Top 10
22. juli 2015 | 12:51

Top 10: Førsteelskere

Foto | Ron Batzdorff
Richard Gere er stadig førsteelsker i en alder af 66, men det var hans rolle som charmerende rigmand, Edward Lewis, i Pretty Woman fra 1990, der cementerede hans status.

Disney vil vække deres ikoniske førsteelsker Prince Charming til live i en realfilm. Vi har udvalgt ti af filmhistoriens største hjerteknusere.

Af Anne Hjelm Sørensen

”Frankly, my dear, I don’t give a damn,” siger Clark Gables Rhett Butler og vender en grådkvalt Scarlett O’Hara (Vivien Leigh) ryggen i en af filmhistoriens største kærlighedsdramaer: Borte med blæsten.

Mangt en kvindelig biografgænger i 1939 drømte sig uomtvisteligt væk i den mørkhårede alfahans stærke favn og havde med glæde indtaget Scarlett O’Haras plads for en stund.

The King of Hollywood, der blev Clark Gables velfortjente titulering, er blot en af de mange hjerteknusere, som drømmefabrikken i årenes løb har produceret for at lokke den kvindelige del af verdensbefolkningen i biograferne.

Her kunne de sidde i salens mørke med bløde knæ og blussende kinder, når hårde antihelte som Marlon Brando og James Dean gradvist krængede deres forpinte sjæls følsomme kerne ud, og aristokratiske gentlemen som Gregory Peck og Cary Grant kurtiserede deres kvindelige sidestykker med fornem charme.

De gamle ikoner lever videre, men får årligt selskab af nye lovende kandidater, der i teknologiens tidsalder favner endnu bredere.

En af nutidens mest omsværmede førsteelskere, Ryan Gosling, har sågar udløst en virtuel storm af fan-skabte hyldestportrætter med opfundne citater som: ”Hey girl, you know what this sweater is made of? Boyfriend material.”

Tidligere på måneden kunne The Hollywood Reporter berette, at Disney brygger på en realfilm til den animerede førsteelsker Prince Charming.

Hermed fortsætter studiet sin lukrative stribe af realfilm-indspilninger af animerede klassikere og litterære eventyr. Efter at have hyldet eventyrlige kvindefigurer i Snow White and the Huntsman, Alice i Eventyrland, Maleficent og Eventyret om Askepot synes det meget passende at hive den charmerende prins i forgrunden.

Vi har udvalgt ti forførende førsteelskere, der til stadighed slår benene væk under kvinder og gør mænd grønne af misundelse

 

10) Tony Leung Chiu-Wai i Lust, Caution

Han anses for at være en af sin generations bedste skuespillere i Hongkong og er blevet kaldt Asiens svar på Clark Gable.

Tony Leung Chiu Wai smeltede kvindehjerter på tværs af kontinenter med i sin rolle som Hr. Yee i Ang Lees Guldløve-vinder Lust, Caution (2007).

Det erotiske, noir-inspirerede spiondrama foregår i Anden Verdenskrigs japansk besatte Shanghai og Hongkong, hvor en teatergruppe af studerende planlægger at likvidere Hr. Yee (Tony Leung), der er en af besættelsesmagtens vigtigste kollaboratører.

Den yndige Wong Chia Chi (Wei Tang) skal forføre Yee og lokke ham i en fælde, men fanges selv i følelsernes vold.

 

9) Poul Reichhardt i Vagabonderne på bakkegården

Han må siges at være en af dansk films absolut største ikoner og kvindebedårere – og så folkekær, at han var dus med selv himlens fugle.

Poul Reichhardt blev landskendt som operettehelt på Nørrebro Teater og medvirkede i en lang række danske folkekomedier op gennem 40’erne og 50’erne, hvoraf særligt Morten Korch-filmene cementerede hans status som førsteelsker.

I Vagabonderne fra Bakkegården (1958) spiller han den gæve, musikalske vagabond Martin, der drager fra gård til gård og synger sig til et måltid mad og en lo at sove i.

Poul Reichhardt elskede sit hverv, men ville efter sigende helst have været landmand. Måske er det derfor, han faldt så naturligt ind i den Korch’ske bondeidyl.

 

8) Jean-Paul Belmondo i Åndeløs

Ingen har formået at forene gangsterattitude og charme som Jean-Paul Belmondo.

I 1960 fik fransk films hjerteknusende antihelt et internationalt publikum som den flanerende småsvindler Michel Poiccard i Jean-Luc Godards nybølgefilm Åndeløs.

Ligesom den unge amerikanske studine Patricia (Jean Seberg), som han skjuler sig hos for politiet, havde biografpublikum svært ved at stå for den rebelske drengerøv.

Belmondo fortsatte sin karriere med en række mere konventionelle gangsterfilm efter amerikansk forbillede og forsøgte et lille comeback i 2009 med En mand og hans hund, der er hans seneste film.

 

7) Colin Firth i Bridget Jones’ dagbog

”I like you very much. Just as you are.” 

Den formelle tone, det fornemme britiske sprog og de store hundeøjne danner en massiv charmebombe, hvis eksplosionsvarme smelter alle smægtende tilskueres hjerter.

Usikre, kejtede Bridget Jones (Renee Zellweger) tror ikke sine egne ører, da den snobbede advokat Mark Darcy (Colin Firth) ytrer sin meget forsigtige kærlighedserklæring i Bridget Jones dagbog (2001).

Colin Firth, der ironisk nok fik sit gennembrud som Jane Austens Mr. Darcy i miniserie-adaptionen af Stolthed og fordom i 1995, er velfortjent gået over i filmhistorien som en af sit lands største charmører.

