ekko shortlist awards 2021
19. nov. 2021 | 15:37

Her er de nominerede til Diversitet Prisen

Grafik | Filmmagasinet Ekko og Shutterstock
Der er kommet mange stærke bud på nomineringer til Diversitet Prisen, som FILM&TVGruppen uddeler for første gang ved filmfesten Ekko Shortlist Awards.

En jury af førende folk fra film- og tv-branchen har udvalgt de fem personer og organisationer, der er nomineret til helt ny pris, som uddeles ved Ekko Shortlist Awards 2021.

Af Nicki Bruun og Claus Christensen

Det er væltet ind med kandidater til den nye Diversitet Pris, som FILM&TVGruppen fra Dansk Journalistforbund har stiftet i forbindelse med Ekkos årlige prisuddeling for talenterne i den danske filmbranche.

Nu kan vi afsløre de nominerede til prisen, som bliver overrakt ved Ekko Shortlist Awards den 27. november i Bremen Teater. Køb billet!

En jury bestående af seks førende mennesker fra film- og tv-branchen har gennemgået og vurderet de mange bud, der er kommet den seneste tid.

I juryen sidder Thomas Richardt Strøbech, TV 2’s underholdningsredaktør, Astrid Bernitt-Wolf, Head of Brands & SMR i DR, Daniel Svarts, viceadministrerende direktør på produktionsselskabet STV, Kirsten Barslund, mangfoldighedskonsulent på Det Danske Filminstitut, Matilda Appelin, producer hos Nordisk Film, og Pari Khadem, som er næstformand i FILM&TVGruppen.

Læs herunder om de fem nominerede til Diversitet Pris.

Prisen gives til en arbejdsplads, en producent, en broadcaster eller en enkelt person, som gør en særlig indsats for at inkludere alle mennesker – uanset køn, seksualitet, alder, etnicitet og social klasse – og alene værdsætte dem for deres faglige kvaliteter.

TV-Glad

Man kan ikke blive andet end glad, når man ser eller hører en produktion fra TV-Glad. Tv- og radiostationen startede i 1999 som den første i verden for mennesker med funktionsnedsættelse.

Stationen har i sine nu mere end tyve år været en frontrunner i forhold til diversitet ved at give en stemme til mennesker med fysiske og kognitive handicap. Under mottoet ”Alle kan noget” er 81 medarbejdere i dag ansat på særlige vilkår, og det er gennem tiden blevet til mange stærke medieproduktioner.

Senest har stationen dækket det nyligt overståede valg og var inden mandaterne blev fordelt ude og snakke med landets borgmestre om forholdene for handicappede danskere. Det er den slags vigtige indslag, som har sikret TV-Glad en nominering.

 

Filmværkstedet København

De fleste danske talenter med forhåbninger om at blive til noget i filmbranchen, har været omkring et af landets filmværksteder. Her kan unge og mere eller mindre erfarne filmfolk få økonomisk og dramaturgisk støtte til deres kortfilm, serie eller andet filmisk projekt.

Flere af de nominerede kortfilm ved årets udgave af Ekko Shortlist Awards har fået støtte på Filmværkstedet København. Det gælder Stine Likodelles Olivia, Jahfar Muataz’ Partisan og Smilla Dreinø Khonsaris Bånd – fortæl mig alt.

Også tidligere vindere som Marijana Jankovic og Tone Ottilie har startet deres løbebane på filmværkstedet.

I 2017 søsatte Filmværkstedets leder Prami Larsen projektet Af en anden verden med Patricia Drati som konsulent. Det havde til formål at nå ud til spirende filmskabere med en anden baggrund end den gængse i det kreative miljø, og det må med tanke på ovenstående personer siges at have virket.

 

Ellie Jokar

Dansk-iranske Ellie Jokar er et multitalent, der har gjort sig som både rapper, komiker og skuespiller. Hun er blandt andet kendt for satireserien Det slører stadig og har med humor og overskud været aktiv i LGBT+-debatten i mange år.

Hun har slået et særligt slag for minoriteter med DR-serien Macho, hvor Ellie Jokar som instruktør og producer følger transmanden Jalal, der er født som kvinde i en palæstinensisk familie i Aarhus.

Dokumentarserien er resultat af mange års arbejde og et bevis på, at man får en særlig indsigt, når man taler med de mennesker, som mange overser.

 

Malene Flindt Pedersen

Producer og producent Malene Flindt Pedersen har gennem sit filmselskab Hansen & Pedersen – som hun grundlagde i 1997 med Anders Riis-Hansen – arbejdet målrettet for at skabe flere dokumentariske fortællinger med kvinder både foran og bag kameraet.

Hun har samarbejdet med instruktører som Phie Ambo, Louise Unmack Kjeldsen og Louise Detlefsen og gør sit for at rette op på den dominans, som mænd historisk har i den danske filmbranche. Det har blandt andet resulteret i dokumentaren Fat Front, der følger skandinaviske tyk-aktivister og deres oprør mod diskrimination.

Malene Flindt Pedersen er desuden bestyrelsesforkvinde i foreningen WIFT – Women in Film and Television – der kæmper for ligeløn og andre vigtige emner.

 

Mix Copenhagen

Mix Copenhagen er en af de ældste filmfestivaler i verden med fokus på LGBT+. Siden 1986 har folkene bag den danske festival været med til at skabe opmærksomhed på og fortælle historier om menneskers køn og seksualitet.

I 2020 oprettede festivalen branche-initiativet Mix Industry som en platform, hvor minoritetsfilmskabere kan mødes og netværke. Her er der blandt andet diskussioner om, hvordan man kan forbedre arbejdsforholdene for minoritetspersoner, og hvordan man gør produktionsmiljøet mere rummeligt.

Konkret mundede initiativet ud i pitch-konkurrencen Queering the Pitch. Filmskabere har her mulighed for at pitche identitetsfortællinger, der oftest betragtes som for snævre. Man kan vinde penge til at realisere filmen, der er sikret en plads i festivalens kortfilmprogram.

Kommentarer

Jury

Thomas Richardt Strøbech
Underholdningsredaktør
TV 2

Astrid Bernitt-Wolf
Head of Brands & SMR
DR

Daniel Svarts
Viceadministrerende direktør
STV

Kirsten Barslund
Mangfoldighedskonsulent
Det Danske Filminstitut

Matilda Appelin
Producer
Nordisk Film

Pari Khadem
Næstformand
FILM&TVGruppen
Dansk Journalistforbund

Ekko Shortlist Awards

Prisuddeling for danske filmskabere og deres kortfilm.

Startede i 2014 og finder i år sted for ottende gang.

Se filmene på Ekko Shortlist og upload din egen film.

Ekko Shortlist Awards er støttet af Det Danske Filminstitut, Nordisk Film og Producentforeningen.

Køb billet!

© Filmmagasinet Ekko