hysterisk eller strid. Er det bedre? Når Nikolaj Scherfig siger, at jeg skal stikke piben ind, siger han jo: ’Nu lukker du lige røven!’ Det er samme budskab, og det er lige så fornærmende på mig.”

Men Trisse Gejl holdt fast.

”Jeg siger bare: Hvis du kalder mig en sur kælling, så er samtalen slut!”

Der er nogle normer og en jargon i ethvert fag, konstaterede René Fredensborg og tilføjede med et glimt i øjet, at Søren Grinderslev Hansen er Lolland Falster-knægten, der er kommet i kultureliteklassen og må lære sig dens særlige omgangsformer: ”For ellers vil de ikke respektere dig!”

Det lettede på stemningen i studiet og fik Nikolaj Scherfig og René Fredensborg til i bedste – eller værste – værtshusjargon at kalde hinanden for henholdsvis ”fordomsfuld skægabe” og ”dit fede læs lort”. Næppe udtryk, der er egnet for Facebook, men sjovt med øjenkontakt og et smil på læben.

Hør programmet!

Kommentarer

Danske Dramatikere

Fagforbund for dramatikere inden for teater, radio, tv og film.

Grundlagt i 1906 på initiativ af dramatikeren Emma Gad.

Over 350 medlemmer, heriblandt Lotte Svendsen, Renée Toft Simonsen, Erik Clausen, Kim Fupz Aakeson og Frank Hvam.

Udgiver medlemsbladet Replikker to gange årligt.

Læs videre på forbundets hjemmeside.

© Filmmagasinet Ekko