 

6) Hugh Grant i Notting Hill

I sammenligning med Colin Firths Mark Darcy, der ligner enhver svigermors drøm, er Hugh Grants ufine Daniel Cleaver (Darcys rival i Bridget Jones’ dagbog) lidt af en slesk flødebolle med overfladiske hensigter.

Heldigvis havde den britiske skuespiller for længst udvist sit eminente kvindetække i film som Fire bryllupper og en begravelse, Ni måneder og ikke mindst Notting Hill (1999).

Han sparede bestemt ikke på charmen i rollen som den stilfærdige, men handlekraftige boghandler William Thacker, der sætter alt ind på at vinde filmstjernen Anna Scotts (Julia Roberts) hjerte.

Hans karakteristisk kejtede charme gjorde ham til alle kvinders bedste ven og gav nyt håb til kiksede, usikre mænd.

 

5) Leonardo DiCaprio i Romeo & Julie

Få år efter at være blevet Oscar-nomineret for rollen som Johnny Depps retarderede lillebror Arnie i Hva’ så, Gilbert Grape beviste Leonardo DiCaprio sit værd som følsom førsteelsker.

I 1996 var ikke et øje tørt, da den unge skuespiller gav den som Shakespeares Romeo i Baz Luhrmanns ukonventionelle adaption af en af verdenshistoriens største kærlighedstragedier, Romeo & Julie.

Den eminente præstation banede vejen for DiCaprios helt store gennembrud året efter i James Camerons Titanic, der gjorde ham selv og Kate Winslet til kulturelle ikoner under foreningstitlen ”Leo & Kate”.

Det skælmske blik i de smalle, isblå øjne og det brede ulvesmil har utvivlsomt hjulpet førsteelskerkarrieren på vej, men skuespiltalentet er unægteligt et af Hollywoods største.

Det er efterhånden blevet lidt af en joke, at manden endnu ikke har vundet en Oscar.

 

4) Robert Redford i The Way We Were

Han er bedst kendt for sine roller i Mit Afrika, Alle præsidentens mænd og Den store Gatsby. 

Og så er han hovedmanden bag Sundance Film Festival, der er opkaldt efter hans gennembrudsrolle i Butch Cassidy and the Sundance Kid.

Robert Redford fortjener om nogen en plads på denne liste. Ikke mindst for 1970’ernes store tåreperser The Way We Were, hvori han spiller en all-american highschool-atlet og forfatter Hubbell Gardner over for Barbra Streisands neurotisk-idealistiske Katie.

De to modsætninger indleder et omtumlet on-off-forhold, der udfordres gevaldigt af deres modstridende personlige og politiske overbevisninger.

Den stormfulde kærlighedshistorie gik direkte i hjertekulen på verdens biografpublikum, og replikker som ”Your girl is lovely, Hubbell” er gået hen og blevet ikoniske.

 

3) Rock Hudson i All That Heaven Allows 

Op gennem 1950’erne og 1960’erne skabtes et af USA’s største, romantiske ikoner. 

Med sin markante kæbe, sine fyldige læber og sit kraftige, mørke hår var Rock Hudson inkarnationen af amerikansk, maskulin sundhed og styrke, og førsteelskerrollerne syntes skræddersyede til ham.

I Douglas Sirks mesterlige pastiche-melodrama All That Heaven Allows (1955) spiller han gartneren Ron, der indleder et forbudt og stormfuldt forhold til sin arbejdsgiver – den smukke, sjæleforpinte enke Cary (Jane Wyman).

Det store gennembrud kom året efter med Giant, hvor han spiller over for Elizabeth Taylor og James Dean.

Hudsons pletfri image smuldrede, da han som det første kendte Hollywood-navn blev ramt af aids og dermed ufrivilligt og skånselsløst blev flået ud af skabet.

 

2) Richard Gere i Pretty Woman

 Alder synes ikke at være nogen hindring for den 66-årige sølvræv med de smalle, brune øjne, der havde sin seneste førsteelsker-rolle i ensemblekomedien The Second Best Exotic Marigold Hotel tidligere i år.

Richard Gere fik sit gennembrud i 1980 med hovedrollen i krimidramaet American Gigolo, men mange kender ham alligevel bedst for romantiske komedier som Officer og gentleman, Pretty Woman og Runaway Bride.

I Pretty Woman (1990) er han millionæren Edward Lewis, der indleder et forhold til den klodsede, men bramfrit charmerende prostituerede Vivan (Julia Roberts).

Gere er inkarnationen af en sand gentleman og emmer af sofistikeret charme.

 

1) Humphrey Bogart i Casablanca 

”We’ll always have Paris,” sagde Humphrey Bogarts Rick Blaine til Ingrid Bergmans Ilsa Lund og gjorde sig selv til alle tiders største førsteelsker. 

Ingen fra holdet bag Casablanca (1942) havde forudset, at den storslåede kærlighedshistorie ville skrive sig ind i filmhistorien som en romantisk milepæl og gøre skuespillere, titelmusik og replikker uforglemmelige.

Bogart spiller hårdkogte Rick Blaine, der driver en velbesøgt cafe i Casablanca under Anden Verdenskrig. En dag dukker hans tidligere flamme Ilse (Ingrid Bergman) op og får gamle følelser til at blomstre. De planlægger at flygte sammen, men render ind i uventede komplikationer.

Humphrey Bogart, der inden 1942 var bedst kendt for gangsterfilm, påtog sig med Casablanca sin første romantiske rolle med stor overbevisning.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko