Cannes 2018
11. maj 2018 | 14:40

”Jeg føler mig som en turist”

Foto | Nadim Carlsen
Tina (Eva Melander) arbejder i den svenske grænsekontrol, hvor hun med sine særlige evner for at lugte sig frem til mistænkelig adfærd er en ganske effektiv toldbetjent.

Iranskfødte Ali Abbasis dansk-svenske outsider-fabel Gräns begejstrer i Cannes, hvor instruktøren lover, at han nok skal lave film i Danmark igen.

Af Nicki Bruun

Det er en hæs Ali Abbasi, vi møder dagen derpå for hans Cannes-premiere på Gräns, som Ekkos chefredaktør kalder en fascinerende fabel.

Efter eget udsagn er det dog ikke, fordi instruktøren har festet hele natten. Men Abbasi er blevet en omsværmet herre, som journalister vil snakke med om den særdeles opsigtsvækkende film.

”Jeg sad med antennerne ude under premieren, og hver gang døren gik op, tænkte jeg: ’fuck!’ Men folk blev, og jeg synes, at det gik godt,” siger 37-årige Ali Abbasi i solen over Den Skandinaviske Terrasse i Cannes, hvor mange af de nordiske filmfolk befinder sig under festivalen.

”Det er min første gang i Cannes, og jeg har hørt, at folk hernede kan være ret hårde. Men de var gode ved os.”

Outsiderens blik
Gräns
handler om grænsevagten Tina, som har evner ud over det naturlige: Hun kan lugte, hvad folk føler.

Men en dag går den mystiske Vore forbi hende i grænsekontrollen, og han giver ingen duft fra sig. De to anderledes eksistenser kommer langsomt hinanden nærmere og finder sammen som to outsidere, der som de eneste forstår hinanden.

Ali Abbasi er født i Iran, men flyttede som ung mand først til Stockholm og siden København, hvor han blev uddannet på Den Danske Filmskole. Derfor forstår han at være uden grænser, i hvert fald i geografisk forstand.

”Jeg er lidt skizofren på det område. Jeg har en masse danske vaner og en masse svenske vaner, og så ligger det iranske mellem det hele,” griner Ali Abbasi.

”Jeg kan godt lide outsiderens blik. Selv når jeg er i Iran, som jeg cirka er én gang om året, føler jeg mig som en turist. Og det er faktisk det samme i Danmark og Sverige.”

Hjemme i Skandinavien
Ali Abbasi sagde inden premieren i Cannes til Ekko, at tiden på Den Danske Filmskole havde været en blandet fornøjelse for ham.

Til gengæld er han blevet glad for livet i det kolde nord.

”Af en eller anden mærkelig grund føler jeg mig meget hjemme i Skandinavien i forhold til kulturen og de sociale koder,” fortæller Ali Abbasi.

”Folk er ligetil, og det er jeg også selv. Jeg kan ikke arbejde med folk, som jeg ikke kan aflæse. I Skandinavien har jeg tillid til, at hvis nogen siger, de kan lide mig, så passer det – hvis ikke, så siger de det.”

Det tyder på, at de fleste lige nu kan lide Ali Abbasi. Gräns er i dag blevet solgt til nordamerikansk distribution, efter at også de førende amerikanske branchemedier tog godt imod filmen.

Af dem bliver Ali Abbasi kaldt iransk-dansk, hvilket kun kan vække glæde i Danmark. Det kan også svaret på spørgsmålet, om hans næste film bliver dansk.

”Det kommer til at ske før eller senere,” siger han.

Kommentarer

Nicki Bruun

Ekkos udsendte journalist i Cannes dækker dagligt festivalen.

Laver primært interviews og opstøver store og små nyheder.

Cannes-festivalen blev holdt første gang i 1946 og regnes for verdens mest prestigefyldte festival.

Årets festival er nummer 71 og løber fra 8. til 19. maj 2018.

© Filmmagasinet Ekko