Top 5
04. jan. 2015 | 10:06

Top 5: Hollywoods comeback-kids

Foto | Atsushi Nishijima
Michael Keaton (tv.) spiller i Birdman en falleret superhelte-skuespiller, der forsøger at ruske liv i karrieren – ikke ulig Keaton selv.

Med Birdman er Michael Keaton tilbage efter mange år i glemsel. Vi kårer de fem største mandlige skuespiller-comebacks i Hollywood.

Af Rasmus Stenbæk Iversen

Han er tilbage!

Når Alejandro Iñárritus Birdman får dansk premiere 22. januar, er det med noget så sjældent som Michael Keaton tilbage i en hovedrolle.

Med rollen som Batman og film som Tim Burtons Beetlejuice og Quentin Tarantinos Jackie Brown var Keaton sig som en af de store stjerner i slutningen af det forrige århundrede.

Siden har der dog været langt mellem de mindeværdige roller. Men nu får Keaton et kærkomment brag af et comeback med Birdman. Ikke uden paralleller til hans egen karriere handler filmen om en skuespiller, der slog igennem som superhelt, og som mange år efter forsøger at få et professionelt comeback.

Men Keaton er ikke den eneste Hollywood-skuespiller, der har kæmpet sig tilbage i rampelyset efter mange år i skyggen. Vi samler her en lille buket af fem andre skuespillere, der har fået vaskeægte comeback.


5. Ben Affleck

Oscar-vindende instruktør med Argo (billede), respekteret karakterskuespiller i David Finchers Gone Girl og snarlig overtager af Batman-stafetten. I dag er Ben Affleck en del af Hollywoods absolutte A-kæde, men der var en tid, hvor Affleck rimede mere på mainstream og middelmådige rom-coms end gulddreng.

Egentlig viste Ben Affleck allerede sit potentiale i 1990’erne med Good Will Hunting, som han skrev med vennen Matt Damon og vandt en Oscar for. Efterfølgende virkede det dog, som om Affleck valgte roller ud fra et tilfældighedsprincip, der nok bød på storfilm, men ikke var synderligt karrierefremmende.

Først da Affleck satte sig i instruktørstolen med Dennis Lehane-filmatiseringen Gone Baby Gone i 2007 og senere vandt en række Oscar-priser med Argo som kombineret hovedrolle og instruktør, var det egentlige comeback en realitet.

Med den kommende rolle som Batman og en ny Lehane-filmatisering på bedding lader det til, at Affleck mener det seriøst.


4. Robert Downey Jr.

Robert Downey Jr. har formået at vende adskillige nedture til hæderlige comebacks og fortjener om nogen prædikatet ”comeback kid”.

Hans talent har aldrig fornægtet sig, men Downey Jr. har på mange måder været sin egen værste fjende som følge af forskellige misbrugsproblemer. I første halvdel af 90’erne havde Downey Jr. succes med film som Natural Born Killers og Chaplin. Sidstnævnte indbragte ham en Oscar-nominering i 1992.

Men med successen fulgte et omfattende misbrug af diverse narkotiske stoffer, der førte til indlæggelse på et misbrugscenter i Californien. Som stoffri fik Downey Jr. sit første egentlige comeback i starten af 00’erne med en større rolle i tv-serien Ally McBeal.

Kort efter blev Downey Jr. dog igen anholdt for stofbesiddelse og påbegyndte derefter sit andet regulære comeback. Med solide roller i Good Night and Good Luck, Zodiac og A Scanner Darkly genopbyggede Downey Jr. sin karriere i de følgende år, der kulminerede med rollerne i Iron Man (billede) og Sherlock Holmes.


3. John Travolta

John Travolta grundlagde sin karriere på et par solidefilm, der indkapslede 70’ernes ungdoms- og discokultur og øjeblikkeligt gjorde ham til en stjerne. Med Grease og Saturday Night Fever kunne Travolta udfolde sine evner inden for musicalgenren og lade sit lækre hår og markerede kæbeparti forgude af dånende piger.

Efterfølgende stagnerede karrieren dog, fordi han træf nogle uheldige beslutninger om valg af roller. Kigger man Travoltas filmografi igennem, er 80’erne en ørkenvandring af ligegyldighed, der først for alvor brydes i 1994.

Med rollen som Vince Vega i Quentin Tarantinos mesterlige kultværk Pulp Fiction (billede) brød Travolta endnu engang igennem lydmuren. Filmen vandt som bekendt Guldpalmen i Cannes, og med ét fik John Travoltas en tiltrængt saltvandsindsprøjtning. Siden har karrieren stabiliseret sig og budt på hæderlige roller i blandt andet Get Shorty, The Thin Red Line og Swordfish.


2. Matthew McConaughey

Matthew McConaughey har ret beset aldrig været væk fra Hollywood, så det er egentlig en lille tilsnigelse at placere ham på denne liste. Alligevel fortjener han en topplacering over mindeværdige comebacks for sin nylige og markante genfødsel, der blandt cineaster går under navnet ”The McConaissance”.

I 00’erne var vi mange, der havde stigmatiseret McConaughy som den evige førsteelsker og flødedreng i den letbenede komediegenre, men på imponerende vis har han formået at genføde sig selv som en af Hollywoods mest eftertragtede skuespillere.

En stærk cocktail bestående af film som Mud, Dallas Buyers Club (billede), The Wolf of Wall Street og Interstellar har banet vejen til Hollywoods højeste tinder og vist McConaughy som den måske mest dedikerede skuespiller i branchen. Han var således en af hovedkræfterne i en af årets bedste serier: True Detective.


1. Mickey Rourke

I 1980’erne tegnede alt på mange måder lovende for Mickey Rourke. Med sine roller i Diner, 9½ uge og Rumble Fish vandt Rourke mangt et pigehjerte og fik status som et 80’er-ikon.

Af uransagelige årsager valgte Rourke imidlertid at lægge skuespilleriet på hylden og genoptage sin tidligere karriere som bokser. Karrieskiftet knuste ikke kun i pigehjerter, men også Rourkes eftertragtede ansigt, der led tydelig skade af boksningen.

Rourke havde efterfølgende små filmroller og vendte delvist tilbage med Sin City i 2005. Det egentlige comeback manifesterer sig dog med Darren Aronofskys The Wrestler fra 2008. Her spiller Rourke den fallerede wrestler Randy ”The Ram” Robinson i en rolle, der har mistænkelig mange ligheder med Rourkes eget liv.

Det er spændet mellem det, Rourke var engang, til det, han er nu, der fascinerer ved comebacket. Der er ganske enkelt milevidt fra det eftertragtede ikon i starten af karrieren til den afdankede parodi af sig selv, Rourke optræder som i The Wrestler (billede) Rollen passer som skræddersyet og indvarsler en imponerende kickstart af karrieren. Siden har Rourke optrådt i blandt andet Sin City: A Dame to Kill For og Iron Man 2.

Trailer: Birdman

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko