Oscar 2015
02. jan. 2015 | 17:14

Oscar: Her er favoritterne

Foto | JoJo Whilden
Julianne Moore har gjort stort indtryk ved verdens prisuddelinger som Alzheimers-ramt mor i Jeg er stadig Alice – nu kan hun vinde sin første Oscar.

Vi nærmer os med hastige skridt den mest glamourøse dag i filmåret. Her giver Ekko et bud på, hvem der bliver nomineret til Oscar-statuetterne.

Af Casper Hindse

Intet i filmverdenen kan fremmane så mange bookmaker-lister og vilde bud på vindere som Oscar-uddelingen.

Én ting er imidlertid sikker: Det er How I Met Your Mother-stjernen Neil Patrick Harris, der er årets vært ved den 87. udgave af Oscar-showet. I midten af januar får vi et bud på, hvem der kan blive de helt store midtpunkter for begivenheden i år, når de nominerede bliver offentliggjort.

Vi lægger ører til Oscar-jungletrommerne og vover pelsen med en forudsigelse af, hvem der kan se frem til at gå ad den røde løber 22. februar i Dolby Theatre i Hollywood.

Bedste film
Filmåret 2014 har været godt, men ikke uovertruffent, når det gælder Hollywood-film. Det har Oscar-komiteen formodentlig tænkt sig at markere ved kun at nominere ni film i hovedkategorien i stedet for ti.

Folkene bag følgende fem film kan dog godt pudse lakskoene til den røde løber: Boyhood, Birdman, Selma, Teorien om alting og The Imitation Game. De er nemlig alle nomineret til både Golden Globe og Critics Choice, hvilket normalt betyder, at man også er sikker på en nominering til bedste Oscar-film.

Over de seneste dage er en anden film nu også stormet frem på rygtebørsen: Wes Andersons The Grand Budapest Hotel, som efterhånden ligner en sikker nominering.

Der har længe været Oscar-buzz om Angelina Jolies Unbroken, men dens chancer er blevet betydeligt forringet, efter at den har fået premiere og blandet modtaget af kritikerne.

David Finchers Kvinden der forsvandt og Bennett Millers Foxcatcher ligner begge stærke kandidater, og kommer der en tiende film i spil, står kampen formentlig mellem Into the Woods, Nightcrawler og Whiplash.

Bedste instruktør
Når statuetterne uddeles, vil kampen ifølge bookmakerne stå imellem Alejandro González Iñárritu (Birdman) og Richard Linklater (Boyhood).

Det er svært at forestille sig, at Oscar-komiteen ikke har en voldsom lyst til at hylde et af disse to instruktørers helt særegne og unikke værker. Herefter er feltet ret åbent, fordi nomineringerne af og til har det med at overraske i denne kategori.

Igen er der for tiden stor hype omkring Wes Andersson, og dermed vil The Grand Budapest Hotel måske sikre instruktøren den første personlige nominering nogensinde.

På samme måde står Ana Duvernay stærkt med sin Selma, der handler om borgerrettighedsbevægelsen. Og sådan som nomineringerne i de allerede offentliggjorte uddelinger op til Oscar-showet er faldet ud, ligner nordmanden Morten Tyldum også et godt bud for The Imitation Game.

Bedste mandlige hovedrolle
Efter at have konstateret, hvordan nomineringerne til Screen Actors Guild (SAG) og Golden Globe endte med at tage sig ud, kan det næsten med sikkerhed siges, at Michael Keaton vil blive nomineret for sin præstation i Birdman. Det samme gælder Eddie Redmayne, der leverer en storartet præstation som professor Stephen Hawking i Teorien om alting.

Herefter åbner mulighederne sig i den grad op, og der vil uden tvivl være allermest spænding i netop denne kategori, når statuetterne skal uddeles.

Jake Gyllenhaal er opsigtsvækkende ulækker i Nightcrawler, og det er meget få prisshows – store som små – han ikke er blevet nomineret til. Derfor kunne også han ligne en Oscar-kandidat.

Det samme gør David Oyelowo for Selma, der ellers ikke har fået så mange nomineringer endnu. Det skyldes nok mest, at premieren på filmen om Martin Luther King kom sent i forhold til de mange prisuddelinger.

Til den sidste plads kandiderer blandt andre Benedict Cumberbatch for The Imitation Game og Ralph Fiennes for The Grand Budapest Hotel, men buzz’en peger for tiden i retning af Steve Carell, der leverer sit livs mest seriøse rolle i Foxcatcher.

Bedste kvindelige hovedrolle
Her er vores bud på de fem nominerede: Julianne Moore for Jeg er stadig Alice, Felicity Jones for Teorien om alting, Reese Witherspoon for Wild, Rosamund Pike for Kvinden der forsvandt og (som den første Friends-skuespiller nogensinde) Jennifer Aniston for Cake.

Og her kommer vinderen: Julianne Moore. Hun kan ganske enkelt ikke undgå at vinde statuetten, lyder vores påstand.

Det vil være hendes femte Oscar-nominering – hun burde allerede have vundet to (Boogie Nights og Far from Heaven) – og selvom de andre fire kvinder leverer sikre Oscar-præstationer og allerede er nomineret til masser af priser, så bliver det Julianne Moore, som leverer en rystende stærk præstation som en professor, der gradvist mister hukommelsen og dermed også sig selv.

Bedste mandlige birolle
I modsætning til prisen for bedste mandlige hovedrolle ligner det et ret sikkert felt. J.K. Simmons er bookmakerfavorit efter sin stormfulde præstation i Whiplash som den nærmest psykopatiske indpisker-jazzlærer, ligesom Edward Norton med garanti også bliver nomineret for Birdman.

Næsten lige så sikre nomineringer lader det til, at Ethan Hawke får for Boyhood, og Mark Ruffalo skal nok også finde pingvinsættet frem for sin rolle i Foxcatcher.

Den femte plads er mere åben, men hvis SAG- og Golden Globe-nomineringerne betyder noget, kunne Robert Duvalls spil i Dommeren godt trække ham med ind i det fine selskab.

Den aldrende skuespiller åndes dog kraftigt i nakken af Josh Brolin for Inherent Vice såvel som Christoph Waltz for Big Eyes. Waltz har immervæk vundet i kategorien to gange tidligere.

Bedste kvindelige birolle
Patricia Arquette er muligvis ikke lige så stor favorit i denne kategori for sin præstation i Boyhood, som Julianne Moore er i hovedrollekategorien – men det er tæt på!

Hun lader til at få selskab af stærke skuespillere som Keira Knightley (The Imitation Game), Emma Stone (Birdman) og evigt Oscar-aktuelle Meryl Streep (Into the Woods).

Den sidste plads er mere åben, men et godt bud er Jessica Chastain for sit mageløse spil i A Most Violent Year, selvom også Laura Dern med Wild og Tilda Swinton med Snowpiercer banker på til en nominering.

Bedste originale manuskript
Ligesom i instruktør-kategorien ligner det et slag mellem Birdman og Boyhood, som er stensikre nomineringer.

Herefter flader feltet ud, men hvis rygtebørsen har ret for tiden, kan Wes Andersson se frem til at blive nomineret for The Grand Budapest Hotel.

Denne kategori er ofte fyldt med mindre overraskelser, og derfor kunne Mike Leighs Mr. Turner måske snige sig med.

Whiplash og Nightcrawler står stærkt i kampen om den femte nomineringsplads med sidstnævnte som en lille favorit, hvis man ser på de anmeldelser, amerikanerne kastede efter filmen.

Bedste manuskript baseret på andet oplæg
Feltet her er blandt de mindre imponerende, men ret sikkert er det nu, at Kvinden der forsvandt, The Imitation Game og Teorien om alting vil blive nomineret.

Herefter er det svært at se oplagte kandidater, men Inherent Vice lader til at have fundet nomineringsmelodien de senere uger, mens den sidste plads nok vil stå mellem de garvede Nick Hornby (Wild) og Coen-brødrene plus Richard LaGravenese (Unbroken).

Bedste fotografering
Det ser ud til, at Emmanuel Lubezki for andet år i træk skal på scenen og modtage en statuette for bedste fotografering, fordi Birdman på mange måder virker overlegen i forhold til alle andre film, hvad angår formfuldendte billeder.

Sidste år fik Lubezki prisen for Gravity, og sådan som nomineringerne indtil videre er faldet ud, lader det til, at det kun er soldaterdramaet Unbroken med Roger Deakins billedopsætning, der kan forhindre Birdman i at vinde.

Derudover ligner Mr. Turner, Interstellar og Selma rimelige bud på de sidste tre nomineringer.

Bedste dokumentar
For kun tredje gang i Oscar-historien har alle akademiets medlemmer modtaget screenere i dokumentarkategorien, hvilket ellers har været forbeholdt nogle få.

Favoritten ligner umiddelbart den meget omtalte Citizenfour om Edward Snowden, men man kan slet ikke afskrive, at der går Hollywood-romantik i den, og at Life Itself om den legendariske filmkritiker Roger Ebert løber med statuetten.

Under alle omstændigheder kommer disse to med blandt de sidste fem. Det samme lader den livsbekræftende jazz-dokumentar Keep on Keepin’ On til at gøre, og sådan kunne det også godt gå for filmen om kampen for homoægteskabers lighed for loven i Californien: The Case Against 8.

Sidste nominering ligner for tiden The Overnighters, der fortæller en fængende historie om desperate mænd, som flygter fra deres dæmoner omkring et oliefelt i North Dakota, og om præsten, der forsøger at hjælpe dem.

Bedste udenlandske film
Listen her er lige blevet skåret ned til ni, og det viser blot, hvor uforudsigelig kategorien alle dage har været: Xavier Dolans Mommy, Dardenne-brødrenes To dage, én nat og Guldpalme-vinderen Vintersøvn klarede ikke cuttet.

Polske Pawel Pawlikowskis Ida ligner efterhånden en seriøs kandidat til statuetten på grund af Anden Verdenskrigs-tematikken, der alle dage har været et Oscar-varmt emne. Ida viste senest sin pristække ved European Film Awards, hvor den i december nærmest ryddede bordet.

Ida får formentlig skarp konkurrence af svenske Ruben Östlunds Force Majeure, der også er nomineret til en Golden Globe, samt den russiske Leviathan.

De sidste to pladser kunne godt gå til den meget underholdende hævn-antologi Wild Tales, ligersom Mauritius’ bud, Timbuktu, ligner en solid kandidat.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko