ekko shortlist awards 2021
04. nov. 2021 | 15:39 - Opdateret 05. nov. 2021 | 02:13

Prominent jury udpeger fremtidens stjerner

Foto | diverse
Syv kvinder og ni mænd fra alle grene af den danske filmbranche er gået sammen om at udgøre juryen ved Ekko Shortlist Awards 2021, hvor de vil uddele priser til tidens dygtigste talenter.

Danmarks store Oscar-håb og nogle af landets største skuespillere er med i juryen af professionelle filmfolk, der om en uge afslører de nominerede ved Ekko Shortlist Awards.

Af Nicki Bruun

Ekko Shortlist Awards løber for ottende gang af stablen den 27. november, hvor Bremen Teater i København lægger rammer til en fantastisk filmfest.

Den fremstormende skuespiller og Melodi Grand Prix-vinder Jesper Groth (Fyr & Flamme) er vært.

Nu kan vi afsløre den stjernespækkede jury, som står for at vurdere de omkring 150 kortfilm, der er kommet på Ekko Shortlist i det forgangne år.

Juryen tæller en af dansk films mest populære skuespillere, kvinden bag en prisvindende DR-serie og en instruktør, som lige nu er i Oscar-vælten med en sindsoprivende god film. Se alle jurymedlemmerne herunder!

Juryen arbejder i skrivende stund hårdt på at udvælge årets nominerede, som vi offentliggør onsdag den 10. november kl. 12.

Herefter vil brugerne kunne stemme på deres favoritter to uger frem. Vinderne bliver fundet i en 50/50-opgørelse af brugernes stemmer og juryens vurdering.

Husk at købe billet til Ekko Shortlist Awards 2021.

Jesper Christensen, skuespiller

Han er en af dansk films mest afholdte skuespillere gennem en halv menneskealder. Yderst sjældent deltager han i juryer, men nu er det lykkedes os at overtale den 73-årige skuespiller.

Jesper Christensen har vundet en håndfuld Bodil- og Robert-priser og gjort international karriere med rollen som Mr. White i en række Bond-film.

Han har begejstret som alt fra Nanas far i tv-serien fra 1988, alkoholiker i Bænken og samarbejdsvillig fabriksejer under Anden Verdenskrig i De forbandede år.

Jesper Christensen er også kendt som en særdeles dedikeret mand, der har sine meningers mod. Engagementet og ekspertisen gør skuespilleren til en naturlig frontfigur for årets jury.

 

Lene Maria Christensen, skuespiller

Trods det fælles efternavn er Jesper Christensen og Lene Maria Christensen ikke i familie. Men de to skuespillere har arbejdet sammen i blandt andet DR-serien Arvingerne og har en særligt god kemi.

De har skrevet på et manuskript til en spillefilm, og nu skal de sammen være med til at nominere skuespillere og en samling andre filmtalenter ved Ekko Shortlist Awards.

Lene Maria Christensen har givet prøver på både komisk timing og dramatisk tristesse i film som Fidibus og Frygtelig lykkelig samt serierne Fred til lands og Friheden.

På det store lærred kunne skuespilleren senest opleves i mobbedramaet Undtagelsen, og hendes evne til at balancere mellem sjov og alvor gør hende til et kyndigt aktiv i juryen.

 

Jonas Poher Rasmussen, instruktør

For et år siden kendte de færreste til Jonas Poher Rasmussen, men nu er filmskaberen et af de hotteste navne – ikke bare herhjemme, men også på den internationale filmscene.

Danskeren har med den animerede dokumentar Flugt – om en afghansk flygtning, der fortæller sin dramatiske livshistorie – kørt sig i stilling til adskillige Oscar-nomineringer.

Forleden vandt han Nordisk Råds Filmpris.

Med sit store gennembrud og et blik for især dokumentarfilmens muligheder har Jonas Poher Rasmussen de bedste forudsætninger for at opdage nye talenter.

