Nyhed
25. feb. 2011 | 18:50

Fredensborg har lavet modig karikatur

Filmkritiker og tidligere filmkonsulent Morten Piil tager René Fredensborg og hans artikel i forsvar.
Af Helene Withington

”Skal alle artikler virkelig ligne hinanden i tone og stil?”

Spørgsmålet bliver stillet i et læserbrev i Politiken den 24. februar. Afsenderen er Morten Piil, dansk filmkritiks grand old mand og i perioden fra 1975 til 1977 filmkonsulent ved Det Danske Filminstitut.

Piil reagerer på P1-værten Per Juul Carlsens kritik af René Fredensborg og Ekko. Fredensborg har som aspirerende filminstruktør skrevet en kontroversiel, personlig beretning om sit møde med den danske filmbranche og det danske støttesystem. En beretning, der har fået en konsulent fyret.

Morten Piil, hvorfor valgte du at indsende læserbrevet?

”Nu har Per Juul Carlsen faret frem to gange i Politiken mod Ekko og mod René Fredensborg. Og så syntes jeg, at han trængte til at blive modsagt.”

Hvorfor?

”Primært fejler Per Juul Carlsens argumentation, fordi han kritiserer Fredensborg for at skrive en anden slags artikel end den, Juul Carlsen helst havde set skrevet. Han går ikke ind på artiklens præmisser. Det er en satire. Han mener, det havde været meget finere at skrive en analyse af indspistheden, men det er noget ganske andet.”

Form for karikaturtegning
Hvad synes du om, at Ekko valgte at bringe artiklen?

”Det er okay. For det er meget sjældent, at en ansøger, som ikke kommer igennem systemet, udstiller sig selv så nøgent, som Fredensborg gør.”

”En anden ting er, at den er velskrevet, og Fredensborg sparer jo ikke sig selv. Man er aldrig i tvivl om, at der er en opsparet frustration hos ham. Som læser kan man derfor selv lægge til og trække fra og tænke, at det måske ikke er helt så slemt, som det bliver fremstillet.”

Er skildringen ikke meget grovkornet?

”Det er en form for karikatur, og en karikaturtegning må man jo af og til finde sig i. Artiklen er meget subjektiv, det ligger i hvert eneste bogstav og i hele tonen. Så derfor synes jeg, at de, der bliver nævnt, ikke behøver at tage det så tungt - bortset fra konsulenten.”

Ømskindet reaktion
— Kan du forstå, at artiklen har skabt sådan en virak?

”Nej, det overraskede mig, at filmbranchen har reageret så nærtagende og ømskindet på den.”

Hvad synes du, artiklen viser om Fredensborg?

”At han er modig. Jeg ved dog ikke, om jeg selv på den måde ville have skrevet om personer, som havde støttet mig.”

”Man kan også diskutere, hvor etisk rigtigt det er at nævne disse personer ved navn. Men her er problemet, at selvom han havde maskeret navnene, så ville man alligevel kunne finde frem til, hvem det var.”

— Så det havde ikke haft nogen effekt, hvis man havde anonymiseret dem?


”Nej, det ville nok være illusorisk.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko