Nyhed
07. aug. 2018 | 01:25

Har du en bunker til leje?

Foto | Anders Lindhardt Jensen
Bunkerne på den europæiske vestkyst skulle ifølge Nazitysklands propagandamaskine være uindtagelige. Det viser sig nu at være sandt for én af dem.

Den nye Bunker Film Festival er blevet bunkerløs tre uger før åbningsdagen. Lokal grundejerforening frygter, at gæsterne vil ødelægge naturen.

Af Daniel Emami Riis

”Krigen er tabt.” 

Adolf Hitlers ord i Der Untergang kommer alligevel ikke til at give genklang i en mørk og fugtig bunker ved Houvig Strand på den danske vestkyst.

Bunker Film Festival, der skulle løbe af stablen fra 24. til 26. august, er blevet hjemløs, skriver Jyllands-Posten. 

Den ene af de to grundejere, der tidligere har sagt ja, har nu trukket sit tilsagn tilbage. Det sker, efter det blev oplyst, at der forventes op mod 1.000 besøgende på festivalen. 

Ifølge lektor Mads Daugbjerg, som er festivalens initiativtager, er det kun de to Open air-visninger, der potentielt kan trække så mange. Til de eksklusive bunkervisninger er der kun billetter til 40-45 mennesker per visning. 

”For os handler det om at beskytte den sårbare natur,” udtaler formand for Nørre Houvig Grundejerforening, Tove Ledgaard, til Jyllands-Posten. 

Gode råd er dyre
Bunker Film Festival er en del af det tværfaglige forskningsprojekt Rethinking Tourism in a Coastal City, der er et samarbejde mellem Aarhus Universitet og Arkitektskolen i Aarhus. 

Formålet er at gøre Ringkøbing-Skjern til et kraftcentrum for dansk kystturisme. 

Ifølge Innovationsfonden, der har været med til at finansiere projektet, skal forskningsprojektet ”udvikle oplevelser for borgere og turister baseret på en forståelse af naturen og kulturen som fundamentalt forbundne”. 

Programmet til de underjordiske visninger er blevet nøje udvalgt. Filmene tæller foruden Der Untergang både Das Boot og Buried, der alle foregår i klaustrofobiske rum: en bunker, en ubåd og en kiste begravet et ukendt sted i den irakiske ørken. 

Tanken har været at give filmene en ekstra sanselig dimension. Hvad sker der, når man bytter den varme biografs bløde sæder ud med en kold og fugtig betonbunker? 

Mads Daugbjerg og resten af holdet søger med lys og lygte efter en ny bunker, så datoerne ikke skal udskydes. Bunker Film Festival skriver i dag på Facebook, at flere kommuner langs Vestkysten har meldt sig interesserede i at lægge bunker til. 

Så måske er krigen endnu ikke tabt alligevel.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko