Cannes 2018
18. maj 2018 | 17:55

Halvdansk film vinder stor pris i Cannes

Foto | Nadim Carlsen
Ali Abbasis Gräns handler om to mennesker, der er outsidere i den almindelige verden, men finder glæde i hinanden og naturen.

Ali Abbasis fabel Gräns vinder hovedprisen i det næstbedste konkonkurrence, mens skuespilprisen går til stortalentet fra transgender-dramaet Girl.

Af Claus Christensen og Nicki Bruun

”Ali Abbasi triumferer med fascinerende fabel,” skrev vi i vores anmeldelse af Gräns. Og det er festivalens jury med skuespilleren Benicio Del Toro i spidsen åbenbart rørende enig i.

Juryen har nemlig valgt filmen om et bevægende kærlighedsforhold mellem to troldeagtige mennesker til den bedste film i Un Certain Regard, som er den næstbedste konkurrence på festivalen.

Ali Abbasi var ikke selv til stede ved prisoverrækkelsen, så det var i stedet den fremragende hovedrolleindehaver, Eva Melander, som modtog prisen og holdt en overrumplet og glædesstrålende takketale.

Hun havde tydeligvis ikke ventet, at filmen ville stryge helt til tops.

Benicio Del Toro sagde, at de atten film i konkurrencen er valgt ud fra 2000 indsendte og derfor alle vindere. Men juryen skulle fremhæve fem film, og det ligger i kortene, at man ikke kan give flere priser til én film.

Ellers kunne det belgiske transgender-drama Girl godt være løbet med hovedprisen, men i stedet valgte juryen at give prisen for bedste skuespiller til sekstenårige Victor Polster, som vi på Ekko allerede har udråbt til ikke bare denne konkurrence, men hele festivalens bedste skuespilpræstation.

Fødsel uden for ægteskab
Også Sergei Loznitsa, som vi har interviewet de seneste to år i Cannes, kan rejse hjem med en pris i bagagen.

Filmskaberen vinder prisen som bedste instruktør for sin Rusland-kritiske Donbass, der handler om krigen i Ukraine og ifølge Loznitsa skal provokere russerne til at tænke selv.

Manuskriptprisen går til det marokkanske drama Sofia.

Det er en film med et fremragende manuskript om en tyveårig pige, der bor med forældrene i Casablanca og må føde sit barn uden for ægteskab, hvilket er ulovligt i landet. Det skaber gevaldig turbulens i familien, men på sin helt egen måde får den viljestærke Sofia sat tingene på plads.

Endelig går juryens specialpris til den brasilianske dokumentar The Dead and the Others.

Un Certain Regard 2018


Hovedprisen

Gräns, Ali Abbasi

Bedste skuespiller
Victor Polster, Girl

Bedste instruktør
Sergei Loznitsa, Donbass

Bedste manuskript
Meryem Benm'barek, Sofia

Juryens specialpris
The Dead and the Others, Joao Salaviza og Renée Nader Messora

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko