Arrangement
07. sep. 2015 | 13:51

Snigpremiere: Georgisk gourmet og filmkunst

Foto | 42film
De to navnløse hovedpersoner må kæmpe med både politik og naturens kræfter i Corn Island.

Kom til snigpremiere på den billedskønne, Terrence Malick-inspirerede Corn Island, nyd en georgisk ret og mød ambassadøren.

Af Esben Møller Hansen

Georgiske Corn Island er en helt usædvanlig film, der har begejstret anmelderne.

”En forbløffende film, præsenteret med maksimal beskedenhed,” skriver det førende amerikanske brancheblad Variety.

På onsdag 9. september klokken 19 viser Ekko eksklusivt filmen i samarbejde med distributøren 41 Shadows i Gloria Biograf i København. Den får først biografpremiere sidst på måneden. 

Den georgiske ambassadør kommer forbi og fortæller om filmen og den politiske situation i landet. Ambassaden byder på et glas vin og den lokale georgiske ret khachapuri.

Fordrevet fra Abkhasien
Filmen handler om en årelang konflikt, der trækker tråde helt tilbage til Sovjetunionens opløsning. I 1992 brød en krig ud mellem Georgien og Abkhasien, hvor mere end 10.000 mennesker mistede livet, og flere hundredetusinder georgiere blev fordrevet fra Abkhasien.

Separatister fra Abkhasien, der støttes af Rusland, vil løsrive staten fra Georgien, og konflikten er stadig betændt.

I filmen, der foregår på den naturlige georgisk-abkhasiske grænse, Enguri-floden, kolliderer gamle traditioner og moderne konflikter.

Hvert forår opstår små øer med frugtbar jord på floden. En bedstefar og hans barnebarn tager hertil for at gro majs og slå sig ned. Vi følger de to i deres arbejde, som forstyrres af soldater, der kommer forbi i små både og stirrer som fikserede på den unge pige.

Hovedpersonerne prøver at finde ro midt i grænsekonfliktens maskingeværssalver og patruljeringer. Deres liv kompliceres yderligere, da en såret georgisk soldat kommer til øen.

Sammenlignes med Malick
Både politiske og seksuelle gnidninger, der har luret under overfladen, kommer nu frem i lyset på den ellers så fredelige ø, der ikke kun forstyrres af militære spændinger, men også af naturens ubarmhjertige kræfter.

Men Corn Island er ikke en typisk film om en politisk konflikt. Instruktøren Ovashvili skaber nærmest en eventyrlig og mystisk verden, og kritikere har draget paralleller til poetiske mestre som Terrence Malick og Andrej Tarkovskij.

Filmens trailer bæres således alene af billedsiden. Ovashvili og hans hold skabte i øvrigt to øer fra bunden – de kunne ikke finde en god nok eksisterende ø med den rigtige æstetik.

Billetter til arrangementet kan købes her.

Trailer: Corn Island

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko