Nyhed
13. mar. 2011 | 17:16

Hun skal bryde TV 2’s serieforbandelse

I aften springer Laura Bach i TV 2-serien Den som dræber ud som den sjældne art af kvindelige skuespillere, der både kan være porcelænssmukke og bære sår og ar.
Af Peter Rewers

Det er Laura Bach, der skal bryde TV 2’s forbandelse.

I hendes skuespillerhænder har stationen lagt den pistol, der skal affyre næste ambitiøse skud af en tv-serie, som forhåbentlig rammer publikum efter flere sæsoners fiasko.
    
I TV 2’s nye krimi-serie, Den som dræber, spiller 31-årige Laura Bach nemlig den kvindelige hovedrolle som Katrine Ries, en ung fremadstormende politikvinde med en ulmende traumatisk fortid.

Katrine bliver takket være sin kompromisløse tilgang og næsten maniske trang til at fange mordere leder af en særlig enhed ved Københavns Politi, som efterforsker serielle drab.

Med på holdet har hun erfarne kompetencer som Jacob Cedergren og Lars Mikkelsen, men det er Laura Bach, der er det hemmelige, nye ord i trylleformularen.

Maskuline kvaliteter
Karakteren faldt overraskende naturligt for Laura Bach, der oftest er blevet brugt som den klassiske pæne pige med langt lyst hår og blinkende blå øjne.

”Jeg kan genkende Katrines pragmatiske tilgang. Og så har hun nogle, undskyld udtrykket, maskuline kvaliteter, som jeg havde det helt fint med at eksponere,” fortæller Laura Bach til Ekko.

”Jeg er i hvert fald ikke selv én, der sætter sig ned og laver silketryk, og jeg er heller ikke særlig romantisk, hvis jeg skal være helt ærlig.”

Både smuk og grim
Måske var fællestrækkene årsagen til, at hun ved castingen leverede et så originalt bud på Katrine Ries, at konceptuerende instruktør Birger Larsen øjeblikkeligt blev overbevist om, at hun skulle have rollen.

Ifølge den erfarne instruktør har Laura Bach den særlige evne, at hun tør være både smuk og grim og kan være begge dele uden at miste troværdigheden.

”Hun har adgang til meget dybe følelser, og hun er villig til at arbejde hårdt for at finde dem frem på en måde, så det ser fuldstændig naturligt ud. Det er en yderst sjælden gave,” siger Birger Larsen, der tillægger Laura Bach samme vidtfavnende talent som amerikanske Amy Adams fra The Fighter og Catch Me If You Can.

”Økologisk” skuespiller
Laura Bach er med egne ord en af de ”økologiske” skuespillere, der ikke trækker på bevidste teknikker fra en skole.

Men hun har altid villet være skuespiller – i princippet lige siden hendes forældre forenede praktik og romantik på Café Teatret og satte hende i verden i en familie, hvor alt var stillet ind på teater og optrædener.

I folkeskolen skrev hun sine første teaterstykker og satte dem op med et engagement, der til hendes frustration klart oversteg de medvirkende klassekammeraters.

Ud at mærke verden
Laura Bach har dog ikke taget den traditionelle vej til rampelyset.

Hun gik ikke i gymnasiet og har aldrig søgt ind på skuespillerskolen. I stedet tog hun på efterskole med musik og drama og – opmuntret af forældrene – derefter ud for at mærke verden. England, USA og Sydafrika.

”Mine forældre har altid haft tillid til, at jeg selv kunne mærke efter, hvad der var godt for mig. Jeg er opdraget til at tro, at man skal gå efter det, der mærkes rigtigt,” siger Laura Bach.

Vil sætte en anden dagsorden

Udsigten til mediernes stjernekastere i forbindelse med Den som dræber får det ikke på forhånd til at spille i øjnene på den jordbundne skuespiller. Også det vil Laura Bach tage, som det kommer.

Og skulle opmærksomheden komme vil hun gerne dirigere den hen på emner, der ligger fjernt fra ugebladenes sladderflade. For den selvstændige skuespiller gløder ikke kun foran et tændt kamera.

”Jeg er eksempelvis ked af den angst over for forandring, som vi har fået herhjemme og præger alt fra politik til, hvordan vi forholder os til hinanden i hverdagen. Sådan noget er væsentlig mere interessant at tale om end indholdet af min indkøbskurv.”

 

Kommentarer

LAURA BACH

Født 1979 i Nærum.

Har gået på musicalskole i London og på Holberg Teaterskole.

Medvirker i Sandheden om mænd og tv-serierne Album og Ørnen.

Er en del af teatergruppen That Theatre Company med Barry McKenna og Tom McEwan.

Forbilledet er Helen Mirren, hvis rolle som Jane Tennison i Prime Suspect har givet hende inspiration til efterforskeren i Den som dræber.
© Filmmagasinet Ekko