Instruktøren er uddannet på den alternative filmskole Super16 i 2010 og har selv arbejdet hårdt for at finde sin plads i den danske filmbranche. Han lavede i 2006 Noget om Halfdan, der handler om instruktørens farfar, forfatteren Halfdan Rasmussen, og i 2012 stod han bag hybridfilmen Searching for Bill.

Nu har han midt i Oscar-travlheden også fundet tid til at nominere årets bedste kortfilm fra Ekko Shortlist.

 

Anna Emma Haudal, instruktør

Kvinden bag DR-hitserien Doggystyle er snart klart med sin spillefilmdebut Venuseffekten, der får premiere i danske biografer den 18. november. Men Anna Emma Haudal står også bag kortfilmen Sofa, der kan ses på Ekko Shortlist og var nomineret ved Ekko Shortlist Awards i 2018.

Hun ved dermed bedre end de fleste, hvad der konstituerer en god kortfilm. I det nye Ekko #89 fortæller instruktøren og manuskriptforfatteren, at hun har lært mere af at blive konfronteret med virkeligheden end uddannelsen på Den Danske Filmskole.

Anna Emma Haudals fornemmelse for særligt ungdommens problemer og eksistentielle overvejelser gør hende til et helt oplagt jurymedlem. Hun formår selv at finde en balance mellem det skæve og naturlige.

 

Ulaa Salim, instruktør

Filmskole-uddannede Ulaa Salim er en af landets mest lovende instruktører og samtidig ejer af produktionsselskabet Hyæne Film, hvor han har produceret satiregruppen Gigis’ animationsfilm Blokhavn.

Ulaa Salim brød igennem med terrordramaet Danmarks sønner, hvor Rasmus Bjerg spiller en nationalistisk politiker. Han har også lavet en række kortfilm, som i årenes løb er blevet nomineret til forskellige priser ved udgaver af Ekko Shortlist Awards.

Instruktøren har desuden siddet i juryen ved kortfilmfestivalen i Odense og er dermed mere vidende på området end de fleste.

 

Maja Jul Larsen, manuskriptforfatter

I weekenden vandt Maja Jul Larsen prisen for bedste serie ved festivalen This Series Awards i Aarhus for sin barske DR-dramaserie Ulven kommer. Serieskaberen og hovedforfatteren blev også hædret med prisen for bedste manuskript.

Serien har siden premieren gået sejrsgang med priser rundt omkring i verden. Dermed er Maja Jul Larsen nu for alvor blevet en stjerne i den danske filmbranche.

Manuskriptforfatteren er uddannet på Den Danske Filmskole i 2007 og har skrevet afsnit af populære DR-serier som Arvingerne, Bedrag og Borgen. Hun har også været tilknyttet som forfatter på Mads Brüggers dokumentar Ambassadøren og Elvira Linds Songs for Alexis, så der er stor spændvidde i hendes tilgang til den gode historie.

 

Sofie Torp, skuespiller

Hun er lige nu aktuel i DR-serien Vores sidste sommer, og Sofie Torp er en af landets bedste yngre skuespillere. Præstationen som Daniel Ryes handlekraftige søster i Ser du månen, Daniel gjorde hende med et trylleslag eftertragtet for instruktører.

Sofie Torp er datter af sangeren Jette Torp, men hun valgte skuespillervejen og blev i 2016 uddannet på Den Danske Scenekunstskole. Hun skabte sig et navn med roller i kortfilm og tv-serien Greyzone, før hun vandt både Robert og Bodil for Ser du månen, Daniel.

Og så vandt hun ved sidste års Ekko Shortlist Awards prisen for bedste kvindelige skuespiller med sin rolle i Filmskole-afgangsfilmen Dronning Ingrid. Nu skal hun give faklen videre til en ny generation af talenter!

 

Jasper Spanning, fotograf

Også fotografen Jasper Spanning er en tidligere vinder ved Ekko Shortlist Awards. Han stod for billederne i den store vinder af prisuddelingens første udgave i 2014, Thomas Daneskovs mesterlige Ud, spring over, ind.

