Nyhed
25. maj 2008 | 20:30

Fransk film vinder Guldpalmen

Cannes-juryen besmykker fransk skoledrama, 'Entre les murs', med den prestigefyldte hovedpris.

Af Jacob Ludvigsen og Claus Christensen

Årets Guldpalme er for kort tid siden blevet plantet, og det skete ganske overraskende i franske Laurent Cantets klasseværelse.

En enig jury valgte at belønne hans skoledrama Entre les murs (The Class) med filmfestivalverdenens vigtigste pris, og dermed behøver Guldpalmen for første gang siden 1987 ikke forlade værtslandet.

Entre les Murs skildrer en lærer og de konflikter, han ramler ind i, mens han i løbet af et år underviser en klasse af socialt belastede 13-16-årige børn i en parisisk skole.

Filmen bygger på en selvbiografisk roman af Francois Begaudeau og har et dokumentarisk præg over sig - ikke mindst fordi rigtige lærere og studerende besidder rollerne. Den charmerende Francois Begaudeau spiller selv hovedrollen, der iværksætter en sokratisk undervisningsmetode, som bliver udfordret kraftigt af eleverne.

Ingen i det danske anmelderpanel havde Entre les murs som deres bud på en Guldpalmevinder.

To priser til italiensk film
Ud over den store cadeau til fransk film gjorde formand Sean Penn og de øvrige jurymedlemmer det til en festlig dag for italiensk film, som indtog anden- og tredjepladsen. 

Matteo Garrones socialrealistiske gangsterdrama Gomorra vandt Grand Prix-prisen, mens Paolo Sorrentinos Il Divo, et bidsk og morsomt portræt af den tidligere italienske ministerpræsident Giulio Andreotti, fik overrakt Prix du Jury.

At dømme ud fra de tre førstepriser har juryen - og især Sean Penn, der i sine udtalelser har lagt stor vægt på de politiske aspekter af filmkunsten - favoriseret film med etiske og sociale dagsordener.

Det bliver underbygget af, at de dobbelte Cannes-vindere Jean-Pierre og Luc Dardenne heller ikke denne gang gik tomhændede fra det sydfranske. De modtog prisen for bedste manuskript for deres socialt bevidste Le Silence de Lorna.

Hæder til Eastwood og Del Toro
Ekkos udsendtes favorit Clint Eastwood, som er i Cannes med Changeling, måtte nøjes med en Special Award for et flot livsværk i filmens tjeneste — en pris, juryen tilsyneladende havde opfundet til lejligheden, og som Eastwood delte med Catherine Deneuve, der medvirker i Arnaud Desplechins Un Conte de Noel.

På skuespilfronten tilfaldt hæderen to personer med sydamerikansk anstrøg. Benicio Del Toro vandt i kategorien bedste mandlige skuespiller for sin præstation som Che Guevara i Steven Soderberghs film om selv samme, og Del Toro dedikerede prisen til netop Che. 

Og på kvindesiden vandt den 45-årige debutant Sandra Corveloni for sin rolle som hårdt prøvet mor i den brasilianske slum i Walter Salles' Linha de Passe. Corveloni kunne ikke selv være til stede ved overrækkelsen, men gennem medinstruktør Daniela Thomas udtrykte hun stor respekt for en af sine konkurrenter til prisen, Martina Gusman fra den argentinske Leonera.

Både Entre les murs, Gomorra og Un Conte de Noel er blevet købt ind til dansk biografdistribution af Camera Film. 

Kommentarer

Fordelingen af priser i Cannes 2008

Guldpalmen: Entre le murs (Laurent Cantet, Frankrig)

Grand Prix: Gomorra (Matteo Garrone, Italien)

Prix du Jury: Il Divo (Paolo Sorrentino, Italien) 

Special Jury Award: Catherine Deneuve (Un Conte de Noel, Frankrig) og Clint Eastwood (Changeling, USA)

Bedste manus: Jean-Pierre og Luc Dardenne (Le silence de lorna, Belgien)

Bedste instruktør: Nuri Bilge Ceylan (Uc Maymun, Tyrkiet)

Bedste mandlige skuespiller: Benicio Del Toro (Che, USA-Frankrig-Spanien)

Bedste kvindelige skuespiller: Sandra Corveloni (Linha de Passe, Brasilien)

Caméra d'Or (debutantpris): Hunger (Steve McQueen, England)

Bedste kortfilm: Megatron (Marian Crisan, Rumænien)
 
Un certain regard (sidekonkurrence): Tulpan (Sergey Dvortsevoy, Tyskland/ Schweiz /Kasakhstan/Rusland/Polen)

FIPRESCI (kritikerpris): Delta (Kornél Mundruczó, Ungarn/Tyskland)
© Filmmagasinet Ekko