Ugens streaming
18. jan. 2019 | 17:58

Streaming: Fremragende film på stoffer

Foto | Amazon Studios
Den unge narkoman Nic (Timothée Chalamet) bliver trøstet af sin mor (Amy Ryan), mens han prøver at blive stofferne kvit i Beautiful Boy.

Narkoafhængighed på film er ofte en barsk omgang a la Beautiful Boy, men det kan også være sjov og spas. Vi anbefaler fem film, der viser begge sider.

Af Nicki Bruun

”Jeg har haft en kort flirt med speed, der endte, fordi min sarte næse ikke kunne klare pulverets våde stank af råddenskab.”

Sådan skriver Bo hr. Hansen i sin anmeldelse af biografaktuelle Beautiful Boy, hvor Steve Carell spiller en far, der prøver at redde sin søn i skikkelse af Timothée Chalamet ud af narkoens grumme klør.

Selv om ikke alle er lige så ærlige som Ekkos anmelder, har mange nok haft en eller anden form for oplevelse med stoffer. Men det er heldigvis de færreste, der ender i et misbrug.

På film skildres narkoafhængighed oftest som en grum omstændighed, der dræber og splitter familier ad. Men det kan også være sjov og spas, når der er ild i piben og latteren runger.

I denne uge anbefaler vi til streaming fem film, der viser både de grimme og morsomme sider af stofindtagelse. Fælles for dem er dog, at det sjældent er sjovt, når afhængigheden af hård narko for alvor tager over.

American Honey

Der er hedonistisk morskab med alkohol og stoffer i Andrea Arnolds amerikanske roadtrip-drama fra 2016. En gruppe unge mennesker fester, bliver forelskede og dyrker sex, mens de lever som omrejsende magasinsælgere.

Hovedpersonen Star bliver del af den festglade flok, da hun rekrutteres af charmerende Jake (Shia LaBeouf). De to kommer tæt på hinanden, men undervejs på rejsen lærer unge Star mange lektioner om livets vilkår.

Stars mor døde af et grumt methmisbrug, så da Star mod slutningen af den billedskønne film opdager en flok børn, hvis mor er på stoffer, rammer det noget dybt i hende. American Honey bliver på den måde et både dystert og hjertevarmt portræt af et sårbart USA.

Streames på C More og Viaplay

 

Oslo, 31. august

Joachim Triers norske mesterværk fra 2011 handler på om alt mellem himmel og jord. Men Oslo, 31. auguster ikke mindst et portræt af en ung narkoman, der er i behandling for at lægge stofferne på hylden.

Der er proppet med poetiske scener i filmen, hvor Anders (Anders Danielsen Lie) er på udgang fra rehab-centret for at gå til jobsamtale og mødes med venner og familie i den norske hovedstad. Han ender til en fest, hvor ædrueligheden bliver sat på prøve, og udgangen på hans historie er ikke videre optimistisk.

Til gengæld er Triers skildring af en ung mands kamp med tilværelsen et overstrømmende menneskeligt stykke kunst, der bliver siddende dybt i kroppen og skaber forståelse for ikke bare et enkelt individ, men identitetskriser generelt.

Streames på Filmstriben, FilmLounge og Filmperler

 

Pineapple Express

Der bliver fyret fede til den store guldmedalje i denne stener-komedie fra 2008. Dale og hans potdealer Saul – spillet af Seth Rogen og James Franco – kommer på noget af et eventyr, da Dale bliver vidne til et mord og pludselig jagtes af korrupte politibetjente.

Men ligegyldigt hvor stor livsfare de befinder sig i, er der altid tid til at sætte ild i piben. Mirakuløst nok hjælper hashtågerne dem igennem den dramatiske tur.

Det er en hysterisk morsom historie af Hollywoods komedie-konge Judd Apatow, Seth Rogen og hans skrivemakker Evan Goldberg, der også stod bag Superbad. Komikken opstår især, når Dale og Saul undervejs i deres høje og skøre samtaler lærer hinanden at kende.

Streames på Amazon Prime og SF Anytime

 

Requiem for a Dream

Fire mennesker går til i hvert deres galopperende stofmisbrug i Darren Aronofskys psykologiske drama fra 2000.

Den ældre kvinde Sara forsvinder mere og mere ind i en fantasiverden, efterhånden som hendes amfetaminmisbrug fører hende længe ind i en psykose. Imens kommer hendes søn Harry af og til rendende for at skaffe penge, så han selv, kæresten Marion og vennen Tyrone kan opretholde deres stofmisbrug.

Requiem for a Dream byder særligt mod slutningen på scener så forfærdelige, at man næsten ikke har lyst til at gense filmen, selv om den er aldeles fremragende. Det gør simpelthen for ondt at se, hvordan narkoen æder sjæle op i instruktørens overvældende filmsprog.

Streames på Blockbuster og iTunes

 

Trainspotting

Danny Boyles britiske drama fra 1996 sætter billeder på begrebet ”at skylle sit liv ud i lokummet”. Det er bogstavelig talt, hvad Renton (Ewan McGregor) gør, når han i sit heroinmisbrug dykker ned i ”det værste toilet i Skotland”.

Der er masser af latrinær humor i Trainspotting, hvor det er lige dele sjovt og kvalmefremkalde, når Rentons ven Spud har et uheld i sengen med brune lagner til følge.

Men selv om filmen giver et underholdende indblik i livet hos en flok narkomaner i skotske Edinburgh, er det ikke en livsstil, man har lyst til at være del af. Ikke desto mindre blev filmen et skarpt udtryk for sin forvirrede tid med Rentons indledende snak om det forfærdelige ved at skulle vælge livet.

Streames på SF Anytime og Blockbuster

Kommentarer

Hver uge giver Ekko fem bud på, hvad du skal streame.

Vi anbefaler både film og tv-serier.

I denne uge fokuserer vi på film om stofmisbrug.

© Filmmagasinet Ekko