Det var fotografens første pris, som den dag i dag betyder mest for ham, fortæller han.

Efter gennembruddet har Jasper Spanning – der er søn af skuespillerne Søren Spanning og Karen-Lise Mynster – fotograferet nogle af de bedste og mest opsigtsvækkende danske film i nyere tid.

Han stod således bag kameraet og skabte det gennemførte billedsprog i Dronningen og Den skyldige.

34-årige Jasper Spanning blev uddannet på Den Danske Filmskole i 2015. Han har også fotograferet en række kortfilm samt serierne Arvingerne og Norskov, så trods hans unge alder er der allerede en masse erfaring i den talentfulde filmmand.

 

Hans Christian Arnt Torp, lyddesigner

Hans Christian Arnt Torp har ligesom flere af sine medjurymedlemmer vundet en pris ved Ekko Shortlist Awards.

Lyddesigneren vandt i 2016 prisen i sin kategori for den intense gyser Skyld. Siden er han blevet et anerkendt navn i den danske filmbranche ved at lave lyd til stemningsfulde film som Dronningen, En helt almindelig familie, Anna Emma Haudals Venuseffekten og Thomas Daneskovs Vildmænd, der får premiere i 2022.

Hans Christian Arnt Torp blev uddannet på Den Danske Filmskole i 2015. Og han har stået for lyden i Aske Bangs populære Ekko Shortlist-perler, Den fremmede og Ladyboy.

 

Jonas Struck, komponist

Guitarist og komponist Jonas Struck blev Danmarks-berømt som medlem i popbandet Swan Lee, hvor Pernille Rosendahl var forsanger bag hits som I Don’t Mind og Stay Tonight.

De seneste mange år har han dog skabt filmmusik for blandt andre Rosendahls instruktørsøster Christina Rosendahl i Vores mand i Amerika, Idealisten og dokumentaren Vold – i kærlighedens navn. Han har også komponeret musikken til så forskellige og gribende film som tennisdramaet Borg og krigsfilmen 9. april.

Med stor forståelse for både kunstneriske og kommercielle hensyn i musikkens verden må Jonas Struck siges at være den rette mand, når det især gælder valget af de nominerede til prisen for bedste originale musik.

 

Sofie Marie Kristensen, klipper

Sofie Marie Kristensen har klippet dybt originale film som Team Hurricane og Harpiks.

Hun har det tilfælles med flere af sine jurykolleger, at hun er uddannet på Filmskolen i 2015 og har stået for klipningen i adskillige film på Ekko Shortlist.

Siden har hun haft fingrene i afsnit af Fred til lands og Xee-serien Cold Hawaii. Og så er klipperen ligesom Anna Emma Haudal snart aktuel med Venuseffekten, hvor hun har skruet kærlighedshistorien mellem to kvinder i den danske natur sammen.

 

Søren Schwarzberg, production designer

Charlotte Sielings Margrete den Første med Trine Dyrholm som autentisk dronning har sat en ny standard for production design i Danmark. Og den storslåede fortidsverden er skabt med Søren Schwarzberg i spidsen.

I forbindelse med filmens premiere snakkede vi med production designeren om tanker og inspirationskilder, og nu er Schwarzberg klar til at tørne ud som juryens ekspert udi kunsten at lave scenografi.

Han har desuden titler som Krudttønden, Før frosten og Flaskepost fra P på cv’et.

Søren Schwarzberg startede karrieren med at skabe filmuniverser i 1988. Lige siden har han samarbejdet med en lang række filmfolk om at iscenesætte nogle af de bedste visuelle udtryk i dansk film, så han passer lydefrit ind i årets jury.

 

Louise Detlefsen, instruktør

Dokumentaristen Louise Detlefsen var for nylig aktuel med den rørende Det er ikke slut endnu, som Ekkos anmelder har givet fem stjerner og kalder en ”smuk, morsom og melankolsk skildring af en omsorgsoase, hvor personalet tager hånd om Alzheimers-ramte med standhaftig solidaritet”.

Hun er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i 1996 og har siden 2003 arbejdet som instruktør og tilrettelægger.

Detlefsen har instrueret dokumentarer som Hjerter dame, der portrætterer LO-forkvinden Lizette Risgaard, og Fat Front, som følger en flok kvindelige tykaktivisters kamp for at blive accepteret i samfundet. Det er film med noget på hjerte, og det har instruktøren også.

 

Gunnar Wille, instruktør og forfatter

Som en af dansk films grand old men er Gunnar Wille blandt de mest velbevandrede på sit felt. Han var i en årrække leder for Filmskolens succesfulde animationslinje, som han selv skabte helt fra bunden i 1992.

Han er børnebogsforfatter, tegner og instruktør, der er særligt kendt for sin farverige serie Skrumpen fra det ydre rum. Det cigarrygende rumvæsen har spillet en rolle i og sat kulør på flere generationer af børneliv.

Gunnar Wille har i år 50-årsjubilæum. I 1971 udgav han tegneserien Fælden på søndagsavisen Hovedbladet, som i øvrigt stod bag proklamationen af fristaden Christiania.

I dag er 74-årige Gunnar Wille aktiv som frivillig i sin lokale biograf Valby Kino, hvor han driver børnefilmklubben og ofte kommer med anbefalinger til gode film på biografens sociale medier. Han deler også ud af sin store viden på en Youtube-kanal, hvor han knytter sin store produktion sammen med begivenheder i verdenshistorien.

 

Sabine Ravn, instruktør

Når det danske biografpublikum endelig kan se Joachim Triers vidunderlige Verdens værste menneske til næste år, vil de opleve en surrealistisk animationssekvens med indtagelse af stoffer i centrum.

Den er skabt af danske Sabine Ravn, som er uddannet animationsinstruktør fra Den Danske Filmskole i 2004. Hun har arbejdet på produktioner til Netflix, lagt stemme til tegnefilm og været animationsinstruktør på børneserien Jeg er fantastisk.

Og så er hendes skønne afgangsfilm Bjørno & Bingo, som Ole Bornedal og Sidse Babett Knudsen lægger stemme til, udgivet på Ekko-dvd #6 sammen med en række andre perler.

Sabine Ravn vil i juryen naturligvis holde særligt godt øje med kandidaterne i kategorien for bedste animation.

 

Claus Christensen, chefredaktør

Til at runde årets jury af er selvfølgelig Ekkos chefredaktør Claus Christensen, der har været tovholder på prisuddelingen siden starten i 2014.

Han er givetvis den person, der har set flest danske kortfilm, og som sådan kan han bedre end de fleste skille fårene fra bukkene.

Claus Christensen startede som filmanmelder ved Århus Stiftstidende og Information, før han i 2002 overtog styringen med Filmmagasinet Ekko og gav bladet den profil, det har i dag.

Chefredaktøren vil sørge for, at de andre jurymedlemmer alle kommer til orde og argumenterer for deres holdninger. Men han har også selv en mening om de mange film, der er kommet på Ekko Shortlist i årets løb, så han vil sikre sig, at de bedste perler bliver nomineret.

Kommentarer

Ekko Shortlist Awards

Prisuddeling for danske filmskabere og deres kortfilm.

Startede i 2014 og finder i år sted for ottende gang.

Se filmene på Ekko Shortlist og upload din egen film.

Ekko Shortlist Awards er støttet af Det Danske Filminstitut, Nordisk Film og Producentforeningen.

Køb billet!

Jury

Jesper Christensen
Lene Maria Christensen
Jonas Poher Rasmussen
Anna Emma Haudal
Ulaa Salim
Maja Jul Larsen
Sofie Torp
Jasper Spanning
Hans Christian Arnt Torp
Jonas Struck
Sofie Marie Kristensen
Søren Schwarzberg
Louise Detlefsen
Gunnar Wille
Sabine Ravn
Claus Christensen

© Filmmagasinet Ekko