Nyhed
30. apr. 2019 | 17:52

Gidseldrama åbner Biografklub Danmark

Foto | Nordisk Film
Daniel Rye (Esben Smed) rejser til Syrien for at tage billeder af den grumme borgerkrig, men bliver kidnappet og sidder som gidsel hos Islamisk Stat i over et år.

Nordisk Film slår konkurrenten SF Studios ved at sikre Niels Arden Oplevs Ser du månen, Daniel pladsen som åbningsfilm i det eftertragtede filmprogram.

Af Nicki Bruun og Claus Christensen

Biografklub Danmark er lige nu i opløbsstrækningen på sæsonens program, der har talt danske og internationale succeser som Lykke-Per, Dronningen, A Star is Born og Green Book.

Nu er åbningsfilmen til programmet for 2019/20 blevet udpeget, og valget er faldet på Niels Arden Oplevs filmatisering af Puk Damsgårds kidnapningsbog Ser du månen, Daniel.

Den handler om fotografen Daniel Rye, der i 2013 sad 398 dage som gidsel hos terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien. Det gjorde han blandt andet sammen med den amerikanske journalist James Foley, som blev henrettet for øjnene af hele verden.

Rye spilles af Esben Smed, mens Anders W. Berthelsen foruden en rolle foran kameraet har co-instrueret sammen med Niels Arden Oplev. Makkerparret afslørede de fælles filmplaner på Cannes-festivalen sidste år, hvor Ekko var til stede.

Udvælgelsen er endnu en fjer i hatten på Danmarks største biografdistributør, Nordisk Film, der tegner sig for halvdelen af de ti film i det nuværende sæsonprogram, hvor SF Studios har tre film, mens UIP og Camera Film har én hver.

Ser du månen, Daniel får biografpremiere den 29. august.

Undtagelsen forbigået
Kampen om at blive åbningsfilm i programmet har hele tiden lignet en duel mellem to store filmatiseringer og landets største distributører.

Den anden bejler til pladsen var nemlig Jesper W. Nielsens filmatisering af Christian Jungersens bestseller Undtagelsen, der distribueres af SF Studios.

Med et cast bestående af Sidse Babett Knudsen, Danica Curcic, Amanda Collin og Lene Maria Christensen lignede den en klar favorit, og distributøren gav selvsikkert filmen premieredatoen 29. august – samme dag som åbningsfilmen i Biografklub Danmark.

”Vi regner med at rykke filmen. Den 29. august var bare et bud på en dato, som egnede sig i forhold til biografklubben, og hvornår filmen er klar. Men det er helt udramatisk. Vi regner snart med at melde en ny dato ud og glæder os til at sende filmen i markedet,” siger distributionschef i SF Studios Frederik Malling Juul til Filmmagasinet Ekko.

Nu må Undtagelsen forventes at blive flyttet.

Ti film til halv pris
Biografklub Danmark sammensætter hvert år et program på ti film, som medlemmer kan se for halvdelen af prisen på en normal biografbillet.

De ti film bliver valgt ud fra en kvalitetsvurdering, men også med henblik på, hvad et publikum over 30 år er interesseret i. Et udvalg bestående af fire biografrepræsentanter og tre biografdistributører beslutter, hvilke film der kommer gennem nåleøjet.

En film i Biografklub Danmark-programmet er på forhånd hjulpet godt på vej i forhold til billetsalget.

Den nuværende sæson har været blandt de bedste i flere år med 180.000 medlemmer. Resten af programmet til næste sæson offentliggøres omkring pinse i midten af juni.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko